• Головна
  • Вивезення відходів у Запоріжжі: навіщо голів ОСББ вводять в оману?
Новини компаній
17:00, 27 жовтня 2023 р.

Вивезення відходів у Запоріжжі: навіщо голів ОСББ вводять в оману?

Новини компаній

Впродовж останніх років Запоріжжя сколихнула хвиля судових розглядів, в межах яких, дві місцеві компанії намагаються довести беззаперечну законність власної підприємницької діяльності. Незчислені судові позови, низка замовних статей і повне нерозуміння запоріжцями, що відбувається.

Переповідати зміст судових позовів та претензій - справа юристів, але як голови ОСББ власноруч стають заручниками ситуації, яка в майбутньому наражає мешканців будинку накопичувати борги?

- Мабуть доведеться трохи пригадати історію, - починає свою розповідь генеральний директор ТОВ «ВЕЛЬТУМ-Запоріжжя», Ігор Бурчак. В 2019 році був проведений конкурс з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Запоріжжя. Що таке конкурс? Це офіційне «змагання» на право займатися певним видом діяльності. Для участі у конкурсі необхідно відповідати визначеному переліку критеріїв, а саме наявність достатньої кількості сміттєзбиральної техніки, укомплектований штат працівників для забезпечення потреб всього міста. Той учасник, який беззаперечно має кращі «характеристики» і набирає найбільшу кількість балів відповідно заданим критеріям, визначається переможцем. Так у конкурсі 2019 року перемогу отримав «ВЕЛЬТУМ-Запоріжжя». Після чого слідує довгий процедурний шлях від отримання рішення Запорізької міської ради на визначення юридичної особи, яка має право здійснювати вивезення відходів з усієї території м. Запоріжжя від усіх утворювачів побутових відходів (населення, ОСББ, ЖБК, юридичні особи та інші) до скрупульозного обґрунтування тарифу та затвердження його на міськвиконкомі.

Здається, все зрозуміло. Але обов’язково знайдеться хтось, хто намагається знайти проволочки та колізії, якими вправно вводить в оману керівників підприємств і голів ОСББ.

- Стали траплятися випадки, коли до «ВЕЛЬТУМ-Запоріжжя» почали надходити листи від голів ОСББ з вимогою розірвати укладений договір. Ми звернулися за роз’ясненням до Департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Міністерства розвитку громад та територій України, на що отримали чітку відповідь, що об’єднання співвласників багатоквартирного будинку має право на вибір серед визначених у встановленому законодавством порядку виконавців послуг з поводження з побутовими відходами. Виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, - пояснює Ігор Бурчак.

Далі підприємство, яке офіційно визнано виконавцем послуг у Запоріжжі, звернулося за роз’ясненням до Департаменту фінансів та бюджетної політики Запорізької міської ради з проханням повідомити, чи мають ще якісь юридичні особи встановлений органом місцевого самоврядування тариф на поводження з побутовими відходами. В отриманій відповіді зазначалося, що «Тариф на послугу з поводження з побутовими відходами встановлено виключно ТОВ «ВЕЛЬТУМ - Запоріжжя».

Не дивлячись на аргументи і необхідність дотримання законодавчих норм, голови ОСББ продовжують наполягати на своєму праві самостійно обирати компанію, яка буде здійснювати вивезення сміття.

- Безперечно, ОСББ має право самостійно обирати підприємства, у яких вони будуть закуповувати матеріали, або які будуть надавати їм певні послуги, здійснювати ремонтні роботи, вести фінансову звітність і таке інше. Але це не стосується комунальної послуги, якою є поводження з відходами. Окрім того, давайте не будемо забувати про дотримання санітарних норм, якими передбачається щоденне вивезення побутових відходів. Саме ця вимога, впливає на чистоту на контейнерних майданчиках міста. Якщо не дотримуватися цієї законодавчої норми, ми будемо бачити постійне перенакопичення відходів і їх скупчення біля контейнерів. А в окремих випадках і утворення стихійних звалищ. Що відбувається, коли на одному майданчику розташовані контейнери «ВЕЛЬТУМ-Запоріжжя» з щоденним графіком вивезення, і контейнери «Граніка», які вивозяться декілька разів на тиждень? Вірно, мешканці будуть викидати сміття в ті контейнери, які не заповнені, і їм байдуже яка компанія здійснює вивезення. В даному випадку не дотримання норм щоденного вивезення відходів це економічно вигідна маніпуляція за рахунок використання потужностей іншого підприємства. І давайте не будемо забувати про великогабаритні та ремонтні відходи, які клієнти «Граніка» складають біля контейнерних майданчиків, і «ВЕЛЬТУМ-Запоріжжя» їх справно вивозить. Голів ОСББ заохочують нижчою вартістю, яка наразі не є затвердженим тарифом на поводження з побутовими відходами, укладати договори з «Граніком», лякаючи зневажливим всіма українцями словом «монополіст», не говорячи про те, що самі змагалися за право бути цим «монополістом» і досі не полишають цього бажання. Звісно, зручно надавати послугу, коли за тебе її виконують інші. Відверте маніпулювання вартістю на послугу, що призводить до міграції сміття та введення в оману голів ОСББ. Ось таку гру веде компанія, яка програла конкурс з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Запоріжжя,підсумовує Ігор Бурчак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#«ВЕЛЬТУМ-Запоріжжя» #Вивезення відходів #ОСББ
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...