• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 4-8 вересня 2023 року
15:31, 14 вересня 2023 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 4-8 вересня 2023 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 4-8 вересня 2023 року

Два з кожних трьох фейків, які розповсюджували телеграм-канали колаборантів і окупантів в Запорізькій області, стосувалися дій української армії та псевдо виборів на тимчасово окупованих територіях. Ця тема залишається в топі повідомлень, які тиражують в проросійських телеграм-каналах і пропагандистських російських медіа. Цього тижня значна частина усіх дописів про українську армія була присвячена новій порції обстрілів Токмаку, Бердянська, Енергодару та інших тимчасово окупованих українських міст. Кількість недостовірної інформації саме про ЗСУ після того, як місія МАГАТЕ покинула АЕС, збільшилася з 26% до 27%. Однак цей показник перевищує кількість фейків про українську армію, які публікувались в травні. Ще 17% фейків стосувалися територіальної цілісності України, зокрема, фейкових повідомлень про досягнення чи нереальні обіцянки жителям тимчасово окупованих територій. На фейки з соціальної тематики і історії про дії росармії припало також загалом 20% недостовірної інформації відповідно. Збільшилася кількість фейківпро досягнення російської армії – до 13%, а з антиукраїнською риторикою - до 8% дописів в телеграм-каналах колаборантів і окупантів відповідно. Економіка, мовне питання, освіта, мобілізація (до російської армії) і інше сумарно склали 19% дописів, які містили недостовірну інформацію.

За минулий тиждень, з 4 по 8 вересня 2023 року майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став телеграм-канал «Энергодар Сегодня» з 50% маніпулятивних дописів. На другому місті стабільно залишається телеграм-канал призначеного Кремлем так званого «голови» окупованої частини Запорізької області Євгена Балицького. На його однойменному каналі було зафіксовано 47% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Канал «Токмак Сегодня» цього тижня опублікував 46% дописів, які містили маніпуляції. У “Владимира Роговабуло опубліковано 42% дописів з маніпуляціями. У “Запорожского вестника ” і “Бердянск Актуально ” кожен четвертий допис мав маніпулятивні твердження.

Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал “Энергодар Сегодня” - кожен другий допис був фейковим. У “Владимира Рогова” було зафіксовано 27,2% дописів-фейків, “Бкрдянск Актуально ” - 27%. Замикає пятірку основних фейкометів телеграм-канал “Токмак Сегодня ”з 26% фейків в телеграм-каналі та «Запорожский Вестник» з 25%.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 173 маніпуляції (або 31% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 96 фейків (18% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість фейків збільшилася, в той час як кількість маніпуляцій трохи зменшилася. Однак в цілому їх рівень продовжує залишатися досить високим. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.*

Фейк про екстрадицію чоловіків-українців з Польші та інших європейських країн для мобілізації в лави ЗСУ

Телеграм-канали представників окупаційної влади цього тижня були переповнені повідомлення про те, що Польша буде тепер видавати українців, які переїхали туди з початку повномасштабного вторгнення, щоб їх «забирали на м’ясо до ЗСУ».

«Польша начала выдавать Украине мужчин призывного возраста, покинувших страну после начала российской спецоперации.Далее Германия, Франция, Великобритания, Прибалтика и т.п. Как там Арестович говорил: «на украинцев смотрят как на богов, спустившихся с небес», - пише «Токмак Сегодня».

«На польско-украинской границе таможенники обеих стран совместно выявляют потенциальных новобранцев. А беженцам мужского пола, чтобы получить PESEL, необходимо предоставить военный билет, который раньше не требовали. Следующий этап – отлов «пушечного мяса» прямо в пунктах выдачи гуманитарки. Представьте, как очередная «жертва российской агрессии» приходит за ежемесячной халявой, а его пакуют для отправки обратно на родину», - радісно повідомляє «Запорожский Вестник».

Насправді це – фейк. Українські правоохоронці направляють до Польщі запити на екстрадицію виключно тих українців, хто причетний до організації нелегального трафіку мігрантів до ЄС.

Дезінформація російських ЗМІ походить зі статті польського видання Rzeczpospolita, яке повідомило, що Польща розпочала процес екстрадиції окремої категорії українських чоловіків, причетних до незаконного трафіку людей до країн Європейського Союзу. У статті, з посиланням на польські правоохоронні органи, йдеться про те, що Польща вже передала українським колегам тих, хто за допомогою хабарів організовував нелегальний перетин українсько-польського кордону.

Жодних згадок про «масову депортацію українців» у статті немає.

Спікер Головного управління поліції Польщі Маріуш Цярка пояснив, що екстрадиція порушників можлива за умови, що Україна подасть міжнародний запит на арешт, а польський суд ухвалить щодо нього позитивне рішення.

«Якщо ми затримаємо такого іноземця, наприклад для простої перевірки на дорозі, наша система KSIP (поліцейська інфосистема Польщі) покаже, що це особа, яка переслідується прокуратурою України, бо там є дані Інтерполу. Ми затримуємо таку особу і повідомляємо в прокуратуру. Чи його екстрадують – вирішує польський суд», – пояснив Маріуш Цярка.

Згідно з інформацією, яку Rzeczpospolita отримала від польської Прикордонної служби, Польща вже передала низку порушників на запит України. Таким чином, у матеріалі йдеться зовсім не про українських біженців, як намагаються уявити це російські медіа, а про тих українців, хто займався незаконним переправленням мігрантів до Європи.

У коментарі Радіо Свобода член парламентського Комітету нацбезпеки, оборони та розвідки України Федір Вениславський наголосив, що дії щодо незаконного перетину державного кордону України – кримінальний злочин, який має персоналізований характер. За кожним протиправним фактом слід звертатися з проханням про екстрадицію до іноземних колег та надавати документи про те, що людина ховається від слідства, суду. Проте фінальне рішення у таких справах – за іноземними судами. Веніславський наголосив – масової екстрадиції ухилянтів з-за кордону не буде.

Окупанти брешуть про те, що мешканці Роботиного брали участь у їхніх фейкових виборах

На тимчасово окупованій території Запорізької області окупаційна "влада" провела фейкові вибори. Вони тривали кілька днів (з кінця серпня і до 10 вересня) і, за версією загарбників, в них взяли участь навіть мешканці звільненого села Роботине.

7 вересня в Телеграмі окупаційного публіку "Запорізький вісник"з'явитися допис про те, що "перший заступник губернатора Запорізької області Сергій Толмачов разом з членом центральної виборчої комісії Костянтином Мазуревським здійснили робочу поїздку в Токмакський, Пологівський та Чернігівський райони, де перевірили організацію роботи місцевих ТВК, а також процес голосування в рамках виїзної комісії". В дописі зазначеної що для цього залучаються співробітники Росгвардії.

"У великій кількості проголосували навіть жителі Роботино та Новопрокопівки, де зараз проходять жорстокі бої", - додасться в дописі за 7 вересня.

За день до цього, 6 вересня, в Телеграмі гауляйтера Євгена Балицького було оприлюднено його інтерв'ю з американським аналітиком Скоттом Ріттером.

В ньому Балицький заявив, що російська армія вийшла з Роботиного і більше його не контролює. 

"Роботине в результаті боїв практично більше не існує. Російська армія тактично залишила цей населений пункт, бо неможливо триматися на голій площині, коли немає можливості вкопатися і створити безпечну для умов бойових дій ділянку. Російська армія відійшла на пагорби і ми сьогодні його (село) не контролюємо", - сказав Балицький.

Більше того, село було звільнено ЗСУ ще напередодні Дня Незалежності України. На момент деокупації в селі знаходилось з десяток місцевих жителів, яких вивезли бійці 47-ої омбр.

У той час, як інформації про те, що представники Росармії евакуювали частину мешканців Роботиного на окуповану територію. Відповідно, люди не могли брати участь у фейкових виборах, адже село було звільнено до їх проведення.

В Бердянську окупанти вводять в оману населення щодо роботи місцевого ТБ

Представники окупаційної влади Бердянська вчергове маніпулюють та стверджують, що за часів України на комунальних підприємствах не оновлювалася техніка.

Цього разу окупанти вирішили напередодні псевдо виборів пропіаритись за рахунок місцевого телебачення і похвалилися, що зусиллями підприємців придбали комп’ютер для ТРК « Свободный Бердянск». Відповідна інформація з’явилася на ресурсах окупаційної влади в Telegram.

«ТРК «Свободный Бердянск» получил новое оборудование от предпринимателей города.. Компьютер сегодня вручил Глава ВГА г. Бердянск руководителю ТРК «Свободный Бердянск» С.Смаковскому."Оборудование не обновляли более 15 лет". - отмечает руководитель ТРК. Ежедневно телерадиокомпания «Свободный Бердянск» освещает жизнь города на канале 47 аналогового вещания», - зазначається в Телеграм-каналі «Бердянск. Актуально».

По-перше, варто зауважити, що ТРК з назвою «Свободный Бердянск» не існувало в місті до повномасштабного вторгнення. Насправді, окупанти захопили місцеву комунальну телекомпанію і приватні медійні структури.

«Паралельно з насадженням окупаційної влади - формуванням так званої військово-цивільної адміністрації, росіяни взяли під контроль медіа-простір міста. Російські військові захопили комунальне телебачення ("ТБ-Бердянськ") та приватний медіахолдинг (ТРК "ЮГ", радіо "Азовська хвиля", газету "Бердянські відомості" та ін.). Наявна техніка місцевих засобів масової інформації опинилась в руках окупантів. Використовуючи ці ресурси росіяни запустили пропаганду на локальному рівні», - пояснює обставини появи ТРК «Свободный Бердянск» начальниця Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіціна.

Комунальне телебачення - "Бердянська міська телекомпанія "ТБ-Бердянськ " Бердянської міської ради" з моменту утворення фінансувалась за рахунок коштів бюджету Бердянська.

«Твердження про відсутність оновлення матеріально-технічних ресурсів телекомпанії не коректне, оскільки щороку депутатський корпус виділяв кошти на функціонування комунального телебачення. З 2010-го року обладнання поступово оновлювалось, завдяки чому місцева телекомпанія виготовляла власний продукт для щоденного мовлення, - запевняє Вікторія Галіцина.

В Бердянській МВА зазначають, що окремі співробітники місцевих ЗМІ дійсно перейшли на бік ворога.

«В публічному просторі не приховують свою діяльність колишня співробітниця "ТБ-Бердянськ" Юлія Ваченкова та представник ТРК "Юг" Володимир Дьомін. Маємо відомості про поодинокі випадки співпраці фахівців технічного персоналу (операторів, монтажерів та ін.)», - коментує очільниця Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіціна.

Щодо фігури так званого керівника ТРК «Свободный Бердянск» Станіслава Смаковського, то насправді він немає жодного відношення до адміністрації комунального підприємства і не зовсім зрозуміло взагалі, чим саме він займався до повномасштабного вторгнення. Проте, пізніше він добровільно пішов на співпрацю з окупаційною владою, очолив захоплену медійну структуру, а на фейкових виборах до Законодавчих Зборів він пішов, як кандидат від партії Путіна «Єдина Росія» разом зі співробітницею ТБ Юлією Ваченковою.

Пропаганда окупантів на Запоріжжі вигадала фейк про виготовлення поляками мила з людського жиру українців

Представники окупаційної влади у Запорізькій області не полишають спроб вигадувати нові і нові нісенітниці аби дискредитувати іноземні держави, які є партнерами України.  Цього  разу в топі став фейк щодо випуску етнічного мила "Lemberg" в Польші.

Представники окупаційної влади через телеграм-канал «Запорожский вестник» опублікували інформацію про те, що польський виробник косметики «Barwa Cosmetics» нібито випустив на ринок етнічне мило "Lemberg"

«Как оказалось, перед выпуском первых партий компания активно закупала человеческий жир из клиник пластической хирургии на западной Украине, в частности во Львове. Видимо, с этим и связано название продукта, сделанного в форме свиньи. Также Barwa Cosmetics запатентовал оригинальный вид продукта, и название «этническое мыло» теперь означает определенный состав. Любой другой производитель может использовать его только при соблюдении рецепта, который компания готова продать», - зазначається в дописі «Запорожского Вестника».

Звичайно, що вся ця історія від початку і до кінця є фейковою. Косметичний бренд родом з Польші «Barwa Cosmetics» відомий насамперед тим, що виготовляє органічну косметику і з 2004 року офіційно відмовився від використання тваринних жирів для свого мила і наразі всю продукцію виготовляє виключно на рослинних компонентах, про що зазначено на офіційному сайті компанії. До того ж ні на сайті, ні в соцмережах, ні в релізах ЗМІ не фігурувала інформація про запуск нового продукту ні зі схожою назвою, ні з хоч якось схожою формою.

Саме припущення, що клініки пластичної хірургії в Україні торгують людським жиром є недолугим, бо після ліпосакції залишки утилізують як медичні відходи, дотримуючись усіх правил безпеки. Ідея провести такий асоціативний ряд з милом та людським жиром, ймовірно, прийшла в голову пропагандистам, які педалюють ідею «нацистського режиму в Україні». Моторошні історії про варку мила із жиру людей– в`язнів концтаборів пішли саме з часів Третього рейху. В публікаціях 40-х років такі випадки описувалися, як масові в промислових масштабах, проте подальші дослідження фахівців продемонстрували, що вони не мають підтвердження, хоча жодним чином не нівелюють Холокост.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейки #маніпуляції #дайджест #дискримінація #окупаційна влада #дезінформація
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...