• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 25-29 вересня 2023 року
18:58, 6 жовтня 2023 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 25-29 вересня 2023 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 25-29 вересня 2023 року

Два з трьох фейкових дописів в телеграм-каналах колаборантів Запорізької області так чи інакше стосуються дій української армії і її планомірної дискримінації.При цьому загальна кількість фейків значно знизилася. Такі результати нового тижня роботи проєкту “Перевірено.Запоріжжя” змоніторингу контенту телеграм-каналів колаборантів і самопроголошених керівників тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Ми зупинилися на 10 базових телеграм-каналах, які належать колаборантам або представникам псевдовладиокупованих територій. Кількість маніпуляцій є стабільно високою, особливо, якщо враховувати, що більшість з них позиціонують себе як “офіційні органи влади” тимчасово окупованих територій. З 25 по 29 вересня ми проаналізували 524 повідомлення колаборантів, які працюють на тимчасово окуповані міста Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Токмак, смт. Акимівка, Дніпрорудне. Також мианалізували канали основних колаборантів області: Євгена Балицького і Володимира Рогова ізнайшли за цей періодне не менше 104 маніпуляцій і 50 фейків.

Найбільше фейків ми зафіксували на телеграм-каналах «Запорожский Вестник» (26), Токмак Сегодня (9)і Владимир Рогов (7 фейків). Найбільше маніпуляцій було зафіксовано в телеграм-каналах «Запорожский Вестник» (31), «Токмак Сегодня» (24) і «Владимир Рогов» (18).

За кількістю фейків відносно загальної кількості дописів в ТГ-каналах цього тижня лідирували три канали «Запорожский Вестник» (19% від загальної кількості дописів в телеграм-каналі), «Бердянск Актуально» (15%), «Евгений Балицкий» (15%).

Лідером з маніпуляцій стал телеграм-канал “Энергодар Сегодня” - рівно третина всіх дописів, а саме 32%, містили маніпуляції. Цього тижня мінімальна кількість фейків зафіксована в «Администрации города Мелитополь», «Днепрорудный Сегодня». Всього на цьому тижні було нараховано 20% маніпуляцій і 10% фейків.

Серед найпоширеніших тем, про які поширювали недостовірну інформацію, були діяльність української армії (40% від загальної кількості фейків), знецінення України як незалежної держави(18%), соціальна тематика (12%), діяльність російської армії (10%), просування ідеології Росії (10%) соціальні питання (10%), мобілізація (4%), територіальна цілісність України та мовне питвння (по 2% від загальної кількості фейків відповідно). Ми зробили огляд основних фейків, які розповсюджувалися на тимчасово окупованих територіях і за їх межами.

Фейк з відеороликом з Зеленським, якого показали в залі одночасно з виступом за трибуною

Окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня» 26 вересня опублікував допис, в якому повідомлялося про те, що на українському телебаченні ефір з промовою президента України на Генасамблеї ООН нібито змонтували так, щоб зал здавався повним, але припустилися помилки: вийшло, ніби Зеленський слухав свій виступ.

«Ещё один забавный факт какхохлам показывают по телевизору гарную пэрэмогу. Чтобы не показывать пустой зал, во время стэндапа зеленского, тупым рогулям по ТВ показали криво смонтированый ролик, где на 14 секунде зеленский слушает сам себя сидя в зале. Похуй, немытые все хавают. Или мож цэ двойнiк?» - пише «Токмак Сегодня».

Вперше це відео з'явилося в проросійському Telegram-каналі «Шейх Тамір» де ролик виклали 21 вересня 2023. На цьому каналі не вперше поширюють фейки, серед яких і підроблені відео, включаючи кілька сфабрикованих ефірів телеканалів.

При цьому, і трансляції YouTube-каналі ООН і в трансляції ефіру на «1+1», звідки нібито і було вирізано скандальне відео, немає помилок монтажу. У записі прямого ефіру телемарафону під час промови Зеленського його не показували у залі. Більше того, у трансляції українського телеканалу слова президента синхронно перекладала інша людина, у нижній частині екрану постійно був розміщений рядок, що біжить, і підпис про те, що цей виступ Зеленського на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, а в правому нижньому кутку був сурдопереклад.

Ввечері 21 вересня на сайті ТСН з'явилася офіційна заява марафону Єдині новини. Там ролик із двома Зеленськими назвали фейком та стверджували, що його першоджерелом став «проросійський пропагандист» Анатолій Шарій. Блогер дійсно викладав відео у себе в Telegram-каналі, однак він зробив це понад годину після посту в каналі «Шейх Тамір».

«Переконатися в тому, що інформація та власне відео є фейковими, усі зацікавлені сторони можуть на YouTube-каналах, які транслюють марафон, в архіві ОТТ-платформ тощо. Ще одним підтвердженням фейку є невідповідність візуальних маркувань. Канали марафону використовують додаткові графічні елементи – геотитр, плашку, рухомий рядок, які відсутні у фейковому відео. Крім того, у прямому ефірі марафону трансляція виступу Президента дублювалася іншим диктором, який також легко перевірити», - зазначається в заяві телеканалу.

Маніпуляції з обстрілами цивільних осіб ЗСУ на окупованих територіях

Найбільша кількість маніпуляцій цього тижня була присвячена обстрілу зі сторони ЗСУ міста Токмак в результаті чого нібито були поранені 11 мирних мешканців

«Последствия ракетных ударов боевиков ВСУ по Токмаку. На видео хорошо видно, что нацисты били именно по гражданским объектам. На фотографиях поражающие элементы от кассетных боеприпасов, ранения от которых получили 11 мирных жителей, включая троих детей», - написав колаборант, що називає себе очільником громадського руху «Мы вместе с Россией» Володимир Рогов 25 вересня.

Проте ще 24 вересня мер міста Мелітополь Іван Федоров повідомив, що в окупованому Токмаку справді пролунали потужні вибухи, а місцеві мешканці повідомили, що через роботу ППО рф є травмовані цивільні особи

«В тимчасово окупованому Токмаку прильоти. Мешканці повідомляють, що внаслідок роботи рашистського "певео" є травмовані цивільні», - написав мер Мелітополя Іван Федоров.

Одночасно з цим пропагандисти з «Бердянськ Актуально» 29 серпня повідомили, що «бойовики київського режиму» завдали ракетного удару по селу у Чернігівському районі.

«В 14.00 село Новоказанковатое Черниговского района подверглось ракетному обстрелу со стороны ВСУ. Противник выпустил две ракеты по населенному пункту. Удары пришлись рядом с жилым массивов. Взрывной волной у двух домов на улице Молодежной выбиты стекла и повреждена кровля. Также взрывной волной частично выбиты стекла в средней общеобразовательной школе и Доме культуры», - зазначається в телеграм-каналі окупаційної влади.

При цьому підтвердження щодо цих обстрілів – ні фото, ні відео окупанти не наводять. Жодної інформації щодо цього населеного пункту в офіційних каналах України не з’являлося.

Фейки про знешкодження іноземних найманців в готелі Одеси

Представники окупаційної влади через телеграм-канал «Запорожский Вестник» поширили інформацію з Міноборони про прицільний удар «по пунктам дислокації іноземних найманців».

«Сегодня ночью ВС РФ нанесли групповой удар высокоточным оружием большой дальности и ударными беспилотными летательными аппаратами по пунктам временной дислокации иностранных наемников и подготовки диверсионных групп ВСУ. Все объекты поражены. Цель удара достигнута, сообщили в минобороны России», - написали в «Запорожском Вестнике» у відповідь на ранкове повідомлення по нанесення ударів по інфраструктурі в Одеській області та Кривому Розі.

«Одна из русских ракет прилетела в нежилую высотку, которая использовалась в качестве расположения личного состава или штабов ВСУ», - зазначали пропагандисти.

В Силах оборони півдня України повідомили, що російські ракети влучили в припортову інфраструктуру. Пошкоджений морський вокзал, в будівлі привокзального готелю спалахнула пожежа, її ліквідували. Зруйноване зерносховище.

«Пошкоджені будівлі в історичному центрі Одеси, які перебувають під охороною ЮНЕСКО. Всі пошкодження зафіксують», - зазначив мер міста Геннадій Труханов.

В Офісі Генерального прокурора зазначили, що за фактом цього супер прицільного удару правоохоронці відкрили провадження за порушення законів та звичаїв війни.

За даними слідства, пошкоджень зазнали об’єкти припортової інфраструктури, зерносховища, складські приміщення приватного підприємства та кілька приватних домоволодінь у передмісті Одеси. Суттєвих руйнувань зазнав одеський морвокзал та готель поряд.

Пізніше стало відомо, що мова йде про приватний готель «Кемпінські – Одеса». Бізнесмен викупив частку готелю у приватних власників і готувався закрити угоду з державою.

«Ініціював концесію всієї території пасажирського Морвокзалу, знайшов партнерів, які готові були зі мною інвестувати у будівництво зони, яка не поступається Барселоні чи Копенгагену. Навіть підібрав уже кілька світових урбаністів та архітекторів», – зазначив Ставніцер.

В Кривому Розі за повідомленням очільника Дніпропетровської ОВА відпрацювало ППО, проте через падіння уламків виникла пожежа на промисловому підприємстві. Вогонь рятувальники загасили і ніхто не постраждав.

Жодин з цих об'єктів не був базою для "іноземних найманців".

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейки #маніпуляції #автори #окупанти #телеграм-канали #Зеленський #обстріли #найманці
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...