• Головна
  • У Запоріжжі мерія судиться з приватною компанією, бо вони не задоволені тим, що лікарня обрала «не ту» фірму
19:30, 1 серпня 2023 р.

У Запоріжжі мерія судиться з приватною компанією, бо вони не задоволені тим, що лікарня обрала «не ту» фірму

У Запоріжжі мерія судиться з приватною компанією, бо вони не задоволені тим, що лікарня обрала «не ту» фірму

Господарський суд Запорізької області розпочав розглядати в судовому засіданні позов міської ради щодо розторгнення договору на послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів у лікарні №10.

Про це повідомляє 061.

Мова йде про договір на суму в 36 тисяч гривень, що уклала лікарня з «Екотехнологічною компанією «Гранік». Сама лікарня жодних претензій до контрагента не має – сміття вивозиться згідно з графіком і по тій ціні, що влаштовує бюджетний заклад. Проте, у справу вступила міська рада. Юристи мерії ні слова не кажуть про нанесення якоїсь шкоди бюджету чи неякісні послуги, зовсім ні, їх не влаштовує лише те, що комунальний заклад співпрацює саме з «Граніком». Посадовці мерії або взагалі не проводять, або досить вибірково та неспішно проводять претензійну роботу щодо сплати заборгованості з орендної плати, щоб поповнити бюджет, проте занадто завзято захищають інтереси приватної компанії «Вельтум». Адже на думку міськради договір потрібно визнати недійсним лише тому, що його мав би виконувати «Вельтум», а не «Гранік», бо саме них ще 4 роки тому Запорізька міська рада визначила виконавцем послуг. щодо вивезення відходів усіх видів на території Запоріжжя.

«Вважаємо, що зазначений договір потрібно визнати недійсним, бо рішенням Запорізької міської ради було визначено основного надавача послуг з вивезення побутових відходів. Це компанія – «Вельтум-Запоріжжя». Так як міська лікарня №10 уклала договір не з цим підприємством, а з іншим, то ми вважаємо за необхідне його визнати недійсним», - повідомив начальник відділу з питань цивільно-правових відносин управління правового забезпечення міської ради Андрій Михайловський.

Представники лікарні написали відзив на позов, де просили відмовити посадовцям в їх намаганні визнати договір недійсним.

Адвокат компанії «Гранік» Дмитро Харламов, наголосив, що його підзахисні працюють з 1999 року в місті Запоріжжя та надають послуги з вивезення твердих побутових відходів. Є рішення виконавчого комітету міської ради про затвердження відповідних тарифів, є договір на вивезення відходів на полігон.

«Посилання позивача на те, що лише «Вельтум-Запоріжжя» має можливість і право надавати послуги на вивезення твердих побутових відходів дискусійне, адже законодавець не заборонив будь-яким іншим особам, які надають аналогічні послуги в місті Запоріжжі, укладати такі договори. Питання стоїть не відносно змісту, а лише відносно особи, яка упала правочин. Запорізька міська рада, яка не є учасником чи стороною договору, намагається допомогти, як ми вважаємо, ТОВ «Вельтом Запоріжжя» знищити одну з осіб, яка надає такі самі послуги. Це дозволить встановити прецедент, що «Гранік» не має право здійснювати такого роду послуги.Я вважаю, що в даному випадку існує спір між двома суб'єктами господарської діяльності – «Екотехнологічною компанією «Гранік» та лікарнею №10, а міська рада не підтвердила свою зацікавленість та порушення власних інтересів при укладанні цього договору», - прокоментував в залі судових засідань Дмитро Харламов.

У «Вельтумі», звичайно, що підтримують позов міської ради та зазначають, що наразі затверджується тариф на поводження з відходами, а їх конкуренти мають тариф на вивезення відходів, що є додатковою претензією до спірного договору.

«Ми є офіційним надавачем послуг поводження з відходами , що визначений виконавчим комітетом Запорізької міської ради. В укладеному договорі не має права виступати надавачем послуг екотехнологічна компанія «Гранік», оскільки вони також приймали участь у конкурсі та не змогли його виграти. Згідно законодавства, тільки виконавець послуг може укладати договори на поводження з відходами, які є комунальними послугами», - зазначила керівниця юридичного відділу компанії «Вельтум-Запоріжжя» Вікторія Щелкунова.

Директор «Граніка», підприємець Геннадій Дубов здивований претензіями міськради, бо з моменту проведення того самого конкурсу в мерії, його компанія неодноразова вигравала тендери, заключала відповідні договори та надавала послуги бюджетним закладам. Економічна конкуренція дозволяє економити кошти міського бюджету, тобто гроші платників податків.

«Ми утримуємо конкурентний ринок, бо конкуренція врешті-решт стимулює більш низькі тарифи, що дає можливість економити бюджетні кошти. Для нас цей позов дивний, тому що йде війна, є більш важливі справи - велика кількість біженців, люди без роботи, хтось без житла і їм потрібна допомога міської влади. А міська влада в цей час бореться за те, щоб платити більше. Зараз у нас укладений договір з лікарнею і вони сплачують, на 40% менше, ніж їм пропонує «Вельтум». Тобто вони [посадовці] не борються за краще, за те, щоб менше витрачати, зменшити кількість відходів. Цього немає. Є лише бажання, щоб приватна компанія отримувала більше з бюджету міста. Для мене це дикість», - каже Генадій Дубов.

В мерії же на це відповідають, що під час проведення того самого конкурсу на визначення юридичної особи, яка буде здійснювати збирання та перевезення побутових відходів, опиралися не лише на ціну, а й на інші складові – автомобілі, кадри, ресурси і так далі. Хоча формально й «Гранік» має 20 сміттєвозів та 40 працівників, що дозволяє їм технічно обслуговувати ті чи інші комунальні заклади чи підприємства.

Найцікавіше те, що з 9 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про управління відходами», що наближає цю сферу до вимог відповідних директив ЄС та спрямований на покращення стану навколишнього середовища і створення відповідної інфраструктури об’єктів управління відходами. Тепер в міській раді мають стикнутися з певними викликами – розробити дієву систему управління відходами на місцевому рівні та нарешті створити передумови для роздільного збирання відходів. І це шанс міській раді показати, що вони не лише можуть захищати «улюблені» приватні компанії, а мають принципову позицію і готові втілювати зміни в цій сфері.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#мерія #гроші #Вельтум #Гранік #гроші #виплати
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...