• Головна
  • Узбережжя Дніпра в Запоріжжі нагадує марсіанський пейзаж: чому це сталось, - ФОТОРЕПОРТАЖ
20:12, 9 жовтня 2023 р.

Узбережжя Дніпра в Запоріжжі нагадує марсіанський пейзаж: чому це сталось, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Узбережжя Дніпра в Запоріжжі нагадує марсіанський пейзаж: чому це сталось, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Суху Московку більшість запоріжців знають як «Червону річку» або «краснючку». Все завдяки червоному кольору, який вона набувала через наявність шламонакопичувачу між Капустяним кладовищем і промзоною. Сюди промислові підприємства Запоріжжя десятками років скидували стоки, але в 2015 році вода у річці стала прозорою. Про «краснючку» зараз нагадує місце впадіння Сухої Московки у р. Дніпро, де після підриву росіянами Каховської ГЕС і падіння рівня води утворились коси, півострови червоного кольору схожі на марсіанські пейзажі.

Як зараз виглядає дельта Сухої Московки – далі у фоторепортажі 061.

Для екологів червоне забарвлення узбережжя в районі гирла Сухої Московки є досить очікуваним. Спеціаліст з екологічної безпеки мережі «Довкола» Максим Сорока каже, що стічні води промислових підприємств містять велику кількість заліза і його сполук, алюмосилікатів. У місці впадіння Сухої Московки в Дніпро швидкість води різко падала і ці забруднюючі речовини осідали. Їх намулення відбувалось десятиліттями.

- Сполуки заліза знаходились на дні і під товщею води вони не мали доступу до кисню. Коли вода пішла, з’явилась висока температура, волога і кисень. Відповідно це залізо почало окислюватись і набувати колір іржі, - пояснює Максим Сорока.

Він додає, що у залишкових водах Каховського водосховища збільшення вмісту заліза у воді під час громадського моніторингу не виявлено. Сорока наголошує, що найбільшу небезпеку сполуки заліза становлять для якості повітря і застерігає запоріжців від відвідування дельти Сухої Московки.

- З точки зору екологічної безпеки, то є більша загроза не водним ресурсам, а саме якості повітря. І я радив би взагалі цю територію огородити. Саме механічне пошкодження від ходіння, їзди на мотоциклах буде пришвидшувати руйнацію верхнього шару, який містить велику кількість окисленого заліза, і воно буде легше потрапляти в повітря. Чим менше ми механічно будемо пошкоджувати цю територію, тим менше окисленого заліза і інших сполук буде у повітрі, яким дихають запоріжці. Це стане поступово місцем пилоутворення і не просто пилу, а пилу, що містить велику кількість окисленого заліза і інших окислених сполук. Якщо почне дути цим залізним вітром, в цьому випадку будуть збільшені ризики захворювання населення на гострі респіраторні захворювання і захворювання верхніх дихальних шляхів, - каже спеціаліст з екологічної безпеки.

Дослідження ґрунту берегової лінії, що оголилась після зникнення Каховського водосховища, проводили спеціалісти екоінспекції. Вони відібрали шість проб і надали результати департаменту захисту довкілля ЗОВА, але наразі є проблема з оцінкою цих результатів.

- Проблема в тому, що на сьогодні ніхто не може оцінити ці результати. Ми звернулись з цими результатами до Держпродспоживслужби, яка за повноваженнями повинна давати оцінку. Але там кажуть, що немає того нормативного документу, який визначає, наскільки воно може відклонятись, не може визначити в нормі чи не в нормі. Але на сьогодні ми чекаємо ще результатів від чеської організації «Арніка». Вони виїжджали разом з екоінспекцією і відбирали проби, вони ці проби забирали в Чехію в сертифіковану лабораторію. Наступного тижня планується проведення круглого столу, де презентують результати. Можливо у них будуть якісь результати, тому що в них є свій досвід роботи в цьому напрямку, вони займались відновленням територій після виходу радянської армії з Чехії. Можливо вони зможуть надати оцінку, виходячи з європейських нормативів, тому що у нас українських не прийнято, - повідомив у коментарі 061 директор департаменту захисту довкілля ЗОВА Антон Петрухін.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Суха Московка #в ода #ріка #Дніпро
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...