• Головна
  • Кишкова паличка та фекальне забруднення: в Запоріжжі попереджають про небезпеку купання у кар’єрах
20:41, 18 липня 2023 р.

Кишкова паличка та фекальне забруднення: в Запоріжжі попереджають про небезпеку купання у кар’єрах

Кишкова паличка та фекальне забруднення: в Запоріжжі попереджають про небезпеку купання у кар’єрах

Через обміління річки Дніпро запоріжці стали частіше відпочивати на водоймах в кар’єрах. Але фахівці попереджають, що купання в кар’єрах є небезпечним через перевищення лактозо-позитивної палички та наявність колі-фагів у воді.

Про це повідомив головний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко.

Фахівці Запорізького обласного Центру контролю і профілактики хвороб МОЗ почали проводити моніторингові дослідження не лише стану води у річках, а й у водоймах кар’єрів.

- Ми провели дослідження води в кар’єрах на загальномікробне забруднення. Результати невтішні. Ми зафіксували перевищення лактозо-позитивної кишкової палички в 14 разів: при нормі до 10 тисяч колонієутворюючих одиниць ми зафіксували в останніх дослідженнях 140 тисяч. Також ми зафіксували перевищення в 6,5 разів кількості коліфагів. Цей показник свідчить про те, що у воді є свіже фекальне забруднення від хворих або від носіїв гострих кишкових інфекцій. Наявність колі-фагів також свідчить і про те, що існує реальна можливість захворіти гострим гепатитом типу «А» з водним фактором передачі, - сказав Тищенко.

Він закликав запоріжців не купатися у водоймах.

Також заборонено купатись на міських пляжах, де офіційно так і не відкрили купальний сезон. З підвищенням температури створюються сприятливі умови для виникнення та розповсюдження кишкових хвороб. На Центральному та Правобережному пляжах відпочиваючих про заборону купання попереджають відповідні таблички. Окрім цього, на пляжах проводиться радіотрансляція з повідомленням про погіршення якості річкової води та рекомендацією обмежити купання, - повідомили в міській раді.

Як раніше писав 061, у Запорізькому районі з Дніпра вилучили стару авіабомбу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#вода #забруднення #кишкова паличка #річка #кар’єр #пляж
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...