• Головна
  • Окупанти мають панічні настрої з приводу перспективи значного просування України в районі Вербового на Запоріжжі, - ISW
10:40, 25 вересня 2023 р.

Окупанти мають панічні настрої з приводу перспективи значного просування України в районі Вербового на Запоріжжі, - ISW

Окупанти мають панічні настрої з приводу перспективи значного просування України в районі Вербового на Запоріжжі, - ISW

Збройні сили України, схоже, перейшли до дуже динамічних бойових дій з використанням бронетехніки в районі села Вербове Запорізької області, а також на північ від нього — що вже загрожує оточенням одному з полків ВДВ Росії.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни, передає 061.

У звіті аналітики ISW відзначають «дуже динамічну ситуацію» в українському контрнаступі і «позитивні показники» на ділянці фронту під Оріховим Запорізької області. Водночас вони підкреслюють, що тактична обстановка дуже швидко змінюється, чимало її деталей поки залишаються неясними, тож прогнозувати, чи досягнуть ЗСУ найближчим часом оперативного прориву на цій ділянці фронту, поки зарано.

При цьому окупаційні війська намагаються оборонятися в цьому районі силами трьох дивізій: 76-ї та 7-ї десантно-штурмових дивізій (ВДВ) та 42-ї мотострілецької дивізії (58-ма загальновійськова армія Південного військового округу армії РФ).

Російські джерела повідомили, що ЗСУ ще 22 вересня пробилися у Вербове і станом на 24 вересня продовжували атаки в цьому населеному пункті із застосуванням бронетехніки. На геолокованих кадрах, опублікованих 24 вересня, видно, як українська БМП діє на західних околицях села Вербове. Один з російських Телеграм-каналів, пов’язаний з російськими силами ВДВ, повідомив, що станом на 24 вересня ЗСУ нібито зайняли половину Вербового. Це джерело також звинуватило Міністерство оборони Росії у спробі приховати «прорив у Вербовому» — тактичний прогрес ЗСУ поблизу селища. Кілька російських джерел 24 вересня повідомили, що українські сили продовжують розгортати в районі Вербового техніку, зокрема БМП Бредлі. Український Генштаб повідомив лише те, що ЗСУ захопили нові неуточнені позиції поблизу Вербового 24 вересня.

Окремі російські джерела констатували загрозу оточення 56-го полку ВДВ РФ, дислокованого у Новофедорівці, через наступ ЗСУ північніше Вербового. 22 вересня одне з джерел, близьких до ВДВ, попередило, що українські сили знаходяться в 7 км від можливості оточити сили 56-го полку ВДВ, якщо його командир не прийме рішення відійти з Новофедорівки на інші підготовлені позиції. ISW не оцінює ймовірність оточення цього полку ВДВ, хоча констатує, що українські сили дійсно можуть ізолювати його від решти сил 7-ї дивізії ВДВ, якщо полк з незрозумілих причин залишиться на своїх поточних позиціях, а ЗСУ вдасться обхідний маневр північніше Вербового. Про можливість такого маневру 22 вересня повідомив також український військовий журналіст Костянтин Машовець. А один з російських «воєнкорів» повідомив, що 23 вересня ЗСУ спробували атакувати неуточнену тактичну висоту на рівні 136,7 м біля Вербового.

Також у російському телеграм-каналі, який є прибічником командувача ВДВ генерал-полковника Михайла Теплінського, висловлюються панічні настрої з приводу перспективи значного просування України в районі Вербового. Там закликають Міноборони Росії дозволити Теплинському виправити ситуацію і стверджують, що наразі його усунули від керівництва операціями в районі Вербового і Роботиного, а керує нею буцімто особисто Валерій Герасимов. Однак цей канал може навмисно драматизувати ситуацію в районі Вербового для росіян, щоб негативно представити російське військове командування та повернути Теплинського, констатують в ISW.

Дані «пожежного» сервісу NASA FIRMS/VIIRS про термічні аномалії, зібрані 22−24 вересня, демонструють їх надзвичайну інтенсивність на північ від Вербового. Ці аномалії ISW вважає показником, який підтверджує інтенсивність бойових дій на північ від Вербового та відповідні повідомлення про такі дії в російських та українських звітах про активність ЗСУ між Новофедорівкою та Вербовим.

Аналітики ISW також відзначають алогічні та незрозумілі дії російського командування у відповідь на просування ЗСУ:

Російські сили продовжують витрачати значну бойову потужність на контратаки, щоб утримати свої поточні позиції, і, схоже, не дотримуються оперативно обґрунтованого курсу дій, який би вимагав від них відступати на підготовлені оборонні позиції південніше.

Ешелонована оборона на півдні України могла б дозволити російському командуванню розгорнути глибоку оборону на наступних рівнях оборони. Натомість російські війська витратили значну кількість живої сили, техніки та зусиль, щоб утримати передові оборонні позиції на півдні України, і відійшли на наступні оборонні позиції лише під прямою загрозою просування України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запорізькій області Сили оборони витісняють росіян з позицій в районі села Вербове.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Вербове #Оріхів #Запорізький напрямок #конрнаструп #прорив #полк #панічні настрої
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...