• Головна
  • "Допомагаємо рятувати життя людей": як в Оріхові працюють поліцейські парамедики
10:54, 20 жовтня 2023 р.

"Допомагаємо рятувати життя людей": як в Оріхові працюють поліцейські парамедики

Поліцейські парамедики - саме вони першими приїжджають на місце ракетних атак та майже завжди працюють в екстремальних умовах. Група поліцейських парамедиків - це 20 правоохоронців з різних підрозділів, "кістяк" групи - співробітники тренінгового центру обласної поліції.

Кореспонденти 061 побували в прифронтовому Оріхові та поспілкувались з бригадою парамедиків, яка якраз заступила на чергування. 

"Заступили на три доби", - говорить правоохоронець Андрій Грачов. Офіційна назва його посади - інструктор з особистої безпеки тренінгового центру ГУНП Запорізькій області або ж поліцейський парамедик. 

Йому 36 років. В поліції він з 2007 року. Каже прийшов одразу після служби в армії. Проходив різні курси з надання домедичної допомоги, має досвід АТО (був в Маріуполі, Сєвєродонецьку, Лисичанську), а крайні 4 місяці працює в Оріхові.

"Займаємося рятування життів. Найскладніше - це працювати, коли йдуть повторні обстріли. Важко, адже ти хочеш допомогти якомога більшій кількості людей, а ворог продовжує обстрілювати місто. Але ми розуміємо, що від нас залежить життя людини", - розповідає він. 


Андрій каже, що навчання проходить постійно. Має близько 6 сертифікатів, точну їхню кількість вже і не пам'ятає, бо перестав рахувати. 

Він згадує, як нещодавно в Оріхові доводилось рятувати людей, які постраждали внаслідок ворожого обстрілу. Одній людині майже повністю відірвало руку, але завдяки тому, що парамедики змогли швидко дістатися на місце події, людині надали допомогу і це врятувало їй життя. 

Андрій зізнається, що колись мав забобони, але зараз просто виконує свою роботу і трошки вірить в Бога. 

"Іноді розгрібаєш завали і знаходиш під ними людину. Живу. Не дуже травмовану і розумієш, що Бог таки існує і рятує чиїсь життя", - говорить співрозмовник.

"Допомагаємо рятувати життя людей": як в Оріхові працюють поліцейські парамедики, фото-3

У той же час очільник групи парамедиків, начальник тренінгового центру поліції області Руслан Захаренко згадує трагічний випадок, коли правоохоронці кілька разів вмовляли стареньку жінку виїхати з міста, пояснювали, що тут надто небезпечно. Потім ворог в черговий раз обстріляв місто, одна з ракет влучила у подвір'я старенької. 

"Ми приїхали надавати допомогу, але вивозили вже, на жаль, не бабусю, а те, що від нелишилось …в чорному пакеті. Люди не завжди хочуть дослухатися", - розповідає поліцейський.

Правоохоронці говорять, що дуже правильним було рішення створити групу парамедиків саме на базі працівників поліції. Адже це люди підготовлені і різні ситуації бачили, морально готові. 

Після того, як закінчується чергування в Оріхові, вони повертаються у Запоріжжя і там виконують свої функції, як поліцейські.

"Одного дня, вже після роботи, загоняв машину в гараж, побачив дві ракети, які летіли в місті, буквально над головою. Розумів, що вони кудись зараз "прилетять". Завів машину і поїхав, коли телефонує начальник, каже про вибухи, про місце влучання і там, ймовірно, є постраждалі. Вже за кілька хвилин був на місці і допомогав. Так і працюємо", - додає Андрій.

Його колежанка - Поліна Онопко, якій 26 років, до початку повномасштабної війни працювала перукарем (барбером). 


"Хотіла допомагати людям. 1,5 року працюю парамедиком. Закінчила курси, а взагалі, ми постійно навчаємось. Ми маємо бути ще і психологами, бо іноді людина не має важких поранень, але у неї може бути стрес і їй потрібна саме психологічна допомога", - пояснює Поліна. 

Група парамедиків, у складі якої вона працює, виїжджає на місця ракетних ударів, допомагає людям до приїзду медиків, а також допомагає рятувальникам з евакуацією поранених. 

"Важка робота… Важко бачити людей в такому стані. Найважче - коли серед постраждалих є діти і люди похилого, бо вони можуть найменше самі собі допомогти. Головне працювати за протоколом і чітко виконувати все, не впадати в паніку", - впевнена правоохоронець. 

За її словами, не можна виділити якийсь один випадок чи день, адже в їхній роботі - простих днів та випадків не буває. Відволіктися від пережитого Поліні допомагає прогулянка з її собакою "Алі". 

В рюкзаках парамедиків завжди є турнікети, шини, бандажі, бинти. В таких містах, як Оріхів, найчастіше люди отримують уламкові поранення. Тож, аби людина не померла через кровотечу, їй треба вчасно і, головне, правильно накласти турнікет. 

В ГУ НП в Запорізькій області додають, що постійно працюють над підвищенням рівня своїх знань та навичок у наданні домедичної допомоги й інші поліцейські. Відповідні курси вже пройшли понад 2000 поліцейських. 

"Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Парамедик #поліція
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
В этой спецтеме мы будем рассказывать о профессиях, то есть ремеслах. Это рубрика для того, чтобы показать сложность, важность, возможно, уникальность профессиий. Среди нас много интересных людей, о них важно и нужно знать.
Оголошення
live comments feed...