• Головна
  • Посадовці та екологи провели виїзну нараду щодо скарг мешканців на забруднення повітря Запорізьким кабельним заводом
11:53, 16 серпня 2023 р.

Посадовці та екологи провели виїзну нараду щодо скарг мешканців на забруднення повітря Запорізьким кабельним заводом

Посадовці та екологи провели виїзну нараду щодо скарг мешканців на забруднення повітря Запорізьким кабельним заводом

У Запоріжжі представники департаменту захисту довкілля ЗОВА, екологічної безпеки міськради, Держекоінспекції у Запорізькій області та обласного центру контролю та профілактики хвороб провели виїзну нараду щодо скарг мешканців на сморід в районі діяльності «Запорізького кабельного заводу».

Про це повідомляє 061 з посиланням на департамент захисту довкілля Запорізької обласної державної адміністрації.

Протягом серпня до департаменту надійшло майже одночасно три скарги від місцевих жителів щодо специфічного запаху поблизу заводу. За день до наради посадовці запросили спеціалістів мобільної лабораторії зробити дослідження атмосферного повітря. Під час цих досліджень було встановлено перевищення гранично-допустимих концентрацій по фенолу в 1,5 рази.

«Вони виїхали без попередження підприємства за день до цієї наради і брали проби щодо об’єктивної ситуації. Спеціалісти лабораторного центру на нараді доповіли про зафіксовані перевищення, бо попередні відбори проб, які здійснилися на замовлення самого підприємства, вони ніколи не показували перевищення ГДК. Це нам надало змогу аргументувати необхідність оперативного виконання певних заходів. Ми склали план заходів разом з підприємством в присутності всіх сторін, в тому числі заявників – мешканців, які проживають поруч з цим заводом», - зазначив в коментарі журналістам директор департаменту захисту довкілля ЗОВА Антон Петрухін.

В план заходів входить заміна системи очистки до кінця жовтня, мова йде, зокрема про каталітичні панелі, що втратили свою ефективність. Панелі відповідають за те, щоб допалювати складні гази, розкладати їх на менш складні, які не мають такого впливу.

«Якщо ж каталітичні панелі працюють неефективно, то збільшується кількість цих забруднювальних речовин. Cаме через це може збільшуватися інтенсивність та cприйняття цього запаху, про який кажуть мешканці. Зараз підприємство домовляється з виробником, щодо заміни цих панелей. В них всього чотири агрегати, але працюють з них три, четвертий вони взагалі не використовують. Тому вони будуть виконувати заміну на трьох, які використовують. Поставити їх мають до кінця вересня, впродовж жовтня їх змонтують і вони вже будуть до кінця жовтня повністю працювати», - зазначив Антон Петрухін.

Другий захід, яке має виконати підприємство - поставити додаткову систему очистки, ще одні додаткові каталізатори після цієї попередньої очистки, яка в них і так закладена в дозвіл. Тобто вони закладають додаткові панелі на кожну трубу, і цей захід вони мають виконати до кінця листопада.

А також вони планують провести модернізацію обладнання разом з виробником вже до кінця травня наступного року. Посадовці сподіваються побачити зміни щодо зменшення обсягу викидів вже в цьому році. При цьому в обласній адміністрації наголошують, що для того, аби скоротити викиди до нуля, необхідно змінювати сам технічний процес.

В департаменті довкілля пояснюють, що вони вирішили не чекати кінця року, щоб побачити зміни, а протокольним рішенням зобов’язали підприємство кожного місяця, починаючи з першого вересня, звітувати щодо виконаної роботи. Так посадовці зможуть проконтролювати чи все виконується по графіку, чи були укладені договори, поставлене обладнання і так далі. Якщо ж графіки будуть зриватися, то обласний департамент може звернутися до профільного міністерства вже за наданням згоди на проведення повноцінної перевірки підприємства.

Ми запитали в екологічному департаменті чи планують вони масштабувати таку практику реагування на звернення громадськості на інші промислові підприємства міста.

«Ми реагуємо зараз на всі запити, але немає державного напрацьованого механізму. Тому ми зараз пропрацьовуємо механізм діяльної для кожного окремого випадку, тому що для цього підприємства ми знайшли спосіб, яким чином вирішити це питання. Для інших підприємств, можливо, буде десь складніше, і потрібні будуть додаткові якісь заходи, бо однією виїзною нарадою ми їх не зможемо вирішити. Це, наприклад, стосовно таких велетнів, як «Запоріжсталь», «Запоріжкокс» та інші, де є більш глибокі та загостренні проблеми, потрібне комплексне переозброєння цих підприємств, яке вони не виконують, але його треба передбачити відповідними екологічними програмами, потрібно їх зажати у відповідні рамки, в тому числі, при видачі дозвільних документів Міністерством довкілля», - прокоментував керівник обласного департаменту довкілля Антон Петрухін.

В департаменті зазначають, що мають завдання та цілі для кожного напрямку роботи – атмосферне повітря, водні ресурси, відходи, захист лісів та природно-заповідного фонду. Наприклад, в топ цілей роботи - захист прав українців щодо безпечного довкілля. Для цього планують пропрацювати зі всіма підприємствами питання щодо зменшення забруднення. В найближчі тижні будуть створені дорадчі органи при обладміністрації, в які увійдуть представники всіх державних, наукових установ, великих підприємств, які будуть напрацьовувати механізми, яким чином подолати цей шлях, і давати оперативні завдання підприємствам- забруднювачам щодо дотримування вимог екологічного законодавства, виконання заходів щодо охорони атмосферного повітря при несприятливих метеорологічних умовах тощо. Обласні посадовці при цьому зазначають, що в подальшому прямий обов’язок виконувати всі такі функції має бути покладений на міську раду, а роль обласного департаменту довкілля при цьому - допомогти розробити цей механізм і контролювати його виконання.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що росіяни завдали збитків довкіллю Запорізької області на більше ніж 12 мільярдів гривень

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#забруднення #кабельний завод #Запоріжсталь #перевірка #лабораторія #ГДК #система очистки
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...