• Головна
  • Неподалік Запоріжжя волонтери організували безкоштовний табір для дітей, - ФОТОРЕПОРТАЖ
11:00, 22 серпня 2023 р.

Неподалік Запоріжжя волонтери організували безкоштовний табір для дітей, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Неподалік Запоріжжя волонтери організували безкоштовний табір для дітей, - ФОТОРЕПОРТАЖ

У Широківській громаді, що неподалік Запоріжжя, відомий запорізький волонтер та засновник благодійної організації "Власноруч" Василь Бушаров відкрив безкоштовний дитячий табір.

Нині в табір заїхала десята зміна - найбільша, яка нараховує 38 дітей. Впродовж 4-5 днів вони зможуть відпочити від звуків сирен, ходитимуть на ставок, збиратимуть яблука, будуть грати у футбол та спілкуватись один з одним не в "онлайні", а очно. 

Далі - в репортажі 061. 

"Зараз ми з вами маємо вигадати, назву вашої групи, девіз та намалювати емблему. Вмикайте фантазію і вперед", - говорить волонтерка-вихователька хлопцям та дівчатам із старшої групи. 

Діти у захваті від того, що можуть просто сидіти поруч один з одним, спілкуватись та робити разом якусь спільну справу. Щоправда, поки не всі готові відкласти телефони і вигадувати назву, покладаючись на власну винахідливість. 

Місце, де впродовж літніх місяців відпочили близько двохсот дітей від 7 до 14 років, має назву "Бджоли та зорі". Проєкт створений на підтримку дітей, які постраждали від війни (діти, які втратили одного або двох батьків, діти з окупованих територій, діти військовослужбовців та волонтерів). Він реалізується завдяки підтримці небайдужих людей. 

"Спочатку тут був лише будиночок у вигляді бджолиних стільників. Це проєкт, який я почав більше ніж 2 роки тому. Хотів аби на пасіку могли приїжджати люди, якусь інформацію отримувати про бджіл, залишатися тут вечеряти і ночувати. Це маленький "зелений готель". Проте під час війни неначасі за гроші приймати туристів і ми вирішили, що це має бути безкоштовним дитячим табором. Нас підтримали люди в соцмережах і почали донатити на те, аби діти могли приїхати. Потім з'явились викладачі-волонтери. Так і з'явився цей проект. Якщо чесно, спочатку я вважав, що ми зможемо зробити 1-2 заїзди, але сьогодні розпочався десятий", - розповідає засновник проекта "Бджоли та зорі" Василь Бушаров.

В будиночку могло розміщуватись близько 12-14 дітей, у той час, як попит на відпочинок був в рази більший. Тож, волонтери вирішили збудувати ще два "корпуси" у вигляді півкуль, де змогли б розмістити ще 16 дітей (по 8 в кожній). 

"Сфери у нас відкрилися не так давно. Фонд "Нова Юкрайн" підтримав наш грантовий проект на створення цих двох сфер. Так вийшло, що в кожній напівкулі розміщується по 12 дітей. Тож, у нас наразі одночасно відпочиває три групи", - дадає він. 

О 8:00 в таборі підйом, руханка, сніданок о 9:00. Потім час на розваги (малювання, гра в настільні ігри, активні ігри, конструювання "басейну", в якому потім можна купаються). Обід, тиха година, знову живе спілкування, вечеря, перегляд фільму під зоряним небом та відбій. 

"Головне, що вони можуть спілкуватись не в онлайні, в телефоні, а в реальному житті. Тут в селі є люди, які максимально допомагають нам знайомити дітей з літом. Наприклад, Олександр Макухін - у нього молочна с сирна ферма, де проживає близько сотні кіз та козенят. Діти ходять на екскурсію та мають можливість побачити козенят, поросят. Іноді ми вигадуємо їм завдання, наприклад,  зібрати певну кількість фруктів, з яких потім наші кухарі варять компот", - каже Василь. 

В таборі чотириразове харчування. До проєкту долучились і представники місцевого бізнесу: компанія "Ласунка" привозить морозить, Вільнянський молокозавод - молочну продукцію, інші організації привозять свіжі яйця та очищену воду.  

Сьогодні Василь каже, що хотів би продовжувати та розвивати цей проєкт, бо на одне місце претендує 4 дитини. Але все залежить від того, що буде фінансування.

"У нас був один заїзд - 13 чи 14 дітей. Вони тут всі потоваришували, що після того, як відпочинок закінчився, створили групу десь у месенджері, яку назвали "Опариші". Смішна назва. Така, бо хлопцям дуже сподобалось ходити на риболовлю і особливу увагу чогось вони приділяли тим опаришам. Так от, вже після відпочинку тут, вони зібрали десь шовковицю, пішли на ринок та вторгували 500 гривень за неї. Всі ці кошти діти задонатили на цей табір. Кажуть, що хочуть аби сюди могли приїхати і інші діти", - розповів Василь. 

Якщо ви хочете підтримати існування табору "Бджоли та зорі" - ось посилання на банку для донатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#табір #відпочинок #діти #Василь Бушаров
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Это тексты о жизни без фильтров. Наши герои - жители города и области, которые оказались в сложных жизненных ситуациях, но при этом не опустили руки, а продолжают не выживать, а жить. Люди, которые не боятся перечить системе и бороться с ней.
Оголошення
live comments feed...