• Головна
  • Як зрозуміти, що у підлітка проблеми: поради психолога
Новини компаній
12:15, 14 жовтня 2023 р.

Як зрозуміти, що у підлітка проблеми: поради психолога

Новини компаній
Як зрозуміти, що у підлітка проблеми: поради психолога

Підлітковий вік - це період значних фізичних, емоційних та соціальних змін. Психолог Христина Рахубовська розповідає, як зрозуміти психологію підлітків та їхні вікові проблеми.

Характерні зміни у поведінці підлітка 

Психологічні проблеми підлітків може бути непросто розпізнати, особливо враховуючи схильність до замкненості багатьох із них. Проблеми сучасних підлітків можуть проявлятися наступними ознаками:

  • Зміни в емоційному стані.

Агресивність, негативне ставлення до оточуючих, відсутність інтересу до звичних занять. Також можуть посилюватися емоційні реакції, вибухи гніву, сум і тривога, апатія, несхвалення себе.

  • Зміни в соціальних взаєминах. 

Відчуття відчуженості, зниження інтересу до соціальних подій та активностей. Труднощі у встановленні та підтриманні стосунків, конфлікти з ровесниками та з дорослими.

  • Академічні проблеми.

Зниження успішності у школі, проблеми з участю в заняттях, збільшення кількості пропущених занять, втрата інтересу до навчання.

Фізіологічні та психологічні показники 

Підліткові проблеми можуть проявлятися і іншими ознаками:

  • Соматичні симптоми. 

Вікові проблеми підлітків можуть проявлятися у проблемах зі сном чи апетитом, а також у погіршенні фізичного стану.

  • Психологічні симптоми.

Психологія підлітків дуже відрізняється від психології дорослих, адже підлітки дуже чутливі до думки інших та до стосунків з ровесниками. Сучасні проблеми підлітків також можуть проявлятися через емоційні переживання, тривожність та депресію. 

  • Негативні поведінкові реакції.

Проблеми підлітків також можуть проявлятися через більш екстремальні симптоми, такі як самопошкодження, ризикована поведінка, вживання наркотичних речовин.

Розмова з підлітком

Комунікація з підлітком може бути викликом, адже психологія підлітка характеризується значними змінами у емоційному стані та світогляді. 

Ось кілька порад для ефективного спілкування:

1. Слухайте уважно: дайте підлітку можливість висловитися. Слухайте без засудження та підтримуйте, навіть якщо ви не згодні з його точкою зору.

2. Будьте терплячими та відкритими: уникайте критики та осуду. Важливо розуміти, що підлітки можуть відчувати протиріччя та невпевненість.

3. Ставте запитання, які допоможуть зрозуміти психологію підліткового віку. Питайте про його інтереси, друзів, шкільне життя.

4. Будьте емпатичними: спробуйте зрозуміти підліткову психологію через очі підлітка. Виявляйте співчуття та співпереживання.

5. Не переключайтеся на поради занадто швидко: дозвольте підлітку самостійно розмірковувати над ситуацією та приймати власні рішення.

6. Будьте відкритими для обговорення складних тем: говоріть про наркотики, сексуальність, стосунки та інше. Намагайтеся дати коректну та безпечну інформацію.

7. Забезпечте атмосферу прийняття, підтримки та відчуття безпеки.

8. Будьте щирими - це допоможе підлітку почуватися більш комфортно.

Професійна допомога

Якщо вам не вдається самостійно порозумітися з підлітком, не лякайтеся - у підлітковому віці всі психологічні процеси змінюються, і вам може бути важко зрозуміти свою дитину. Проте, якщо ви спостерігаєте поведінку, яка може бути небезпечною для самого підлітка чи оточуючих, необхідно негайно звернутися до спеціаліста - психолога чи психіатра.

Як правило, ці спеціалісти можуть співпрацювати для досягнення найкращого результату. Проте, якщо ситуація виглядає критичною, можливо краще спочатку звернутися до лікаря-психіатра. Якщо ж нема терміновості, краще почати з сімейного психотерапевта, оскільки психологічні проблеми підлітків можуть бути пов'язані з проблемами у стосунках всередині у сім'ї. Крім того, сімейний психолог може допомогти вам налагодити контакт та допомогти вашій дитині.

Підлітковий період характеризується складними змінами, і деякі прояви можуть бути частиною нормального розвитку. Однак, якщо ви спостерігаєте тривалі та серйозні зміни у поведінці або функціонуванні підлітка, важливо звернутися до фахівця, такого як індивідуальний психолог чи психіатр, для професійної оцінки та допомоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...