• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 30 жовтня – 3 листопада 2023 року
21:50, 6 листопада 2023 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 30 жовтня – 3 листопада 2023 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 30 жовтня – 3 листопада 2023 року

Дії української армії залишаються в топі повідомлень з фейками і маніпуляціями, які тиражуютьколаборанти і окупанти в телеграм-каналах окупованої частини Запорізької області і пропагандистських російських медіа. Цього тижня значна частина повідомлень про українську армію була присвячена темі мобілізації підлітків та жінок до лав ЗСУ, звинуваченням про обстріл касетними боєприпасами мирних міст українськими військовими; маніпуляціями, що ЗСУ не забирає тіла загиблих, втрачає в боях дорогоцінну іноземну техніку. У порівнянні з минулим тижнем, кількість недостовірної інформації саме про ЗСУ збільшилася з 22% до 40%. В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про набір на строкову службу, а також, що отримання російського паспорту на окупованих територіях відбувається добровільно. Ще 19% фейків припадають на знецінення та дискредитацію України та 12% - фейки, що стосувались вкрай переможних дій та операцій російської армії. На фейки з соціальної тематики, економіки, освіту і інше припало всього 20% дописів.

Значна частина фейків та маніпуляцій присвячена атакам ЗСУ на тимчасово окупованих територіях. Аби деморалізувати воїнів та населення окупанти використовують тактику з «вкидами» нічим не підкріплених цифр про численні втрати української армії, продаж зброї терористичній організації ХАМАС, знищену техніку та полон українських воїнів.

За минулий тиждень, з 30 жовтня по 3 листопада трохи змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став не канал призначеного Кремлем так званого «голови» окупованої частини Запорізької області Євгена Балицького (він посів другу строчку з кількістю маніпуляції в 38% від загальної кількості), а телеграм-канал «Энергодар Сегодня», що опублікував рекордну кількість маніпуляцій – 50% від загальної кількості. На третьому та четвертому місці опинилися канал «Запорожский Вестник» та «Токмак» з показниками маніпуляцій в 27% та 21% відповідно. “Володимир Рогов ” в кожному п’ятому дописі мав маніпулятивні твердження.

Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал колаборанта, блогера та голови громадського руху «Мы – вместе с Россией» Володимира Рогова - 17% дописів містили недостовірну інформацію. На другому місці – «Запорожский Вестник» з 15% фейків. В топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал «Токмак Сегодня» з 10% недостовірної інформації, та канал «Бердянск Актуально», тут також 6% дописів містили фейки.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 126 маніпуляцій (або 19% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 52 фейки (8% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій, як і кількість фейків збільшилася. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Окупанти розповсюджують фейк про подяку ХАМАС Зеленському за поставку зброї

Представники окупаційної влади через підконтрольні телеграм-канали та ЗМІ розповсюджують прокремлівську риторику, про те, що представники угруповання ХАМАС нібито записали відео з подякою Володимиру Зеленському за передану зброю, яка допомагає протистояти Ізраїлю.

Відповідний допис про те, що представники ХАМАС подякували президенту України за зброю з’явився 2 листопада 2023 року в телеграм-каналі «Запорожский Вестник»

«Сегодня, мои братья и сестры, по милости Всевышнего Бога мы получили новую партию вооружения и военной техники от украинской армии, разделяющей с нами одно и то же дело. Выражаем благодарность Президенту Украины Зеленскому за помощь», – такий підпис має відеоролик, опублікований в телеграм-каналі.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 30 жовтня – 3 листопада 2023 року, фото-1

Насправді ж опубліковане пропагандистами відео неправдиве. До такого висновку прийшли аналітики з Центру протидії дезінформації. Саме цей ролик поширюють російські пропагандистські ресурси та фейкові іноземні акаунти. Невідомі час і місце його зйомки. Ба більше, відео неможливо верифікувати, адже у представників ХАМАСу закриті обличчя.

У такий спосіб російська пропагандистська машина намагається дискредитувати президента України та зменшити допомогу західних партнерів. Це — продовження дезінформаційної кампанії про українську зброю в руках ХАМАСу.

Раніше ми писали про те, що представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону прокоментував російський фейк. Він заявив, що бойовики ХАМАСу використовують, зокрема, стрілецьку зброю, яка була захоплена росіянами на війні в Україні. За його словами такі випадки вже зафіксовано, але йдеться про невеликі обсяги.

Маніпуляції на темі відміни пенсії по інвалідності в Україні

Представники окупаційної влади вирішили вчергове зіграти на почуттях та зманіпулювали темою щодо відміни виплат пенсій по інвалідності в Україні.

Так, однойменний телеграм-канал колаборанта, голови громадського руху «Мы – вместе с Россией» Володимира Рогова 31 жовтня опублікував допис про відміну пенсій по інвалідності.

«На подконтрольных режиму Зеленского территориях хотят отменить пенсии по инвалидности. Шайка наркоманов и нацистов хочет полностью изменить систему соцвыплат инвалидам. Вместо пенсии Минсоцполитики ЗеРейха предлагает помогать людям с инвалидностью обустраивать рабочие места в соответствии с их возможностями. Что ещё должно произойти, чтобы у боевиков ВСУ, ставших инвалидами благодаря режиму Зеленского, включились мозги?», - написав він.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 30 жовтня – 3 листопада 2023 року, фото-2

Насправді ж Міністерство охорони здоров'я України має на меті запровадити оцінювання втрати функціональності замість інвалідності. Тобто люди, які раніше мали пожиттєву групу інвалідності, можуть позбавитися цього статусу, адже швидше за все повторні обстеження доведеться пройти усім українцям без виключення. 

Тобто мова не йде про відміну пенсій про інвалідності. Відповідні зміни мають бути узгоджені в сесійній залі ВРУ. Поки міністерство працює лише над законопроєктом, який змінює всю методологію встановлення інвалідності, а не відміняє виплати.

Натомість міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович повідомила, що людей з інвалідідністю краще забезпечувати роботою, яка їм може приносити 10-20 тисяч на місяць, а не платити по 2 тисячі гривень.

Маніпуляції про те, що Україна та її союзники підтримують нацизм

Третій комітет Генасамблеї ООН схвалив суперечливий проєкт російської резолюції про боротьбу з нацизмом, але з поправкою, яка вказує на маніпулювання цим питанням з боку РФ. Інфопривід швидко підхопила російська пропаганда.

Так, 3 листопада телеграм-канали представників окупаційної влади «Запорожский Вестиник» та «Токмак Сегодня» опублікували дописи про схвалення комітетом Генасамблеї ООН російської резолюції про боротьбу з нацизмом,

«Комитет Генассамблеи ООН принял резолюцию России по борьбе с героизацией нацизма. Угадайте, кто проголосовал против? Конечно, Украина, США, Великобритания», - зазначає «Запорожский Вестник».

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 30 жовтня – 3 листопада 2023 року, фото-3

І це є маніпуляцією оскільки насправді проти проголосували 50 країн-членкинь ООН проголосували проти і ще 14 утримались. Сам факт не підтримки цього документу зовсім не свідчить про те, що ці країни підтримують нацистську ідеологію. Представники країн, які голосували проти, заявили, що Росія використовує цю резолюцію з «політично мотивованою метою» – для виправдання свого воєнного вторгнення в Україну.

Російські же ЗМІ прийшли висновку, що 50 країн світу не проти героїзації нацизму, коментуючи результати голосування в ООН. Деякі ж медіа та користувачі мережі взагалі заявили, що країни, які проголосували проти російської резолюції, підтримують нацизм, а деякі з них до того ж мають нацистське минуле.

Водночас маніпулятивний характер проєкту резолюції врівноважує поправка, за яку ГА проголосувала окремо.

У поправці, яка ввійшла до тексту резолюції, вказується, що Генасамблея «з тривогою відзначає, що РФ намагається виправдати свою територіальну агресію проти України нібито знищенням неонацизму, і підкреслює, що використання питання неонацизму як приводу для виправдання територіальної агресії серйозно підриває справжні заходи боротьби з неонацизмом».

Варто зазначити, що Росія виносить на голосування схожу резолюцію щороку, починаючи з 2012 року, і її раніше завжди ухвалювали більшістю голосів. Наприклад, у 2021 році дві країни голосували проти російської резолюції, у 2022 та 2023 році таких вже 50.

“Цей матеріал  опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейки #маніпуляції #дайджест #перевірка #інформація #брехня #правда
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...