• Головна
  • Мерія Бердянська підтвердила смерть двох підлітків, правозахисники вважають, що їх вбили снайпери
21:24, 26 червня 2023 р.

Мерія Бердянська підтвердила смерть двох підлітків, правозахисники вважають, що їх вбили снайпери

Бердянська міська військова адміністрація повідомила про те, що смерть Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова підтвердилася.

У той же час, посадовці закликали медіа та інших публічних персон наразі утриматися від заяв стосовно вбивства Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова.

"Їхні рідні досі знаходяться на тимчасово окупованій території, і передчасні заяви можуть нашкодити їхній безпеці та становити загрозу для життя", - йдеться у дописі Бердянської МВА в Телеграмі.

За інформацією організації «Медійна ініціатива за права людини» (МІПЛ), Тігран і Микита вбиті пострілами снайперів. Це сталося 24 червня. 

"Окупаційна влада Бердянська стверджує, що їх вбивство нібито сталося внаслідок нападу на “поліцейських”, який здійснили Тігран та Микита. Інформація з відкритих джерел та власні джерела МІПЛ підтверджують, що перестрілка в Бердянську ввечері 24 червня справді була. Проте наразі жодних підтверджень про постраждалих серед цивільних, на чому наголошують окупанти, ми не знайшли. Цей інцидент потребує додаткового розслідування і з’ясування всіх обставин", - йдеться у дописі організації. 

Із вересня 2022 року Тігран та Микита, а також їхні сім’ї переслідувалися російською окупаційною владою. 

"Тіграна викрадали з дому, впродовж п’яти днів катували та знущалися над ним. Його відпустили лише після розголосу про зникнення дитини, до якого вдалися батьки. Також сім’я намагалася вивезти Тіграна з окупації, проте окупанти заарештували хлопця та батьків і повернули їх в окупований Бердянськ. Упродовж пів року діти перебували під жорстким пресингом окупантів. Їх допитували, змушували брати участь у “слідчих експериментах”, вони зобов’язані були щодня відмічатися в окупаційній поліції. В останні кілька тижнів тиск посилився", - повідомляє правозахисна організація.

Також зазначається, що окупаційні "слідчі" оголосили обвинувачення підліткам у підготовці диверсії та запланували передачу справи до суду. За кілька днів до вбивства додому до Тіграна приїхав слідчий із озброєним конвоєм, проте Тігран разом із Микитою втекли з дому і переховувалися від окупаційної поліції. У цей час Тігран телефонував мамі, яка перебуває в Німеччині з молодшими дітьми, просив допомогти. 

"Вранці у день трагедії Микита і Тігран повернулися додому. Відразу до них приїхав слідчий, з яким, за нашою інформацією, вони мали довгу розмову. Проте нам невідомо, про що саме вони розмовляли. Надвечір хлопці вдвох вийшли на прогулянку містом. За пів години до того, як з’явилися повідомлення про перестрілку, мама розмовляла з Тіграном телефоном. За її словами, він був спокійний і сказав, що о 21:00 планує бути вдома. Загалом із розмови було зрозуміло, що він очікує на зустріч із ріднею, мав плани на майбутнє і, очевидно, за власною ініціативою не вчинив би ризиковані для життя дії", - пише МІПЛ.

Медійна ініціатива за права людини вважає відповідальними за вбивство Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова окупаційну владу Бердянська, конкретно старшого слідчого другого відділу з розслідування особливо важливих справ слідчого управління Слідчого комітету Російської Федерації Хусаінова І. Р., а також керівництво Слідчого комітету РФ, яке, на переконання правозахисників, сприяє злочинам своїх співробітників проти дітей, та вище військово-політичне керівництво Російської Федерації.

Нагадаємо, 24 червня окупанти заявили, що «ліквідували двох проукраїнських терористів». Один з них — 16-річний Тігран Оганнісян. У мережі з'явилося відео, записане Тіграном, на якому хлопець каже: «Усе, це смерть, пацани. Прощавайте. Слава Україні». 

Смерть хлопця підтвердила в розмові з журналісткою Яніною Соколовою і мама Тіграна. Вона зазначила, що тіло сина та його друга знаходиться в морзі. 

Після звільнення Бердянська планується надати бердянській школі №7 ім'я Тиграна Оганісяна. Заклад буде ініціювати встановлення йому статусу учасника руху спротиву.

Мерія Бердянська підтвердила смерть двох підлітків, правозахисники вважають, що їх вбили снайпери , фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Тігран #Микита #Бердянськ
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...