• Головна
  • В Запоріжжі більше сотні людей прибрали сміття з обмілілого узбережжя Хортиці, - ФОТОРЕПОРТАЖ
16:05, 30 липня 2023 р.

В Запоріжжі більше сотні людей прибрали сміття з обмілілого узбережжя Хортиці, - ФОТОРЕПОРТАЖ

В Запоріжжі більше сотні людей прибрали сміття з обмілілого узбережжя Хортиці, - ФОТОРЕПОРТАЖ

29 липня більше сотні запоріжців та гостей з Києва, Дніпра вийшли на прибирання заповідного острова Хортиця. Волонтерам вдалось зібрати близько пів тони сміття, яке накопичувалось тут всю історію існування Каховського водосховища.

Як проходило масштабне прибирання Хортиці, далі у фоторепортажі 061.

Організатор акції – всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals.

- UAnimals – благодійна організація, яка рятує тварин від війни. Ми займаємось і евакуацією, і гуманітарною допомогою тваринам. І цей захід насправді дуже стосується тварин. На цих острівцях, що утворились, на цій суші залишилось багато сміття, яке травмує тварин: скло або риболовні сітки. Ми знаємо ситуацію, коли козуля заплуталась у сітці і поранилась. Їй вдалось вивільнитись і втекти, але є ситуації коли тварини травмуються і це загрожує їх життю, - розповіла відеографка UAnimals Катерина Кроха.

В Запоріжжі більше сотні людей прибрали сміття з обмілілого узбережжя Хортиці, - ФОТОРЕПОРТАЖ, фото-1

Люди відгукнулись на заклик UAnimals в соцмережах прийти і прибрати територію острова, яка багато років була під водою. Учасники акції кажуть, що Хортиця – місце сили, рідний дім і вони хочуть, щоб тут було чисто.

Волонтери збирали сміття на пляжі та піщаних косах, які утворились після падіння рівня води внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Серед найбільш розповсюдженого сміття – пластикові пляшки, рибацькі сітки, покришки та залізні троси.

Наймолодшому учаснику акції, Даміру, всього 2 роки. Він прийшов на Хортицю з родиною і вже не вперше на таких толоках.

- Ми вже не перший раз на таких суботниках. Наша знайома організовувала на іншому березі, ми долучались завжди, тому в нас досвід є, в маленького помічника Даміра також досвід є. Ми вирішили допомогти Хортиці, сюди зазвичай приїжджаємо просто на вихідних відпочивати, а тепер вирішили поприбирати. Найрозповсюдженіше зі сміття – пляшки, залізні дроти, рибацькі сітки. Ще нам здається, що ми знайшли щось схоже на людську кіску, схоже на гомілку, потім дівчата ще знайшли залишки патронів і ми вирішили, що можливо тут є ціла історія, - розповідає Інна, яка була на суботнику разом з Даміром, Кларою та Миколою.

Виконувач обов'язків завідувача сектору охорони природи Національного заповідника «Хортиця» Михайло Муленко каже, що до створення заповідника в районі селища Овочівників в 70-ті роки був міський пляж. Люди сюди приїздили відпочивати на прогулянкових катерах з річкового порту. Сміття, яке прибрали в ході акції, знаходилось тут десятки років.

- Це сміття є небезпечним як для диких тварин, так і для людей. Браконьєрські знаряддя для лову, які потонули, в них можуть заплутатись. Ми знаходимо часто змій, що заплутались в сітках і загинули. Крупні тварини так само можуть загинути. Для людей небезпечні шматки металевих тросів, залізних конструкцій. Це гниле залізо і якщо взяти в руки, можна травмуватись та заразитись правцем. Це все сміття гніє, може потрапити до Дніпра і його треба прибирати, - зазначив Муленко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#UAnimals #Хортиця #прибирання #сміття
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...