• Головна
  • Запорізький гауляйтер розповідає про збирання врожаю, але мовчить про вкрадене зерно, розбиту техніку та спалені поля
16:53, 14 липня 2023 р.

Запорізький гауляйтер розповідає про збирання врожаю, але мовчить про вкрадене зерно, розбиту техніку та спалені поля

Аграрії Запорізької області розпочали збирати врожай озимих зернових та зернобобових культур, ячменю, гороху, рапсу.

Гауляйтер Запорізької області Євген Балицький розповідає в своєму Телеграм-каналі про те, що аграріям треба зібрати врожай на більше 1 млн га землі, хизується готовність машинно-тракторного парку. Мовляв, є понад 1500 комбайнів, понад 2000 вантажівок та іншої спеціальної техніки. 

Запорізький гауляйтер розповідає про збирання врожаю, але мовчить про вкрадене зерно, розбиту техніку та спалені поля , фото-1

Але при цьому він чомусь мовчить про те, що збирання врожаю відбувається на захопленій російськими військовими території, про те, що лише минулого року було викрадено понад 1 млн тонн зерна, знищено елеватори, розбита техніка запорізьких аграріїв. 

Як ситуація в аграрній сфері в масштабах області виглядає насправді журналістам розповів заступник директора департаменту АПК Запорізької ОВА Олександр Ясинецький.

"До війни аграрії Запорізької області обробляли 1 млн 880 тисяч га ріллі. На сьогодні на підконтрольній Україні території залишилось 380 тисяч га, в окупації - 1,5 млн га (80%)", - каже він. 

Якщо до початку повномасштабної війни в області працювало 3200 агропромислових підприємств, то на сьогодні залишилось 961 підприємство (Василівський район -60 підприємств, Пологівський район - 100 підприємств, інші - у Запорізькому районі).

Щодо техніки та іншого майна аграріїв, то на сьогодні точно відомо про те, що 171 одиниця техніки вивезена, викрадена, знищена.

"Це і окупована територія, і підконтрольна Україні. Точно знищені внаслідок обстрілів 6 елеваторів на окупованій території і на лінії розмежування (Оріхів, Вільнянськ). Окупантами вивезено 1 млн тонн зерна за рік. Знищено багато складських приміщень у господарствах. Збитки обраховуються мільярдами, десятками мільярдів гривень - це техніка, насіння, пальне, аграрна інфраструктура, ферми, худоба", - додає посадовець. 

Як додав т.в.о. заступника начальника ГУ ДСНС України у Запорізькій області із запобігання надзвичайних ситуацій Євген Водоп'янов, у 2023 році внаслідок ворожих обстрілів сталося 11 пожеж, які знищили понад 80 га зернових та 6 га ячменя. Крім того, у 2022 році багато полів залишилось не зібраними, бо були заміновані. 

У той же час, окупанти змушують аграріїв працювати в російському правовому полі. Погрожують, що без реєстрації "неможливо отримати перепустки та перевезення сільськогосподарської продукції. А також ті підприємці, які не пройшли перереєстрацію, не зможуть розраховувати на державну підтримку" 

Запорізький гауляйтер розповідає про збирання врожаю, але мовчить про вкрадене зерно, розбиту техніку та спалені поля , фото-2

Також він запевняє, що поля обстрілює Україна: 

Запорізький гауляйтер розповідає про збирання врожаю, але мовчить про вкрадене зерно, розбиту техніку та спалені поля , фото-3

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Зерно #фермери #грабіж
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...