• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 31 липня - 4 серпня 2023 року
17:21, 8 серпня 2023 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 31 липня - 4 серпня 2023 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 31 липня - 4 серпня 2023 року

Майже кожен третій фейк, який розповсюджували телеграм-канали колаборантів і окупантів в Запорізькій області, стосувалися дій української армії і розвідки. Ця тема залишається в топі повідомлень, які тиражують в проросійських телеграм-каналах і пропагандистських російських медіа, особливо на фоні контрнаступу на суші та загрози для суден Чорноморського флоту на воді. І хоча загалом кількість фейків про ЗСУ збільшилася лише до 27% від загальної кількості фейків, українська армія і її дії залишаються головним тригером для окупантів.

Продовжується залишатися стабільно високим показник фейків щодо досягнень російської армії – за тиждень ми нарахували 24% таких дописів. Разом з тим, цього тижня побільшало фейків, пов'язаних з дискредитацією України- таких дописів було 13%. Дезінформації, яка стосувалася просування ідеології Росії та соціалки – по 9% відповідно. Ще в 7% недостовірної інформації колаборанти і окупанти брехали про економічні питання, 4% стосувалися освіти та підтримки Заходу.

Питання територіальної цілісності України використовували в 1% фейків. Аналогічний показник в мовному питанні.

За минулий тиждень, з 31 липня по 4 серпня 2023 року, знову майже не змінилася картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал «Токмак Сегодня» з 67% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Призначений Кремлем так званий «голова» окупованої частини Запорізької області Євген Балицький цього тижня опублікував 44% дописів, які містили маніпуляції. У ”Запорожского вестника ” було опубліковано 40% дописів з маніпуляціями, “Бердянск Актуально ”- 36%.

Найбільше ж фейків цього тижня також продукував телеграм-канал “Энергодар Сегодня ”- 75%. З великим відривом наступним йде «Запорожский вестник» з 45% фейків та колаборант “Владимир Рогов”, що брехав в 29% дописів свого однойменного телеграм-канала. “Бердянск.Актуально” опублікував 26% фейків,“Токмак Сегодня” – 24% фейків від загальної кількості дописів в телеграм-каналах відповідно.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 228 маніпуляцій (або 42% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 141 фейк (26% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.* Оглянемо найбільш розповсюджені і помітні приклади російської пропаганди.

Фейк про удар по інфраструктурному об’єкту в Кривому Розі

Телерграм-канали окупантів «Запорожский Вестник» и «Токмак Сегодня» опублікували вранці 31 липня майже однакові дописи про успішне влучання російської армії по інфраструктурному об’єкту ЗСУ в Кривому Розі.

«В Кривом Роге прозвучали взрывы. Сообщается, русская армия поразила очередной инфраструктурный объект. Воздушную тревогу в регионе включили только после прилета», - написав «Запорожский Вестник».

Насправді ж близько 9-ої години ранку 31 липня Росія вдарила ракетами по Кривому Рогу. Російські війська влучили у багатоповерхівку, також є влучання у чотириповерхову будівлю навчального закладу. За попередніми даними 75 людей отримали поранення, шестеро загинули.Серед загиблих, за словами очільника ДніпроОВА Лисака, — 10-річна дитина.

Як пропаганда подавала влучання дронів по комплексу «Москва-Сіті»

За останній тиждень липня дрони двічі атакували діловий комплекс Москва-Сіті. За місяць безпілотники завдали 16 ударів по Росії та анексованому Криму.

Безпілотники двічі вразили вежу IQ-кварталу, де, за даними медіа ASTRA, розташовані російські міністерства економічного розвитку, цифрового розвитку, зв'язку та масових комунікацій, а також промисловості та торгівлі.

Перший удар дронів державні ЗМІ Росії майже не помітили взагалі, переключившись на парад ВМС.

У Міноборони Росії відзвітували про так зване «успішне» знищення двох безпілотників та нейтралізації ще двох, які впали на центр.

«Украинские БПЛА пытались атаковать объекты в Москве, два уничтожены над Подмосковьем, ещё один подавлен, упал на территории "Москвы-Сити», - написав Володимир Рогов.

Однак, маніпуляція в тому, що «подавали» дрони засобами радіоелектроної боротьби в Москві на одному й тому самому місці, а саме на міністерському поверху, де знаходиться Мінекономрозвитку, Мінцифри та Мінторг Росії.

Колишній офіцер-оперативник ізраїльської поліції, а нині – експерт з питань безпеки Сергій Мігдаль у коментарі для DW пояснює, що «подавляти» безпілотники, які пройшли зовнішнє кільце оборони та перебувають над містом не має сенсу. Засобами радіоелектронної боротьби можна користуватися на безлюдній місцевості, зазначає Мігдаль, але "над містом безпілотники треба збивати жорстко, поки боєголовка не долетіла до одного з будинків".

Але далі пішла речницяМЗС РФ Марія Захарова, яка порівняла недавні атаки дронів на комплекс "Москва-сіті" з терактом 11 вересня 2001 року в США.

"Давайте посмотрим другой пример – 11 сентября, башни-близнецы. Колоссальное количество жертв, но методология та же. Москва-Сити – гражданский объект, в котором не только расположены офисы, бизнес-центр, но и жилые помещения, большое количество жилых квартир, а также административные здания гражданского блока, не имеющие к военному блоку никакого отношения", - заявила вона.

Пропаганда настільки намагається виставити владу України «терористичним режимом», що навіть зовсім не розуміє, що досить дивно порівнювати атаку, що не завдала жодної шкоди з терактом, в якому загинули майже 3 тисячі людей.

Фейки про те, що «при Україні не оновлювалась спецтехніка на комунальних підприємствах»

31 липня телеграм-канал «Бердянськ. Актуально» опублікував допис з відеосюжетом про те, що в КП «Бердянськводоканал» з’явився водовоз від «Уралспецтранс» в рамках передвиборчої кампанії до псевдо виборів так званих «парламентаріїв Законодавчих Зборів».

«Более десятка лет не обновлялся парк специализированной автотехники предприятия «Бердянскводоканал», но в нынешнем году ситуация кардинально изменилась благодаря правительствам России и Запорожской области, а также партии «Единая Россия», - говориться в сюжеті каналу.

На відео колаборант Олег Петров, що при окупантах зайняв посаду директора КП «Бердянськводоканал» стверджує про те, що нібито лише зараз комунальники почали отримувати нову техніку, чого ніколи не було в попередні роки «при Україні».

Ми розпитали у Бердянської міської військової адміністрації, чи насправді це комунальне підприємство весь цей час не оновлювало парк техніки.

«Ця інформація ніяк не може відповідати дійсності. По-перше тому, що вся інформація стосовно закупівель та оновлення техніки на КП «Бердянськводоканал» є в електронній системі торгів Prozorro. А по-друге - російські пропагандисти постійно вигадують різноманітні казки з метою дискредитації української влади і такі заяви взагалі не можна сприймати до уваги серйозно», - зазначила начальниця Бердянської МВА Вікторія Галіціна.

Згідно даних в системі публічних закупівель «Prozorro», лише в 2021 році КП «Бердянськводоканал» придбав машину для аварійно-відновлювальних робіт на 1,1 мільйон гривень, в 2020 році насосне обладнання майже на мільйон гривень, а в попередні роки також повідомлялось про деякі оновлення на КП, хоча підприємство потребувало і заміну іншої техніки про те, твердження що «при Україні комунальна техніка підприємства ніколи не оновлювалась» є брехливим та маніпулятивним.

Брехня окупантів про відсутність пошкоджень під час атаки на базу ВМС в Новоросійську

У Краснодарському краї Росії вночі 4 серпня пролунали вибухи, міноборони РФ заявило про атаку двома морськими дронами, які намагалися вдарити по військово-морській базі в Новоросійську.

«13 БПЛА пытались атаковать цели на территории Крыма, а 2 морских безэкипажных катера-дрона попытались атаковать военно-морскую базу в Новороссийске. Все воздушные и морские  дроны были уничтожены. 10 дронов сбила ПВО, 3 отвели системы РЭБ, а морские дроны были расстреляны с боевых кораблей», - прокоментував інцидент Володимир Рогов.

Тим часом, в Службі безпеки України заявили, що спецслужба разом з ВМС провела спецоперацію в бухті Новоросійська, унаслідок якої пошкодили великий десантний корабель РФ "Оленегорский горняк".

На відео видно, як надводний дрон СБУ, насичений 450 кілограмами тротилу, атакує корабель, де перебуває близько 100 осіб екіпажу.

Унаслідок атаки корабель отримав "серйозну пробоїну" і наразі не може виконувати свої бойові завдання підтвердив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

Як вказують аналітики, зокрема Андрій Клименко, російський корабель має суттєвий крен.

Маніпуляції про "покращення" в медичній галузі: що тут не так

На Телеграм-каналі «Запорожский вестник» 31 липня з'явилось відео, довжиною у 2 хвилини 8 секунд. На ньому мешканці нібито різних окупованих міст Запорізької області розповідають про "покращення" та "зміни", які нібито відбулися в сфері медицини.

На кадрах - люди, чиї імена не вказуються, розповідають про нібито зміни, що відбулись: "безкоштовне лікування", "нове обладнання", завезених з Росії лікарів, реконструкцію лікарень. І все це нібито завдяки окупаційній владі. Про яке саме нове обладнання і для яких лікарень - на відео не зазначається, які саме привезені фахівці - так само невідомо.

Ми порахували, що за 2 хвилини 8 секунд на відео 9 разів звучить слово "безкоштовно", але інформації про те, що за аналогічні послуги треба було платити до окупації - немає.

На відео зазначається, що спікерами є мешканці Мелітополя, Енергодара та Бердянська.

Ми вирішили провести невеликий експеримент та просто завели в пошук Google назви цих міст та пошукали новини, пов'язані з реконструкцією лікарень, придбанням обладнання у довоєнний час. Відкрили просто навмання:

"Енергодарська СМСЧ як опорна лікарня Запорізької області отримала новий цифровий рентген-апарат для приймально-діагностичного відділення лікарні", "Офтальмологічне відділення бердянської лікарні отримало сучасний хірургічний мікроскоп", "провідні фахівці обллікарні провели виїзний консультативний прийом для жителів Мелітополя і с. Костянтинівка".

Таких новин, з назвами конкретних медичних закладів, переліком нового обладнання, вартістю виконаних робіт знайти можна безліч. Тож, ролик, який змонтували пропагандисти є звичайною маніпуляції, яка не підкріплюється жодними фактами.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів”.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейки #маніпуляція #дезінформація #брехня #Рогов #Балицький
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...