• Головна
  • Кімнати відпочинку, кухня, медичний кабінет: в запорізькій школі відкрили сучасне укриття, - ФОТОРЕПОРТАЖ
16:02, 4 жовтня 2023 р.

Кімнати відпочинку, кухня, медичний кабінет: в запорізькій школі відкрили сучасне укриття, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Кімнати відпочинку, кухня, медичний кабінет: в запорізькій школі відкрили сучасне укриття, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Запорізька загальноосвітня спеціалізована школа-інтернат "Орієнтир", в якій навчаються діти з вадами зору, віднині має найсучасніше укриття. Проєкт, вартість якого складає 120 920 доларів, реалізували за три місяці за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Як виглядає супер сучасне укриття - далі в репортажі 061.

"Укриття повністю відповідає чинним будівельним нормам. Тут встановлена енергоефективна система вентиляції європейського зразка, яка дасть змогу нормально знаходитись в укритті великій кількості людей. А воно розраховано на 180 осіб. Це укриття обладнано інвектором з двома акумуляторами, загальна потужність 9,6 кіловат (у разі відключення світла, працюватиме резервне живлення). Тактильна навігація для маломобільних людей, для людей з інвалідністю, а тут навчаються діти з вадами зору. На кожній двері є напис шрифтом Брайля, аби діти знали, що саме там знаходиться. Прокладені нові мережі, облаштовано сучасний медичний кабінет", - говорить під час екскурсії по новому об'єкту спеціалістка з питань закупівель і фінансів ПРООН Тамара Бойко.

На вході в укриття є спеціальний підйомник аби сюди можна було спустити маломобільну людину, облаштовано туалети та душові. В кухні встановлено фільтр аби вихованці та викладачі завжди мали очищену воду. В кімнатах відпочинку є двоярусні ліжка, меблі для релаксу, в іншій кімнаті - великий екран та лави. 

"У нас в "Ориієнтирі" завжди була проблема - нестача навчального простору. Ми боремося за кожний клаптик, який можна використовувати в рамках освітнього процесу. У нас мало б бути 180 дітей, а у нас - 230. Те, що зробили для нас, це не лише укриття, це готовий кабінет соціально-побутового орієнтування, сенсорна кімната, це готовий клас психологічного розвантаження", - коментує директорка Запорізької спеціальної школи "Орієнтир" Ганна Тихомирова.

За її словами, в закладі на цей навчальний рік навчається 230 дітей, але 83 з них - нині проживають за межами міста. 

В цьому році, завдяки тому, що заклад має укриття, школа працюватиме у змішаному форматі. 

"На змішане навчання дали дозвіл батьки понад 100 вихованців. Крім цього укриття є ще 2 укриття, які сертифіковані та мають дозвіл від ДСНС. Тож, місця вистачить і дітям, і працівникам. Діти будуть приходити від 2 до 4 днів на тиждень будуть навчатися в школі", - пояснила директорка. 

Наразі це єдине укриття в Запоріжжі, яке було зроблено за підтримки ПРООН. Аналогічні проєкти вже є в Києві (один об'єкт) та Одесі (2 об'єкти). 

"Ми пишаємось тим, що ми зробили. Це мікропроєкт. Все, що ми робимо - для дітей. В ХХІ столітті дивно дарувати укриття, але сьогодні потрібно укриття. Ми даруємо його, бо головне безпека. Нехай сьогодні буде укриття, ми почекаємо, обіцяю ми повернемось з іншим подарунком. А поки, треба перемогти", - сказав керівник проекту (ПРООН) Ігор Кістеньов-Кавказький. 

Він додав, що результат вийшов кращий, ніж очікувалося і дуже цінним є те, що укриття має подвійне призначення і вже найближчим часом буде використовуватися, як додаткові класні приміщення.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#укриття #школа #ООН #Запоріжжя
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...