• Головна
  • Метінвест долучився до створення навчально-тренувального центру для саперів
Новини компаній
13:00, 12 жовтня 2023 р.

Метінвест долучився до створення навчально-тренувального центру для саперів

Новини компаній

Потреба в саперах в Україні зараз надзвичайно велика, адже наші поля та території всіяні вибухонебезпечними предметами. Для розмінування Україні потрібні кваліфіковані фахівці. Проблема з кількістю розмінувальників є вже зараз, а далі може лише збільшитись.

На інтерактивній мапі територій, які потенційно можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами, Запорізька область залишається найбільш замінованою з усіх регіонів України: це значно ускладнює контрнаступ українських воїнів вперед та повернення мирний жителів регіонів на звільнені території. У ДСНС прогнозували, що на повне розмінування України піде від 5 до 10 років. Ідеться про гуманітарне розмінування, яке, на відміну від оперативного та бойового, передбачає комплексний огляд усієї території, де тривали бойові дії. Тому на перший план сьогодні виходить робота вибухотехніків.

З метою комплектації підрозділів фаховими саперами, в Україні діють навчальні центри підготовки розмінувальників. З першочерговим завданням - облаштуванням побуту для одного з таких центрів на південному сході України - військовим допомагає компанія Метінвест.

«Підготовка фахових вибухотехніків – вкрай нагальне питання для України: без їх роботи неможливо налагодити життя на деокупованих територіях та забезпечити просування українських воїнів там, де на них чекають – і аж до державних кордонів України. Саме тому ми не вагаючись відгукнулися на запит наших військових та допомогли у обладнанні одного з навчальних центрів для саперів», - прокоментував операційний директор Групи Метінвест Олександр Мироненко.

Як розповідають військові, довго на допомогу чекати не довелося – компанія відреагувала швидко та надала все за запитом.

«Майже одразу ми звернулися по допомогу до Метінвесту. Розповіли, який навчальний центр плануємо зробити та що нам для цього потрібно. І компанія пішла нам на зустріч. Майже через тиждень після обговорення всіх деталей нам вже почала надходити допомога в повному обсязі. І на цьому наша співпраця не завершується», - розповів сапер, інструктор на псевдо «Агроном».

Метінвест долучився до створення навчально-тренувального центру для саперів, фото-7

Надалі планується розробка та створення схожих навчальних центрів по всій території країни. Як розповідає «Агроном», поступово їх кількість тільки зростатиме, аби навчати якомога більше військових.

«Потреба в кваліфікованих саперах з кожним днем лише зростає. Роботи багато як на вже деокупованих територіях, де й досі знаходять величезну кількість мін та нерозірваних снарядів, так і безпосередньо на лінії фронту. Окупанти відбудували потужну оборону, і один з інструментів, який застосовували – це саме мінування», - додав «Агроном».

Як зазначають самі сапери, головне в їх роботі — зберегти життя українських бійців та мирних цивільних, тому вони повинні вміти вчасно помічати, оперативно та ефективно знешкоджувати ворожі міни. Під час навчання досвідчені інструктори вчать «новобранців саперної справи» бути вкрай уважними до кожної, на перший погляд, дрібниці. До самостійної роботи майбутніх саперів готують протягом місяця інтенсивного навчання. На одній з ділянок полігону, де відпрацьовують практичні навички, наприклад, майбутніх саперів навчають правильно працювати щупами. Завдяки приладдю сапер може виявити закопану, замасковану протипіхотну міну або розтяжку, яку встановив ворог.

«Навчання у саперів не буває одноразовим, вдосконалювати свої навички вони мають постійно. Вже зараз видів мін просто безліч, а вони й надалі продовжують змінюватися, змінюються й засоби їх установки. Відповідно, треба знати усі технології з їх знешкодження», - каже сапер та інструктор на псевдо «Змій».

Метінвест долучився до створення навчально-тренувального центру для саперів, фото-8

Фін — досвідчений боєць, на фронті з 2015 року. Повномасштабну війну зустрів у Київській області, потім боронив Донецький напрямок фронту, має дуже багатий бойовий досвід, однак зараз опановує відносно нову для себе справу – роботу сапера - у центрі, який допомагає обладнати Метінвест.

«Коли я вирішив стати сапером, мені довелося навчатися фактично з нуля. Я з цим напрямком взагалі не був знайомий. Тож приїхав сюди і отримав багато корисних та важливих знань та навичок. Дуже дякую інструкторам, викладачам, які за такий стислий термін змогли донести нам максимально багато інформації, провести практичні заняття, що тепер буду застосовувати на службі», - поділився військовослужбовець ЗСУ «Фін».

Метінвест долучився до створення навчально-тренувального центру для саперів, фото-9

Нагадаємо, за півтора року повномасштабної війни компанія Метінвест спрямувала на підтримку держави та її громадян майже 4 млрд грн, з яких 2 млрд грн – на потреби армії в межах мілітарної ініціативи «Сталевий Фронт Ріната Ахметова». З першого дня російського вторгнення компанія стала надійною опорою країни у надскладний час, зміцнюючи обороноздатність армії, дбаючи про своїх співробітників і мирних українців та підтримуючи економіку. В Запорізькому регіоні Компанія Метінвест представлена підприємствами: «Запоріжсталь», «Запоріжкокс», «Запоріжвогнетрив» та Запорізьким ливарно-механічним заводом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Метінвест #Запоріжсталь #навчально-тренувальний центр для саперів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...