• Головна
  • Росіяни хочуть перевести у стан "гарячий зупин" енергоблок #4 ЗАЕС: чому це небезпечно
15:08, 14 липня 2023 р.

Росіяни хочуть перевести у стан "гарячий зупин" енергоблок #4 ЗАЕС: чому це небезпечно

Росіяни хочуть перевести енергоблок №4 захопленої ЗАЕС у стан «гарячого зупину». Про це йдеться в заяві МАГАТЕ від 12 липня 2023 року. В Держатомрегулювання впевнені, що це створить значні додаткові ризики для ядерної та радіаційної безпеки.

Про це йдеться у дописі відомства. 

Фахівці пояснюють, що ризики спричинені тривалим простоєм обладнання енергоблоку №4, відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на ЗАЕС.

"В умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС - Каховського водосховища - внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані «холодний зупин» є оптимальним режимом для зниження ризиків щодо ядерної безпеки, вірогідності пошкоджень обладнання та раціонального використання доступних на теперішній час водних ресурсів", - кажуть українські фахівці. 

Нагадаємо, що Держатомрегулювання Наказом №338 від 28 червня 2023 року внесено зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №№ 3-6 ВП «Запорізька АЕС». Експлуатація ядерної установки енергоблоку № 3 ЗАЕС має здійснюватися у станах «зупин для ремонту», «холодний зупин», енергоблоків №№ 4, 5, 6 – у стані «холодний зупин».

Відповідні зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 ЗАЕС були внесені наказом Держатомрегулювання №501 від 18 серпня 2022 року.

Переведення енергоблоку №4 ЗАЕС у стан «гарячий зупин» стане черговим грубим порушенням російськими окупантами та фейковою експлуатуючою організацією принципів безпеки і законодавства у сфері використання ядерної енергії. Рішення легітимного державного органу ядерного регулювання України є обов’язковими до виконання персоналом і посадовими особами Запорізької АЕС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗАЕС
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...