• Головна
  • «Всі ми – українці»: у Запоріжжі відкрили фотовиставку з історіями ЛГБТК+ людей - військових та волонтерів
10:00, 24 вересня 2023 р.

«Всі ми – українці»: у Запоріжжі відкрили фотовиставку з історіями ЛГБТК+ людей - військових та волонтерів

«Всі ми – українці»: у Запоріжжі відкрили фотовиставку з історіями ЛГБТК+ людей - військових та волонтерів

Громадська організація "КиївПрайд” презентувала у Запоріжжі фотовиставку "Я в Україні / Я позаУкраїною", щоб показати реальні історії 12 ЛГБТК-людей, які працюють на перемогу України на фронті та в тилу.

Про це повідомляє 061.

На виставці представлені історії квір-людей – громадських активістів/ок, науковців/иць, правохахисників/иць, художників/иць, військовослужбовців, екологів/инь, дизайнерів/ок, режисерів/ок, контент-мейкерів/ок, фотографів/ок із різних міст України, які під час повномасштабного вторгнення займаються волонтерською діяльністю, воюють у лавах ЗСУ, збирають кошти, проводять акції та інформують іноземців про війну в Україні.

Мета ініціативи — продемонструвати видимість ЛГБТК+ спільноти під час війни. В Україні немає відкритої статистики, скільки саме гомосексуалів є у війську, бо далеко не всі можуть дозволити собі відкрито говорити про свою сексуальну орієнтацію. Представники ЛГБТ-спільноти разом з іншими громадянами віддано захищають країну в лавах Збройних сил України, в територіальній обороні, а також долучаються до волонтерських ініціатив, груп парамедиків та інших добровольчих формувань, а також реалізують різноманітні інформаційні кампанії на підтримку України по всьому світу.

«Цю виставку «Київпрайд» зробив ще в 2022-му. Це була перша виставка після повномасштабного вторгнення, яка розказує історії ЛГБТ-руху в час початку «великої» війни про людей, котрі встали до лав ЗСУ, про волонтерів. Суспільство нам постійно каже, що «вас немає, геї десь в Європі, в Україні традиційні цінності», а ми кажемо, що «ми є, ви це бачите». Тому і сьогодні ця виставка тут», - розказує проєктна менеджерка гуманітарної допомоги «Київпрайду» Ольга Оніпко.

За її словами, історії героїв обиралися на конкурсній основі. Коли команда започаткувала цей проєкт, то запропонували людям доєднатися та надсилати свої розповіді. Організатори отримали понад 200 заявок і обрали для проєкту 12.

«Обирали ми більш-менш з розрахунку на те, щоб зберегти баланс небінарних людей, квір-людей, транс-людей, цис-людей. Ми поетапно все відбирали. Нам було дуже важливо показати ці історії і в Запоріжжі також. Головний меседж - показати, що представники ЛГБТК+ спільноти такі самі люди. Всі ми – українці, не дивлячись на те, що ми можемо бути як в Україні, так і поза Україною. Ви бачите багато історій людей, котрі захищають Україну або залишились в Україні. І багато історій людей, котрі поїхали з країни, але так само вони дуже багато або волонтерять,або ходять на марші, так само збирають людей, щоб Європа бачила, що ми боремось, ми зацікавлені. І в Європі дуже потужно відгукується, бо квір-люди і в цілому ЛГБТ-рух – це в першу чергу про права людей і про велику потужну демократію», - каже Ольга Оніпко.

На стендах зображено дуже багато історій захисників та захисниць. Деякі з них служать в ЗСУ з 2014 року, деякі військові пішли на війну вже після повномасштабного вторгнення. Насправді це лише маленька частина спільноти ЛГБТ військових. Наприклад, є організація «LGBT Military», яка налічує багато відкритих та закритих ЛГБТ військових. Вони згуртувалися в єдине об’єднання для того, щоб здобути рівні з іншими громадянами України права.

«Багато хто може казати, що права ЛГБТ не на часі, проте це не так. Дуже на часі, бо люди так само вмирають. У людей є родини, але немає прав, і це максимально зараз на часі. Я навіть не знаю, коли це може бути більш на часі, якщо не зараз, в час повномасштабного вторгнення», - зазначають організатори виставки.

Представники ЛГБТ-спільноти зазначають, що в першу чергу шлях до рівних прав лежить через реєстроване цивільне партнерство. Воно надає можливість ЛГБТ-парам реєструвати партнерства та користуватися тими ж правами та перевагами, що й пари протилежної статі, щодо питань спадщини, майна, охорони здоров’я, соціального захисту.І це важливо, щоб захистити права ЛГБТ- військових. Адже у випадках поранення, зникнення безвісти чи загибелі – їхні сім'ї та вони самі не мають достатнього юридичного захисту з боку держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЛГБТК+спільнота #фотовиставка #історії #військові #волонтери #лідери думок #КиївПрайд
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...