• Головна
  • В запорізькому парку в пари лебедів вперше вижили всі пташенята: як їх вдалось врятувати, - ФОТОРЕПОРТАЖ
21:50, 25 жовтня 2023 р.

В запорізькому парку в пари лебедів вперше вижили всі пташенята: як їх вдалось врятувати, - ФОТОРЕПОРТАЖ

В запорізькому парку в пари лебедів вперше вижили всі пташенята: як їх вдалось врятувати, - ФОТОРЕПОРТАЖ

В центральному парку культури і відпочинку Запоріжжя «Дубовий гай» мешкає пара лебедів-шипунів – Філя і Глаша, які разом уже три роки.  Минулого року їхні пташенята загинули, цьогоріч всю малечу вдалось врятувати завдяки співробітникам парку та допомозі волонтерів «Запорізької зоозахисної ліги».

Як рятували пташенят і як вони виглядають зараз – далі на 061.

Минулого року через інфекцію загинули всі шестеро пташенят пари лебедів. Цього року після народження лебедят співробітники парку звернулись до зоотехніка, який виписав необхідні препарати для профілактики захворювання.

- В минулому році загинуло шестеро пташенят. Проби води у великому та маленькому озерах були нормальні. Тому ми зробили розтин – в пташенят була інфекція. В цьому році прокормили пташенят противірусними, антибіотиками і дуже раді, що вони вижили, - розказала співробітниця парку Наталя Працевита.

Волонтерка «Запорізької зоозахисної ліги» Інна Позднякова каже, що вони оголосили в соцмережах збір на ліки для лебедят і дуже швидко зібрали необхідну суму.

- Співробітники парку звернулись до нас. Ми зробили збір, суму для збору була невелика – буквально тисяча гривень. Ми закупили необхідні препарати, передали співробітникам, вони пролікували малечу і всі вижили. Це перший виводок, який вижив завдяки небайдужості співробітників парку, вони великі молодці, - зазначила Інна Позднякова.

Зараз пташенятам вже п’ять місяців. Імен вони поки що не мають. Співробітники парку кажуть, що двоє лебедят схожі на свого батька – такі ж неслухняні, з характером, а інші двоє більш спокійні. На зиму лебеді з пташенятами залишаться в «Дубовому гаю». Коли підмерзне озеро, їх переселять на господарчий двір і будуть підгодовувати.

Лебеді з пташенятами стали улюбленцями відвідувачів «Дубового гаю», які приходять сфотографувати та погодувати птахів. Серед таких відвідувачок – пані Ніна. Вона живе поруч з парком і майже щодня приносить в якості смаколиків кульбабу, зерно, а її чоловік після вдалої рибалки готує для них подрібнену рибу.

Дуже важливо не годувати водоплавних птахів хлібом – це шкодить їхньому здоров’ю та може призвести до смерті.

- Влітку, весною, осінню вони їдять рибку маленьку, водорості та все, що знайдуть у воді. Також приходять люди, вони вже стали більш обізнаними та беруть овочі або крупи, якими можна кормити лебедів. Якщо когось з хлібом побачать, то самі відвідувачі роблять зауваження, - додає Наталя Працевита.

Лебедів, гусей та качок можна годувати крупами (геркулесом, кукурудзою, горохом, перловкою, пшеницею), трав’яними гранулами, тертими овочами, зеленню.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#лебеді #пташенята #парк #Дубовий гай #Запоріжжя #озеро #птахи
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...