• Головна
  • У громадах Запорізького району з’явиться «менеджери з безпеки»: навіщо це потрібно і чим вони будуть займатися
14:12, 19 вересня 2023 р.

У громадах Запорізького району з’явиться «менеджери з безпеки»: навіщо це потрібно і чим вони будуть займатися

У громадах Запорізького району з’явиться «менеджери з безпеки»: навіщо це потрібно і чим вони будуть займатися

У Запорізькій області влада працює над комплексним підходом до розробки безпечного середовища в громадах регіону. Пілотні проєкти щодо створення поліцейських станцій, пожежного та рятувального загону, а також забезпечення належного рівня цивільного захисту (сховища, укриття) реалізовуватимуться в Запорізькому районі

Про це стало відомо під час брифінгу з безпеки за участю заступника голови ЗОВА Євгена Мироненко та представників ДСНС і поліції у Запорізькій області, передає 061.

Всі наші плани, які ми розробляли, вони стосуються безпосередньо тих територій, які ми повністю контролюємо і де плюс-мінус можна проводити ті чи інші заходи. Це стосується, в першу чергу, Запорізького району. Оскільки в нас в Запорізькому районі налічується 17 громад, включно з містом Запоріжжя, нами було підготовлено, спільно із ДСНС і ГУНП, певний план реалізації безпекових заходів на територіях громад. Було розроблено чек-лист з 29 безпекових компонентів, у відповідності до тієї концепції, яку я ще спільно зі своїми колегами розробляв, працюючи керівником служби міністра внутрішніх справ в часи Дениса Монастирського. Результати, які ми отримали, вони були, в принципі, кричущі, бо громади не займалися питаннями безпеки», - зазначив Євген Мироненко.

В ЗОВА зазначають, що з 29 компонентів взяли за основу 5, які характеризують громаду, як спроможну та життєздатну: поліцейські станції та присутність поліцейських офіцер громад; наявність пожежно-рятувальних загонів, сучасна система оповіщення, укриття та сховища в закладах публічних послуг, а також впровадження так званого “менеджера безпеки” в громаді.

«Під закладами публічний послуг ми розуміємо заклади освіти, культури, медицини, соціальної сфери, центри надання адміністративних послуг. Всі вони мусять мати у відповідності до законодавства, до нормативних систем, системи автоматизованого оповіщення пожежного захисту,центральну систему оповіщення всередині будівлі, систему укриття, колективи мають пройти домедичну підготовку, мають знати, як себе поводити в разі виникнення надзвичайної або техногенної ситуації. Щоб все це було системно вже з 1 січня 2024 року ми хочемо запровадити в кожній громаді таку інституцію під назвою "менеджер з безпеки". Це дуже класна інституція, в залежності від громади, від кількості населення, це може бути від помічника до відділу управління. Тобто це окрема структурна одиниця, яка буде чисто займатися питаннями безпеки громади», - зазначив Євген Мироненко.

Наразі існує надзвичайна критична потреба в 9 поліцейських станціях з професійно навченими офіцерами в 6 громадах Запорізького району та підготовка в 10 громадах пожежно-рятувальних загонів.

«Поліцейський офіцер громади – це людина, що має більше коло повноважень, ніж просто дільничний офіцер поліції. В цьому проєкті реалізовується найголовніший принцип реформи поліції – співпраця з населенням на засадах партнерства. На поліцейській станції, якщо ми говоримо про центри безпеки, то там вже будуть зосереджені і співробітники ДСНС, і наші поліцейські. Також є певна градація по штатній чисельності в залежності від кількості населення», - пояснює т.в.о. начальника сектора взаємодії з громадами ГУНП в Запорізькій області Олександр Чудновський.

Центр безпеки планують відкрити в Широківській громаді, а пункти безпеки побудують в Матвіївській, Михайло-Лукашівській громаді в найближчий перспективі. Щодо системи центрального оповіщення, то обласна влада хоче розробити єдиний типовий проєкт, аби громади мали певну базу.

Найбільша проблема зараз в фінансуванні цих безпекових заходів. Обласна влада пропонує громадам зарезервувати 10% від свого бюджету на реалізацію безпекових ініціатив, а софінансування по певним проєктам може бути надано за рахунок державних коштів та міжнародних донорів в частині захисту цивільного населення.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запоріжжі встановлять відеоспостереження на нових локаціях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#офіцери громад #менеджер безпеки #оповіщення #сховища #пожежні загони
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...