• Головна
  • У Запоріжжі в будинку на проспекті Соборному, куди влучила ракета, відбудували перший поверх, - ФОТОРЕПОРТАЖ
14:10, 25 серпня 2023 р.

У Запоріжжі в будинку на проспекті Соборному, куди влучила ракета, відбудували перший поверх, - ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі в будинку на проспекті Соборному, куди влучила ракета, відбудували перший поверх, - ФОТОРЕПОРТАЖ

У будинку №151 на проспекті Соборному, який в жовтні минулого року зруйнувала російська ракета, завершується будівництво першого поверху. Крім того, тут розпочаті роботи з утеплення фасаду та ремонту покрівлі.

Кореспонденти 061 побували на будівельному майданчику та розпитали фахівців про етапи відбудови.

Далі - в нашому репортажі.

Щотижня міська влада проводить виїзні наради на об'єкти аби на власні очі побачити обсяг виконаних робіт. В Запоріжжі, окрім пр.Соборного, тривають роботи з відновлення пошкоджених внаслідок ракетних ударів будинків на вулиці Кияшко, Сталеварів та Зестафонській.

В мерії зазначають, що на проспекті Соборному, 151 роботи йдуть з випередженням графіку.

"Головне завдання аби конструкції до початку опалювального сезону були відновлені і щоб ми запустили опалення. Багато людей працює, техніка", - каже в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

Про будівництво першого поверху

В планах на цей тиждень - встановити балки перекриття та почати будівництво другого поверху. Будівельники говорять, що перший поверх - найскладніший.

"Він має найбільшу висоту. На першому поверсі знаходяться комерційні приміщення і тому тут висота 4,5 м. Далі буде легше, бо поверхи будуть нижчі", - пояснює директор КП «Управління капітального будівництва» Олександр Андрєєв.

За його словами, наразі відновлено повністю підвальне приміщення з несучою колоною, яка була відсутня.

"Зараз ми розпочали безпосередньо зведення зруйнованої частини будинку. Перший поверх вже відбудовано, армпояс встановлено. Наступного тижня буде розпочато зведення другого поверху. Паралельно ми проводимо багато інших робіт, бо маємо стислі строки. Почали відновлення покрівлі будинку, почали з 15-го під'їзду. Утеплення будинку ведеться з двох сторін - з 1-го та з 15-го під'їздів, роботи з ремонту першого під'їзду розпочаті і далі будемо рухатись до 15-го", - розповів Андрєєв.

Він нагадав, що фундамент в зруйнованій частині будинку залишався старий. Були проведені експертні роботи з вивчення фундаменту і згідно висновків, він не потребував ремонту, але його все одно посилили.

Про унікальну плитку зовнішнього оздоблення та найважчий етап будівництва

Фасад будинку оздоблений плиткою Мелія. Як вже писав 061, вона виготовлялась в 50-х роках у Слов’янську і більше не виготовлялась взагалі.

"Ми ведемо зараз перемовини з виробниками плитки, але після того, як буде проведено тендер на третю чергу (реставрація) і буде обраний переможець, то саме він визначатиме виробника. Перемовини ми ведемо аби потім вказати на варіанти, які є на ринку, щоб прискорити роботи. Найбільша проблема - сировина. Це так звана шамотна глина. Ми розуміємо, де її можна взяти. Є підприємства, які під замовлення можуть її зробити", - говорить керівник УКСу.

Він запевнив, що будинок буде повністю автентичним.

Про фінансування

Загалом є три черги будівництва. Наразі на першу - оголошено торги, які будуть проводитись 31 серпня.

"Роботи виконуються на умовах співфінансування: частина грошей йде з бюджета міста, частина - субвенція з області (Кабмін надав кошти області) і частина - 50 млн грн - гроші приватних інвесторів. От зараз роботи йдуть саме за рахунок приватних інвесторів. Після того, як буде обрано переможця на "Прозорро", ми актуємо все те, що зробили будівельники, яких визначили приватні інвестори, потім підводимо рису і розпочинаємо роботу з переможцем тендеру", - пояснив Андрєєв.

Про будинок в цифрах

Будинок має 15 під'їздів і "тягнеться" з площі Маяковського до вулиці Сталеварів. Два з цих під'їздів були повністю зруйновані внаслідок влучання російської ракети.  

Фасадна частина, яка виходить на проспект Соборний знаходиться під охороною, адже є пам'яткою архітектури містобудування. Внутрішня частина будинку буде утеплена. За словами будівельників, вона не має охоронного статусу і тут можна проводити утеплення.

Фасад внутрішньої частини - це 2800 кв м. Площа зруйнованої частини, яку треба відновити - 1300 кв м., площа покрівлі, яку треба замінити - 4500 кв.м.

У дворі будинку також планують встановити три дитячі майданчики, в тому числі і спортивний.

В міській раді кажуть, щотижня зустрічаються з мешканцями будинку. Щоправда, вони згодні не з усіма роботами, але всі питання обговорюються.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#будинок #відновлення #будівництво #реставрація #Запоріжжя
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...