• Головна
  • Запорізькі підприємці знову вийшли на мітинг через обурливу методику нарахування тарифів на тепло
20:40, 27 вересня 2023 р.

Запорізькі підприємці знову вийшли на мітинг через обурливу методику нарахування тарифів на тепло

Запорізькі підприємці знову вийшли на мітинг через обурливу методику нарахування тарифів на тепло

Декілька десятків підприємців із Запоріжжя сьогодні, 27 вересня, вчергове вийшли на мирну акцію з вимогами до місцевої влади спряти зниженню тарифів на тепло для бізнесу.

Про це повідомляє 061.

Місцеві підприємці пояснюють, що ще в 2021 році була розроблена нова методика нарахувань, затверджена Кабміном. Відповідно до неї, мешканці житлових будинків і власники комерційних приміщень повинні рівномірно сплачувати навіть за опалення тих приміщень, якими не користуються. При цьому Тепломережі не враховують показники лічильників чи сам факт, що опалення в приміщенні взагалі немає.

«Вони не враховують показники лічильників. Вони на ці показники накидають ще до загальнобудинкових потреб, місця загального користування. У кожного підприємця свої проблеми - у когось транзитні підвальні приміщення, у когось підвальні приміщення взагалі без нічого. Це нонсенс. Якщо в нас на лічильнику води чи електроенергії нічого немає, то ми не платимо, а якщо на лічильнику 0, а нам нараховують щонайменше по 15-20 тисяч на місяць лише тому, що ми в будинку знаходимось. Тепер всі люди в судах погрязли», - коментує учасник мітингу Михайло.

Запорізькі підприємці знову вийшли на мітинг через обурливу методику нарахування тарифів на тепло, фото-1

Ще один учасник мітингу запевняє, що свій підвал облаштовував власноруч і там ніколи не було опалення.

«Мені зараз нараховують за опалення, якого ніколи не існувало та не існує. Раніше був транзит на першому поверсі, а у меня батарей навіть немає. Тепер платити мені пропонують в 25 разів дорожче. В місті скоро буде повний безлад і все це дійде до Києва», - каже Микола Шкарупа

С початку повномасштабного вторгнення ситуація лише погіршилася, адже частина бізнесу вимушена була припинити свою діяльність, хтось взагалі виїхав за кордон, проте платіжки за тепло з величезними сумами їм продовжували нараховувати. Вже є навіть судові рішення на користь Тепломереж, а для бізнесу такі борги загрожують накладанням арештів на майно, банківські рахунки та приватну власність.

«Влада заявляє, що вони в комунікації, але ми не бачимо майбутнього, тому що все залежить від Києва. Ця проблема виникла ще з 2021 року, коли визнали так звані публічні договори. Раніше ми напряму заключали договори з «Тепломережами», а тепер є публічні договори – вони їх просто виклали на сайті і не важливо чи є вони в нас підписаними, вважається, що ми автоматично приєдналися. Судових рішень вже вал. Всі суди тільки на користь МТМ, а потім працює виконавча служба, що накладає арешти на рахунки на майно, автівки, квартири. Під час війни все це діє. Бізнесу тут немає, я, наприклад, займаюся люстрами, і як ви розумієте зараз вони нікому не потрібні. Я сиджу в пустому магазині і не знаю, що буде завтра. Це все збитково, а з цим опаленням виглядає взагалі, як геноцид», - каже підприємиця Людмила Анікіна.

Аби вирішити проблему, підприємці звернулися до міської влади. Вони просять владу підготувати відповідне звернення у профільне міністерство та сприяти встановленню справедливої методики нарахувань.

«Ми зараз підготували звернення, бо нам потрібно прийняти певне рішення щодо боргів, які накопичилися, як у споживачів перед концерном МТМ, так і концерном перед Нафтогазом за спожитий природній газ», - каже представник робочої групи підприємців Василь Муц.

Заступник міського голови з питань ЖКГ Віктор Гординський повідомив, що наразі від підприємців надійшло більше 50 заяв стосовно цього проблемного питання.

З трибуни міськради представники ініціативної групи попросили допомогти підприємцям Запоріжжя:

«Коли ВРУ прийняла Закон «Про комерційний облік теплової енергії» і під неї була складена методика. Це все поклало підприємців на лопатки. Оплата зросла від 10 до 100 разів. Ми просимо вас звернутися до Верховної Ради, Кабміну, Мінреінтеграцію, президенту. Не можуть підприємці в цих умовах сплачувати такі величезні суми.  Я вважаю, що доціільним було б повернутися до індивідуальних договорів, де ми б сплачувала за фактично спожиту теплову енергію, а не просто там за чиїмись забаганками».

Василь Муц повідомив, що борг Концерну «МТМ» перед НАК Нафтогаз склав 1,9 млрд гривень. Така ситуація склалася через борги споживачів, частина з яких саме підприємці. Теплова енергія це послуга від якої не можна відмовитися, навіть якщо підприємці припинили свою господарську діяльність.

«Підприємці звертаються до вас щодо необхідності встановити справедливий одноставковий тариф, який в нас був раніше і всіх влаштовував», - сказав Василь Муц.

Секретар міськради Анатолій Куртєв повідомив, що при міській ради працювала відповідна робоча група, яка опрацьовувала це питання. Депутати місцевої ради зазначають, що вони на відміну від колег - народних депутатів з Верховної Ради, не мають важелів впливу на цю ситуацію, а можуть лише подати звернення до ВРУ

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запорізькій міськраді пообіцяли покарати тих, хто розбалансував центральну систему опалення будинків

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#нарахування #економіка #кошти #гроші #виплати #опалення #бізнес #методика
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...