• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 26-30 червня 2023 року
14:04, 3 липня 2023 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 26-30 червня 2023 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 26-30 червня 2023 року

Не перестає тригерити окупантів і колаборантів Запорізької області з приводу дій української армії: “новини” про це залишаються в топі повідомлень з фейками і маніпуляціями, які тиражують  колаборанти і окупанти в телеграм-каналах окупованої частини Запорізької області і пропагандистських російських медіа. Так, 24% усіх фейків були саме про ЗСУ. Збройні сили України на каналах окупантів і колаборантів продовжують демонізувати, паралельно знецінюючи і ображаючи. Цього тижня, як і попереднього, риторика про “українських нацистів” залишалася на дуже високому рівні. Причина цьому – контрнаступ ЗСУ та повідомлення про підготовку теракту на Запорізькій АЕС, яку окупанти намагаються перекласти на українську владу.

Цього тижня все частіше звучав вже традиційний наратив про “ядерний тероризм”. Також українських захисників звинувачували у обстрілах різних міст і селищ в Запорізькій, Донецькій і Луганській областях.

За минулий тиждень, з 26 по 30 червня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став телеграм-канал окупаційної влади «Токмак Сегодня». Тут було зафіксовано 57% маніпуляцій від загальної кількості контенту на каналі. Це трохи менше, на 13%, більше від минулого тижня. З великим відривом від інших він продовжував вводити в оману населення тимчасово окупованих територій Запорізької област і за її межами. «Южный Плацдарм» та канал призначеного Кремлем так званого «голови» окупованої частини Запорізької област і Євгена Балицького опублікували 47% та 46% маніпуляцій від загальної кількості відповідно. «Владимир Рогов»и «Бердянск Актуально» використовували маніпуляції в кожному третьому дописі своїх телеграм-каналів, По 18 %маніпуляцій, зафіксовано в телеграм-каналах «Энергодар Сегодня» и «Днепрорудный Сегодня».

Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал Володимира Рогова, який наразі іменує себе головою запорізького громадського руху «Мы вместе с Россией». Так, рупор російської пропаганди розганяэ фейки майже в кожному другому дописі або в 46% від загальної кількості.Другу позицію в рейтингу найбільших фейкометів займає “Энергодар Сегодня”, де 45% містили недостовірну інформацію і трохи менше від лідерів цього тижня набрав псевдо губернатор захопленої частини Запорізької області Євген Балицький з 35% відсотками і стільки є має «Бердянск Актуально». “Токмак Сегодня”, “Южный плацдарм” мали однакову кількість фейків цього тижня – 26% і 17% набрала «Мелитопольская городская администрация».

Всього ж на телеграм-каналах було виявлено 233 маніпуляції (або 37% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 158 фейків (25% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Це майже ідентичні результати минулого тижня, коли кількість маніпуляцій і фейків в досліджуваних телеграм-каналах різко зросла. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Фейки про те, що ООН занепокоєна зростанням порушень закону українськими силовиками

Голова запорізького громадського руху «Мы вместе с Россией» Володимир Рогов опублікував черговий фейк про те, що ООН зафіксувала значне зростання порушень закону українськими силовиками. Про це нібито йде мова у звіті Управління верховного комісара з прав людини.

"Десятки задержанных подверглись пыткам в скрытых украинских изоляторах, кроме того, Украина заключила в тюрьму мирных жителей, которые занимались гуманитарной помощью на подконтрольной России территории", - зазначив він, посилаючись на ООН.

У цитованій доповіді ООН, яка охоплює період з 24 лютого 2022 року до 23 травня 2023 року, йдеться про затримання мирних жителів у контексті збройного нападу РФ на Україну. Насправді основні висновки цієї доповіді присвячені саме звірствам російських військ, які незаконно вторглися в Україну, а не «значному зростанню порушень закону з боку українських силовиків». У документі наголошують, що Україна також порушувала міжнародне право, затримавши кількох цивільних осіб, але «переважну більшість» задокументованих злочинів скоїли саме російські військові. Повідомлення про провину України на російських сайтах та в російському сегменті соцмереж є маніпулятивними і повністю виривають інформацію з контексту.

Так, у доповіді ООН йдеться про те, що російські війська стратили 77 мирних жителів, яких вони безпідставно утримували під час вторгнення в Україну. Ще один затриманий чоловік помер від тортур, нелюдських умов та відмови у медичній допомозі. Місія ООН, однак, не зафіксувала жодного випадку страти цивільних, затриманих українськими військами.

Ба більше, ООН зафіксувала 864 випадки безпідставного затримання з боку Росії від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Також є докази того, що російські сили та правоохоронні органи застосовували «поширені тортури і жорстоке поводження з цивільними затриманими».

«Тортури застосовувалися для того, щоб змусити жертв зізнатися у допомозі українським збройним силам, примусити їх до співпраці з окупаційною владою або залякати тих, хто дотримується проукраїнських поглядів», — заявила на пресбрифінгу в Женеві голова Моніторингової місії ООН з прав людини Матильда Богнер.

Брехні від окупантів про ситуацію на фронті

Так, 27 червня «голова» запорізького громадського руху «Мы вместе с Россией» Володимир Рогов на своєму телеграм-каналі публікує «аналітичне зведення» щодо ситуацію на Запорізькому фронті.

«Н.п. Пятихатки продолжает оставаться в "серой зоне". Враг проводит перегруппировку и перебрасывает усиление».

І це, звичайно, брехня, адже 19 червня заступниця міністра оборони Ганна Маляр підтвердила, що ЗСУ звільнили село П'ятихатки у Запорізькій області.

Станом на 27 червня військовий оглядач Дмитро Снєгірьов пояснив, що П'ятихатки повністю контролюються ЗСУ, ба більше того, є успішний характер подальшого просування.В районі П'ятихаток фактично припинив своє існування підрозділ окупаційної армії, більш відомий як "Шторм. Осетія". І досить серйозні втрати в живій силі поніс інший підрозділ – «Аланія»

Днем пізніше 28 червня Роговповідомив про те, що на Василівському напрямку "Наши военные все свои позиции удержали. Уничтожено не менее трех танков и трех вражеских БМП. Атака противника отбита".

На підтвердження цієї інформації ні Рогов, ні так звані військові кореспонденти не надали фото чи відео доказів. Одночасно з цим 29 червня з’явилося підтвердження від Сил оборони України про знищення ворожого танку біля села Роботине на Запоріжжі силами 47-мої окремої механізованої бригади. До цього ця ж механізована бригада “Маґура” захопила під час наступу російський танк Т-72Б3 на Запоріжжі.Тижнем раніше на цьому ж напрямку українські військові розбили кілька російських Т-72Б3 під час невдалої спроби окупантів відбити захоплені позиції.

Канал «Энергодар Сегодня» опублікував фейкове відео з танками Леопард з аудіодоріжкою під військовий марш і написом про червень 41-го року.

«Украинские вояки выкладывают видео проезда своей колонны. Утро, на обочине разбитый мотоцикл с коляской, саундтреком звучит немецкий марш. Ну и надпись про июнь 41-го. То есть украиские военные вполне чётко ассоциируют себя с Вермахтом. И наступление для них это такой вот реванш за 22 июня, за дивизию "Галичина", за деда бандеровца."Леопарды" с балкенкройцами, зигующие ВСУшники, отсылки к вторжению в СССР», - зазначають окупанти.

Насправді в мережі ми не знaйшли ні таке відео, ні щось схоже на нього. Першоджерелом виступає кореспондент «Вестей» и депутат Держдуми Андрій Мєдвєдев. Якщо придивитись на розкадровку, то, форма бійців, що йдуть на цьому танку, не співпадає з формою ЗСУ.

Євген Балицький же в цей час поширив відео пропагандиста Соловйова з «Воскресного вечера» на телеканалі «Росія 1» про звитяги так званого добровільного батальйон Запорізької області імені Судоплатова. Окупанти возвеличують Судоплатова, відомого ката та виконавця політичних вбивств опонентів сталінського режиму та радянської влади, що справді народився в Мелітополі.

На каналі «Токмак Сегодня» же звучать заклики садити у виправні колонії ліберально налаштованих громадян, а особливо росіян, які виїхали за межі країни та виступають проти загарбницької війни

«У нас же либералы хотят жить, как на Западе? Давайте поступим с российскими заукраинцами, противниками спецоперации по английском рецепту.Интернируем их в исправительные лагеря до окончания СВО. Пусть шьют маскировочные сетки и форму для Русской армии», - буденно пишуть окупанти.

Рогов перевзувся в повітрі після заколоту Пригожина

Цього тижня значна доля маніпуляцій на каналах окупаційної влади була присвячена збройному заколоту очільника ПВК «Вагнера» Євгена Пригожина. Реакції пропагандистів в дні самого заколоту до відео Путіна взагалі не було. Вони просто мовчали взагалі про те, що озброєні люди йдуть маршем на Ростов, Ліпецьку область та Москву. Ймовірно, ніхто з фейкометів навіть не знав, як на це реагувати, а вже потім встали на захист президента –країни агресора. Наприклад, голова запорізького громадського руху «Мы вместе с Россией» Володимир Рогов протягом 2023 року 32 рази на своєму каналі згадував Пригожина, як лідера, підхоплював його заклики щодо снарядного голоду бійців ПВК, згадував кожне його повідомлення про ситуацію на фронті і тому подібне.

«К Пригожину и "Вагнерам" можно относиться как угодно, но то, что там умеют [иuрать]в современную информационную войну лучше всех – с этим спорить бесполезно», - написав Рогов ще в січні 2023 року.

Але вже в червні Рогов перевзувся в повітрі і почав як під копірку розказувати все з методичок для депутатів «Єдиної Росії».

«Президент — сказал своё слово. Наш долг — офицеров и солдат, добровольцев, волонтёров и просто граждан России — сделать так, как сказано Верховным. Мы не имеем права на ошибку",- написав Рогов в своемTelegram-каналі.

Цікавий факт – пропагандисти спеціально замовчували те, що «заколот» Пригожина був спрямований зовсім не проти Путіна, а проти Міноборони РФ та Шойгу. Їх просто вивели за скобки, побоюючись, що в такому протистоянні росіяни, ймовірніше, встануть на сторону Пригожина.

Пізніше Рогов цитував Путіна що, "вооружённый мятеж всё равно был бы подавлен".

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 26-30 червня 2023 року, фото-1

И ще з десяток таких тезисів Путіна публікував зляканий Рогов, що так і не зміг сформулювате якесь власне пояснення тим подіям, особливо враховуючи те, що раніше Рогов також розшарював дописи про помилки Міноборони РФ.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейки #пропагандисти #відео #дайджест #маніпуляції #ЗСУ #РОГОВ #Пригожин
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...