• Головна
  • "Більше, ніж просто магазин": історія винного простору в Запоріжжі з асортиментом з 20 країн світу
15:15, 15 серпня 2023 р.

"Більше, ніж просто магазин": історія винного простору в Запоріжжі з асортиментом з 20 країн світу

"Більше, ніж просто магазин": історія винного простору в Запоріжжі з асортиментом з 20 країн світу

У Запоріжжі відкрили новий простір для шанувальників вина – винний бутік «CORK», де представлені сотні вин з унікальним смаком, ароматом та історією. Тут можна обрати найкращий варіант цього напою з закусками на вечерю чи на свято з собою, або ж спробувати келих ароматного вина разом з друзями на літньому майданчику. Ми розпитали у керуючого закладом Антона Селіщева про концепцію «CORK», авторські вина та запит споживачів.

Винний простір розташований на проспекті Соборному, 181 в будинку, що є історичною пам’яткою. Власники закладу, на щастя, відповідально поставилися до того, як має виглядати фасад – вони провели лише відновлювальні роботи, залишивши оригінальний колір будівлі без жодних зайвих елементів.

Всередині досить мінімалістичний дизайн з елементами лофту. Власники закладу знімали 7 шарів попереднього ремонту і намагалися залишити оригінальну кладку.На облаштування всередині пішло майже півроку, меблі замовляли на заході України, багато часу витратили на реставрацію винних бочок для столу в винному залі. В якості декору для стін та освітлення використали виноградну лозу, яку привезли з Нідерландів та реставрували вже на місці. Максимальна увага відвідувачів при вході при цьому прикута до скляної стіни бажань з винних корків. Вона буде наповнюватись кожного нового дня завдяки гостям. Кожен може долучитись, взявши будь-яку пляшку вина з полиць бутіку та заплативши корковий збір - після смакування вина ви закинете короб та зможете загадати бажання.

«CORK - це винний простір, винний бутік, винний магазин, винний store, винне ком’юніті називайте як хочете. Ми не просто магазин, ми магазин з додатковими "плюшками". Наша основна ціль була, щоб в нас був асортимент, який буде відрізнятися від інших магазинів, супермаркетів, і так далі. Ми шукали селекцію, дуже ретельно підходили до підбору алкоголю, аксесуарів, продуктів і так далі. В звичайному магазині ви можете прийти, взяти пляшку вина, якусь закуску, то в нас можна взяти чашку кави, можна взяти на барі вина на розлив. Зараз представлено 9 вин і ми їх постійно оновлюємо. Ми намагаємося ціни не завищувати. За келих найдорожчого вина ви заплатите 100 гривень», - розказують менеджери закладу.

Заклад співпрацює з київським обсмажувальником кави Іваном Пеньорою, що є досить відомим в Україні бренд-шеф-баристою, кавовим експертом. В майбутньому до запашної кави хочуть додати трошки десертів.

В торгівельній залі гості можуть придбати будь-які закуски -  чіаббату, молочні продукти, фрукти, чай, каву, джеми, каперси, оливки, соуси, устриці, прянощі, солодощі. Тут можна знайти досить непоганий вибір сирів - іспанський, італійський, британський, чеддер не за всі гроші світу, веганські сири. Додому можна взяти французькі ковбаски, паштети, великий мікс на компанію. А ще є італійська паста, італійське борошно та набори для приготування різото чи паельї. Також в асортименті морозиво від київського бренду Space Ice, де в засновниках є запоріжці та, наприклад, кістковий бульйон з курки, пастілу, гранолу, солону карамель та іншу продукцію від українських виробників.

В магазині представлений великий вибір алкогольних та безалкогольних напоїв – соки з Грузії, лимонади, комбуча, водний кефір, охолоджене пиво – класика Америки, Англії, Італії, Німеччини та Австрії. Є окрема стійка з винами з історією та більш високим прайсом – тосканського походження, шаблі, шампань, шато. Є вибір віскі, бренді, портвейну, коньяку, джину, рому на будь-який бюджет, а на деякі позиції цінник навіть нижче, ніж в великих маркетах.

«Ми довго обирали таку продукцію, такий асортимент, щоб не пересікатись, ні з великими мережами, типу «АТБ», «Сільпо», «Вина Світу» ні з кимось ще. Ми шукали асортимент, який може здивувати. Якщо казати про концепцію закладу, то вона була давно виважена і сформована. Близько року пішло від ідеї до реалізації. У Запоріжжі не вистачало такого винного формату, де можна і взяти пляшку з собою, і посидіти в закладі. Я, напевно, був більший реалізатор цих ідей, ми домовлялися, постійно спілкувалися, що нам потрібно, а що ні. Все було у великій взаємодії багатьох людей», - пояснює керуючий Антон. Він відповідав за найм та навчання персоналу, закупівлі, перемовини з постачальниками.

Далі ми переходимо в дегустаційну вину залу, де міститься близько тисячі винних пляшок і майже 500 позицій вина з 20 країн світу. На поличках бутіку є вина з України, Італії, Іспанії, Португалії, Німеччини, Словенії, Австрії, Греції, ПАР, Аргентини, Нової Зеландії, Австралії, США.

Є окрема секція з бульбашками, де можна знайти Ламбруско, Франчакорта, Корпінат, Кава, Креман, Просеккота інші види ігристого вина, які багато хто звик іменувати просто «шампанським». Консультанти закладу залюбки розкажуть історію того чи іншого напою і допоможуть зробити вибір.

«Ми поставили перед собою таку невеличку мету – підняти винну культуру у Запоріжжі, бо, на жаль, в місто небагато є закладів, де можна випити класне вино.Я знаю всього п'ять місць у Запоріжжі, де реально непогана вина карта, але вона не часто змінюється і ти всі вина по келиху можеш випити десь за місяць і все. Далі воно не міняється. Ми ж будемо намагатися презентувати кожного тижня 9 вин на розлив. Це максимально різні вина за стилістикою, ігристі, білі, більш кислі, фруктові, безалкогольні, напівсолодкі, серед них обов’язково є локальні вина. І вивчаючи вже попит, ми дивимося, що в нашому місті за смаками популярно, що не дуже», - пояснює Антон Селіщев.

В винному бутіку представлені найякісніші українські вина і за словами консультантів на них досить високий попит. Багато хто з локальних виробників зміг вийти на іноземний ринок Швеції, Норвегії, Польщі та навіть Японії. Є багато виноробів, хто виготовляє вина невеличкими партіями. Так, в «CORK» можна знайти авторське вино від першої ракетки України Сергія Стаховського, який зараз воює в ЗСУ «Ace by Stakhovsky». Є досить цікаве органічне вино від крафтової виноробні Biologist під Києвом. Воно полюбиться тим, хто любить експериментальні напої, бо винороби мають свою філософію максимального невтручання в вирощування винограду і при виготовленні використовують виключно дикі дріжджі.

А ще тут можна знайти найпопулярніші позиції з усього світу.Багато постачальників зацікавилися проєктом, кажуть що тут все на досить високому рівні, та ще у прифронтовому Запоріжжі.

«Ми намагалися обирати не по ціні, а по якості, по пізнаваності бренду, по його легендарності. Ті, що нас цікавили, вже ми собі поставили. Цінова політика в нас не така висока. Багато позицій ціна навіть нижче, ніж у «Сільпо». Ми постійно цікавимося, моніторимо ціни, як, де, куди, щоб бути максимально привабливими для покупця», - розказують у винному просторі.

«CORK» покликаний стати місцем для всіх тих, хто прагне познайомитися ближче з винною культурою. Для цього в винному бутіку влаштовують дегустації, вечори та планують розширювати кількість івентів до двох на тиждень, запрошуючи також виноробів, виробників, сомельє та інших знавців та експертів у цій сфері, завдяки яким можна розширити представлення запоріжців щодо вин і не тільки та залучити їх до обговорень.

«Ми хочемо, щоб всі, хто любить вино, знали, що у нас є класний асортимент, що постійно оновлюється. Для нових гостей ми проводимо екскурсії, прислухаємося до того, що подобається і чого ще не вистачає. Я завжди рекомендую фотографувати пляшку того, що вам сподобалося і що ні і помічати це. Так буде легше пояснити консультантам в будь-якому місці, закордоном чи деінде, що вам подобається і в яку сторону варто подивитись. Наші відвідувачі - це безумовно активні люди, які цікавляться або хотіли б зацікавитися якісним вином, адже сортів винограду більш ніж 30 тисяч напевно. Нам цікаво, який у людини досвід, що вже куштували, що для них топ. До нас приходять, навіть зараз більше, щоб сісти за столиком на літньому майданчику, взяти келих вина, оливки чи каву. Тобто нас вже сприймають, не як такий магазин, а вже як щось більше, як місце де можна посидіти та відпочити. В нас вже є свої постійні гості, що заходять вранці за хлібчиком та кавою, а ввечері беруть вино та щось з собою, приходять з дітками, з тваринами, в нас вже таке міні ком'юніті є своє », - пояснює Антон.

Щодо ризиків для місцевого бізнесу під час війни, то в адміністрації закладу кажуть, що наразі є лише один очевидний ризик, а все інше навіть зараз вже і не є якимось труднощами.

Власники закладу замислюються над тим, як можна задіяти літній майданчик взимку. А в майбутньому хотіли б розширити кількість таких просторів та представленість у місті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#бізнес #вино #CORK #виний простір #пляшка #напій #дегустації
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...