• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 5-9 червня 2023 року
17:41, 13 червня 2023 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 5-9 червня 2023 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 5-9 червня 2023 року

Дії української армії залишаються в топі повідомлень з фейками і маніпуляціями, які тиражують  колаборанти і окупанти в телеграм-каналах окупованої частини Запорізької області і пропагандистських російських медіа. Цього тижня значна частина усіх повідомлень про українську армія була присвячена підриву Каховської ГЕС - пропагандисти спочатку заперечували це, потім раділи, згодом стали перекладати провину на ЗСУ. У порівнянні з минулим тижнем, кількість недостовірної інформації саме про ЗСУ збільшилася з 32% до 46%. В телеграм-каналах тимчасово окупованих територій області педалювалися дописи про постійні провокації на Херсонщині та на ЗАЕС, в яких вони звинувачували Збройні сили України. Ще 17% фейків стосувалися територіальної цілісності України та 11,25% - просування ідеології Росії зокрема, фейкових повідомлень про досягення чи нереальні обіцянки жителям “звільнених” територій. На фейки з соціальної тематики, економіки, освіту і інше припало всього 12% дописів.

Решту повідомлень можна умовно розділити на дві групи – одна стосувалася дій ЗСУ та фейкових дописів про удари чи теракти українських воїнів по цивільним об’єктам, знищення зернових складів та вже традиційної демонізації полку «Азов». А ось друга частина присвячена контрнаступу ЗСУ на Запорізькому напрямку. Аби деморалізувати воїнів та населення окупанти використовують тактику з «вкидами» нічим не підкріплених цифр про численні втрати української армії, переповнені морги, госпіталі та лікарні.

За минулий тиждень, з 5 по 9 червня трохи змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став вже не телеграм-канал призначеного Кремлем так званого «голови» окупованої частини Запорізької області Євгена Балицького (він посів другу строчку з кількістю маніпуляції в 50% від загальної кількості), а телеграм-канал «Токмак Сегодня», що опублікував рекордну кількість маніпуляцій – 71% від загальної кількості. На третьому та четвертому місці опинилися канал «Бердянск актуально» та «Энергодар Сегодня» з показниками маныпуляцый в 43% та 40% відповідно. “Владимир Рогов” в кожному четвертому дописі мав маніпулятивні твердження,

Найбільше ж фейків цього тижня продукував телеграм-канал «Энергодар Сегодня» - кожен другий допис містив недостовірну інформацію. В цілому, цього тижня на цьому каналі 90% дописів цього містили або маніпуляції, або фейки.  Євген Балицький  опублікував 38% кількість фейків, що трохи менше , ніж минулого тижня. В топі фейкометів стабільно залишається і телеграм-канал «Токмак Сегодня» з 17% недостовірної інформації, та канал Володимира Рогова, тут також 15% дописів містили фейки.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 237 маніпуляцій (або 31% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 80 фейків (10,5 % від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій, як і кількість фейків збільшилася. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Як брехали окупанти про підрив Каховської ГЕС

Російські пропагандисти не отримували від Кремля чітких рекомендацій щодо висвітлення підриву росіянами Каховської ГЕС і тому їх риторика постійно мінялася і заперечувала твердження один одного.

Так,  гауляйтер Нової Каховки Володимир Леонтьєв зранку 6 червня у коментарі російським ЗМІ заперечував факт підриву дамби.

Трохи пізніше, за версією російських ЗМІ, Каховська гребля не витримала підйому рівня води і зруйнувалася сама.

«Сегодня под утро плотина Каховской ГЭС не выдержав тех повреждений, которые были ей нанесены ранее, обрушилась. По моим данным никто ее не подрывал (взрывов не было, говорят люди, артиллерия ВСУ накинула немного снарядов уже потом» Дамба просто не выдержала напора воды, - писав Телеграм канал «Токмак Сегодня» з посиланням на оглядача-пропагандиста Юрія Подоляку.

Призначений Кремлем так званий «голова» тимчасово окупованої частини Запорізької області Євген Балицький досить обережно казав «о прорыве Каховской плотины» і запевняв, що Запорізькій області нічого не загрожує.

«Сегодня стало известно о прорыве Каховской плотины. С руководством Херсонской области мы держим постоянную связь. Всех могу заверить в том, что жителям Запорожской области это ничем не угрожает, водоснабжение будет бесперебойным», - сказав він.

Коли стало зрозумілим, що дамба знищена, а вода з Каховського водосховища стрімко затоплює Херсонщину, пропагандисти різко змінили риторику і заявили, що дамбу знищили ЗСУ в ході обстрілу.

«Во временно оккупированном нацистами городе Запорожье воды Днепра отошли на более, чем 30 метров. Это произошло из-за уничтожения Каховской ГЭС боевиками ВСУ и экстренного падения уровня воды в Каховском водохранилище», - зазначив Володимир Рогов вже 7 червня.

Через деякий час «Токмак Сегодня» писав, що гребля була знищеня вже НАТівським військовими

«Последствия уничтожения НАТОвскими войсками плотины на Каховской ГЭС», - підписали відео в «Токмак Сегодня».

Пізніше вони додали, що «подрыв дамбы Каховской ГЭС был осуществлен при помощи безэкипажных взрывающихся катеров, взрыв которых вызвал вторичную детонацию заложенной внутри взрывчатки».

The New York Times у своєму розслідуванні зазначили, що руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, міг спричинити підрив підводного проходу до машинної зали. Оскільки греблю збудували за радянських часів, у Москві мали всі інженерні креслення та знали, де найвразливіша частина споруди.

Фейки про «невтрачені» села та знищену західну техніку

Російські пропагандисти на фоні розпочатого контрнаступу ЗСУ намагаються «вкидувати» в інформаційний простір тезіси, що все в російської армії під контролем – вони тримають кожен метр і невпинно знищують техніку та українську армію

«Наши друзья с одного из самых горячих сейчас участков фронта вышли на связь и рассказали подробности последних боёв на стыке Запорожского и Южно-Донецкого фронтов. Парни уверяют - Нескучное не взято, там наши и они выходят на связь каждые 2 часа. В ходе наступления в районе Нескучного враг после потери техники на минных полях смог зайти на наши передовые позиции, но нарвался на ожесточенный отпор танков и пехоты, прикрываемых огнём артиллерии и авиации», - зазначає телеграм-канал «Энергодар Сегодня».

І це, звичайно, фейк.За офіційним повідомленням 7 окремого батальйону АРЕЙ УДА, Сили оборони України звільнили населений пункт Нескучне

«10 червня 2023 року 7 окремий батальйон АРЕЙ Української Добровольчої Армії 129 оБр сил Територіальної Оборони ЗСУ під командуванням майора Олександра Грищука, Друга Македонця звільнив село Нескучне Великоновосілківської селищної громади Волноваського району Донецької області. Слава Україні», – йдеться у повідомленні.

Також окупанти  зазначили, що лише під час боїв за Нескучне, втрати ЗСУ склали: «20 танков, 41 БТР, 16 бронированных машин, 4 артиллерийских установки и более 300 человек ранеными и убитыми личного состава».

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр зазначила, що дана інформація націлена на деморалізацію та створення паніки.

«Українська армія під час наступу несе в рази менші втрати порівняно з окупантами, попри фейки росіян про протилежне.  Я хочу нагадати, що під час війни жодна із сторін не оприлюднює точні дані про свої втрати, тому, що цим може скористатись ворог для прогнозуванея подальших дій супротивника на полі бою. Якщо говорити про співвідношення загиблих по двох оперативно стратегічних угрупованнях військ, які зараз наступають, то за минулий тиждень цифри такі:  по«Хортиці» (цетамдеБахмутськийнапрямок) уворогазагиблиху 8,73 разівбільше, майжевдев’ятьразів;  по«Таврії» (тамдеЗапорізький і Бердянській напрямки) –  загиблих у ворога в 5,3 разів більше, ніж у нас», - прокоментувала вона.

Брехня про удари по ЗАЕС

Цього тижня на телеграм-каналах окупантів та колаборантів почали з’являтися повідомлення про те, що нібито українська сторона готувала удар по ЗАЕС, щоб спричинити ядерну катастрофу.

«Сегодня нацисты предпринял очередную попытку атаковать Запорожскую АЭС.  Утром силами РЭБ были посажены 3 вражеских БПЛА с боеприприпасами от гранатомёта РПГ-7, которые летели в направлении атомной станции. Упавшие дроны были уничтожены на месте контролируемым взрывом, разрушений и пострадавших нет. Разрушения Новокаховской ГЭС и последующей катастрофы, судя по всему, мало, чтобы отвлечь население и мир от сгоревшего контрнаступления на Леопардах. Видимо, теперь они хотят разыграть карту ядерной катастрофы», - написав на однойменному каналі колаборант та так званий голова громадського руху «Мы вместе с Россией» Володимир Рогов.

В Енергоатомі назвали цю заяву недостовірною та зазначили про те, що окупанти відверто шантажують створеними ж ними проблемами безпеки атомного об’єкту.

«Напередодні колаборант Рогов заявляв про «підготовку провокацій київським режимом», російська пропаганда розганяє фейковий ролик із нібито «погрозами українських військових підірвати ЗАЕС». Ризиками безпеці ЗАЕС окупанти будуть намагатися скористатися як «аргументом» для необхідності припинення наступальних дій України. У цьому контексті зрозумілий їхній «дозвіл» на приїзд директора МАГАТЕ Гроссі. Усунення усіх загроз та ризиків, пов’язаних із ЗАЕС, буде можливим лише після вигнання російських окупантів з півдня України та створення умов для безперешкодного доступу до об’єкту українських та міжнародних фахівців», - зазначили в Енергоатомі.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейки #маніпуляція #дайджест #окупанти #колаборанти #фейки
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...