• Головна
  • Снайпери на Запорізькому напрямку: як тренуються та готують позиції, - ФОТОРЕПОРТАЖ
19:30, 28 серпня 2023 р.

Снайпери на Запорізькому напрямку: як тренуються та готують позиції, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Снайпери на Запорізькому напрямку: як тренуються та готують позиції, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Військовий на позивний "Чечен" - інструктор із снайпінгу в одній з бригад територіальної оборони, що вибиває ворога на Запорізькому напрямку.

Йому 36 років, колишній правоохоронець, родом з Луганщини. Він служить в лавах ЗСУ з 2014 року - учасник АТО/ООС, воював і під час повномасштабної війни. Коли за станом здоров'я не зміг виконувати бойові завдання, пішов в інструктори і почав навчати людей тому, що вміє. "Чечен" говорить, що робитиме все, що зможе і навіть більше, головне - додому повернутися, бо там залишилась родина. Він дуже рідко телефонує рідним. Пояснює: не хоче наражати на небезпеку.

З ним ми зустрічаємося на одному з полігонів, де військові відточують навички. "Чечен" тримає в руках американську гвинтівку. Розказує: її робоча відстань до 1800 метрів, хоча влучний стрілок може і на 2000 метрів вразити ціль.

"Гарна річ. Трошки важкувата - 9 кг, все залежить від оптики, глушника. Вражає піхоту, легку броньовану техніку - БМП, авто, все залежить від патрону", - розповідає "Чечен".

Він говорить, що полігон потрібен для будь-якого стрілка: чи то марксмен (піхотний снайпер), чи то снайпер.

"Треба мати постійно навички стрільби. На полігоні ми проводимо іспит нових патронів. Маємо розуміти, як куля летить, з якою швидкістю. Тренування - вони потрібні. Коли в нас є вільний час, ми постійно тренуємось", - каже військовий.

За його словами, можна навчитись влучно стріляти. Просимо пояснити різницю між марксменами та снайперами.

"Марксмени у нас з'явилися в 2019 році. Це ті, хто працюють із штурмовими підрозділами. Вони мають свою гвинтівку, вона розрахована на маленькі дистанції - 800 м. У марксмена не стоїть завдання стріляти на великі відстані. Він має подавляти вогневі точки противника - гранатометників, кулеметників, щоби піхоті було легше пересуватися. Марксмени не мають позицій як таких. Вони рухаються разом з піхотою. Снайпери цим не займаються, вони облаштовують позиції. Він має спокійно зробити постріл. Він не має швидко бігати, бо це має вплив на точність. Снайпери вони більш високоточні і працюють на різні дистанції, залежності від гвинтівки", - відповідає інструктор.

Як виглядають позиції снайпера нам показав інший інструктор, діючий снайпер на псевдо "Єгорка".

Йдемо з ним в іншу частину полігону, де двоє бійців підготували умовні позиції.

Перша - передбачає стрільбу "стоячи, з мішечка". Позиція добре замаскована, помічаємо її не одразу.

"Обирається дерево, вкладається мішечок, бо є таке правило для стрільців: стріляється з твердого на м'яке і навпаки. Для влучності пострілу. Ця позиція зроблена на швидку руку. Це стандарти НАТО (стрільба з незручних положень). Тобто людина виходить на позицію, де йому зручно працювати, але він не може бути лежачи. На облаштування такої позиції є від 20 хвилин і до години. Без дорозвідки", - пояснює інструктор.

Потім він показує другу позицію - для стрільби зі шнурка.

"Це мотузка, на якій зав'язані вузли, карабін. Можна використовувати в будь-якій місцевості, де може бути гілка, перекладена. Під приклад підлаштована тринога", - говорить снайпер.

За словами військового, снайпер - це не лише влучний стрілок, як всі помилково думають. Снайпер - це і спостерігач, і коригувальник вогню, і розвідник, і стрілець.

"Він швидко визначає пріоритетні цілі, підлаштовується під ситуацію і робить постріл… і тільки снайпер знає, де може бути інший снайпер (контрснайпер)", - уточнює "Єгорка".

До війни він був бізнесменом. В 2014 році пішов в армію добровольцем.

"В ТрО зазвичай немає кадрових військових. Всі мають досвід в різних сферах, крім військового", - додав чоловік.

Бізнес свій він втратив через війну, але в розмові каже, що не шкодує, що обрав захист країни.

Снайпери на Запорізькому напрямку: як тренуються та готують позиції, - ФОТОРЕПОРТАЖ, фото-32
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#снайпер #Запорізький напрямок #тренування #позиції #гвинтівка #полігон #стрілок #марксмен
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
З перших днів повномасштабної війни, яку 24 лютого 2022 року росія розпочала проти України, на захист батьківщини стали, як досвідчені військові, так і ті, хто ніколи не тримав в руках зброю. Цей спецпроект про військових, які боронять Запорізьку область. Тут ми розповідаємо про те, хто вони та звідки.
Оголошення
live comments feed...