• Головна
  • Поблизу Запоріжжя Каховське водосховище перетворюється на пустелю, - ФОТОРЕПОРТАЖ
11:05, 9 липня 2023 р.

Поблизу Запоріжжя Каховське водосховище перетворюється на пустелю, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Поблизу Запоріжжя Каховське водосховище перетворюється на пустелю, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Нещодавно тут була вода, а нині - потріскана земля і невеличкі водні острівці. Мешканці села Приморське, що в одному з районів Запорізької області, залишились без технічної води, якою поливали городину.

Кореспонденти 061 зайшли на берег колишнього Каховського водосховища та походили по висохлому дну.

Староста села Олег Максименко говорить, що в цій місцевості ґрунт піщаний і швидко пересихає. Тож, аби виростити врожай, треба постійно поливати. Після того, як росіяни підірвали Каховську ГЕС, водосховище спочатку мілішало, а потім і зовсім зникло.

"Хто має колодязь, той набирає у відра воду і ходить по городу з кружкою та поливає. Хто не має, той махнув на все рукою", - розповідає староста.

За його словами, більша частина села отримувала технічну воду з Каховського водосховища.

Про те, що після знищення водосховища в селі виникли проблеми з водопостачанням каже і майор поліції Денис Гапонов.

"Два дні тому води в селі взагалі не було - насоси, що качають питну воду вийшли з ладу", - говорить правоохоронець і додає - Зараз ми здійснюємо постійну охорону прибережної зони з метою недопущення туди місцевих мешканців, адже там можуть бути вибухонебезпечні предмети".

Висохле водосховище - це фактично лінія зіткнення. Тому тут може бути навіть вороже ДРГ.

Міністр довкілля Руслан Стрілець в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" заявив, що питання відновлення водосховища треба обговорювати з різними фахівцями. Нині над цим працюють представники більше ніж 20 країн світу. Водосховище проіснувало 70 років за цей час відбулось багато змін.

"Ми втратили найцінніший ресурс - воду. Це та вода, яка забезпечувала майже 1 млн українців питною водою. На сьогодні 73% води з Каховського водосховища "злетіло" в Чорне море. Площа водосховища зменшилася приблизно на 78% - 80% і ми розуміємо, що колись могутнє водосховище, яке забезпечувало життєдіяльність Херсону і інших міст, забезпечувало зрошення - на сьогодні це річка Дніпро в історичному руслі", - сказав міністр.

Він нагадав, що після підриву дамби було затоплено понад 80 000 га природно-заповідної території. Вода вже майже зійшла, є багато наносів.

"Ми розуміємо, що є потенційне знищення ендемічних тварин (це ті види які зустрічались в єдиному місці на землі). Щоб відновити ті всі цінні території, які природа формувала десятками - сотнями років, за нашими підрахунками, треба не менше ніж десять років і не факт, що воно буде відновлено в тому первозданному вигляді", - додав міністр.

Нині у Запоріжжі поблизу ДніпроГЕСу оголились острови, які понад 70 років були затоплені. Рівень води у нижньому б’єфі нижче норми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Каховське водосховище #пустеля #рівень води #Приморське #вода
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...