• Головна
  • Як правильно пити бурбон: поради досвідченого сомельє
Новини компаній
17:28, 27 липня 2023 р.

Як правильно пити бурбон: поради досвідченого сомельє

Новини компаній

Бурбон – це міцний алкогольний напій із вмістом спирту щонайменше 40%. Для виробництва використовуються кукурудза та інші злаки. Готовий дистилят витримується в обпалених дубових бочках. Чим триваліший термін витримки, тим ароматнішим і смачнішим виходить напій. Оригінальним вважається бурбон, виготовлений на території США. Батьківщина напою – південний штат Кентуккі, сьогодні там виробляють найбільшу частку американського віскі, що йде експорту й у внутрішнього споживання.

Витриманий якісний бурбон – діжестив, тобто його прийнято подавати після обіду чи вечері. Перед тим як купити бурбон, варто дізнатися про основні правила вживання цього напою, щоб максимально розкрити гаму смаків та букет ароматів благородного алкоголю. У статті ми докладно розповідаємо про ці правила.

Як правильно пити бурбон: поради досвідченого сомельє, фото-1

Як правильно подавати бурбон

Рекомендується дотримуватися таких порад:

  • Температура американського віскі має бути близько +18–20 градусів. Під час дегустації напою в чистому вигляді келих слід трохи потримати в долоні і тим самим ще трохи нагріти бурбон, щоб його смакові якості розкрилися ще краще.
  • Як ємності для подачі підійдуть келихи «ноузинг» або «тамблер». Перші – з широким дном-ніжкою та вузьким шийкою. Другі – звужені донизу. Також можна використовувати «рокси» – пряму форму, з товстим дном.
  • Наповнювати келих слід на одну третину.
  • Пити витриманий бурбон треба дрібними ковтками, трохи затримуючи напій у роті, а після ковтка - роблячи видих через рот і носа одночасно.

Чи можна розбавляти напій водою чи додавати лід

Хороший американський віскі прийнято пити лише у чистому вигляді. На столі може бути глечик із чистою негазованою водою, щоб запивати надто міцний напій. Якщо ж йдеться про молодий бурбон із невеликим терміном витримки, допускається і розбавляти алкоголь водою, і додавати кубики льоду. Це дозволяє пом'якшити різкий смак напою та краще відчути тонкі нотки аромату.

Важливий момент: не варто використовувати колотий лід, оскільки він швидко розтане. Краще брати великі кубики. А якщо йдеться про бурбон з витримкою 3-4 роки, який можна купити в маркеті важливих штук, замість льоду рекомендується класти в келих спеціальне каміння, яке охолоджується в морозильній камері і знижує температуру напою, не впливаючи на його смакові якості.

А що щодо солодкого газування та соків

Бурбон з маленьким або середнім терміном витримки можна сміливо розбавляти кока-колою, содовою, спрайт, фантою. Також з алкоголем добре гармонують деякі соки:

  • яблучний;
  • апельсиновий;
  • лимонний;
  • грейпфрутовий.

Також можна поекспериментувати та розбавити віскі відразу двома безалкогольними напоями – наприклад, содовою та цитрусовим соком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...