• Головна
  • Знову дорожчатимуть? Як обрати пластикові вікна та чи зміниться ціна: інтерв’ю з CEO Першого Віконного Бюро Романом Лозицьким
Прес-реліз
17:00, 19 червня 2023 р.
Надійне джерело

Знову дорожчатимуть? Як обрати пластикові вікна та чи зміниться ціна: інтерв’ю з CEO Першого Віконного Бюро Романом Лозицьким

Прес-реліз

Про те, чи варто відкладати покупку пластикових вікон на потім, чому вони так зросли в ціні, та як покупцю вигідно придбати нові шибки в інтерв’ю виданню 44.ua розповів СЕО професійного віконного сервісу у Запоріжжі “Перше Віконне Бюро” Роман Лозицький.

Під час війни пластикові вікна потрапили в розряд дефіцитної продукції. Ціни на них зросли майже вдвічі. Тоді як в країні тисячі будинків пошкоджені війною і для їх відновлення необхідні десятки, а то й сотні тисяч вікон. Що саме призвело до такого суттєвого здорожчання вікон та від чого залежить ціна?

Дійсно, станом на січень 2023 року кількість пошкоджених або знищених будинків в Україні через атаки рф оцінювалась в більш ніж 140 тисяч. Найпопулярніші в країні металопластикові вікна при цьому подорожчали. Це сталось з кількох причин: світове подорожчання ПВХ в кінці 2021 року, підняття цін на пальне, недоступність портів тощо. Але найвагоміша з причин - підняття цін на склопакети більше ніж в 2 рази. Для прикладу, квадратний метр однокамерного склопакету в 2021 році коштував для роздрібного замовника 660 грн, а вже в 2023 році - 1690 грн. Це сталося тому, що в Україні немає свого виробництва термополірованого скла, яке використовують для склопакетів. Фактично, Україна купувала більше 70% термополірованого скла в держав агресорів. В 2019 році на державному рівні планувалось залучити інвесторів для будування цільового заводу, але все так і залишилось на етапі планування.

Тому скло для виготовлення склопакетів наразі ввозиться в Україну з країн ЄС за вищими цінами.

Перше Віконне Бюро

Перше Віконне Бюро

Виходить, найбільша проблема для риночних цін - це виробництво скла. На вашу думку, чому в Україні досі немає склозаводів, звідки тепер брати скло і чи готові українські виробники вікон до збільшення попиту? Враховуючи, що для відбудови потрібні тисячі тонн скла.

В Україні наразі є склозаводи, але вони орієнтовані здебільшого на виготовлення скла під інші цілі. На мою думку, в Україні не побудували завод з виготовлення термополірованого скла через те, що інвестори не дуже зацікавлені у вкладанні коштів в цей проект. По-перше, один такий завод коштуватиме щонайменше 80 млн доларів, плюс побічні витрати на потрібні дозволи. По-друге, наша судова система робить інвестиції в Україну дуже ризикованими. Мало кому з вітчизняних та іноземних інвесторів захочеться запустити виробництво, налагодити процеси, а через рік побачити на порозі виконавчі служби з паперами, де чітко вказано, що завод побудовано на незаконних підставах. Тому доводиться купувати потрібне скло в країнах євросоюзу за вищими цінами.

Українські виробники звичайно готові до збільшення попиту, але ситуація діаметрально протилежна. Попит серед замовників за час війни по різним оцінкам впав в 2,5-3 рази. Маємо такі цифри через те, що мільйони людей відклали ремонт до кращих часів, особливо в моєму рідному Запоріжжі. Також, через здорожчання не кожен може дозволити собі нові металопластикові вікна. Державних тендерів наразі теж дуже мало.

Перше Віконне Бюро

Перше Віконне Бюро

Висока ціна штовхає покупців шукати бюджетні варіанти пластикових вікон та, іноді, купувати вікно сумнівної якості. На що необхідно звертати увагу під час вибору та купівлі вікон, аби подбати і про безпеку, і про якість, і про економію.

Це питання стає складним в такі важкі для країни часи. Якщо відповісти коротко, то я рекомендую замовляти металопластикові вікна у компаній з перевіреною репутацією. Їх легко відрізнити, бо вони завжди “на слуху”, мають багато позитивних відгуків в мережі, а головне - в них є вся необхідна документація: сертифікати, договір, акти тощо.

Щодо економії скажу так, замовляючи металопластикові вікна сьогодні, ви вже економите. Бо завтра вони будуть дорожчими.

Тобто, пластикові вікна у майбутньому здорожчають ще більше? Якими факторами це зумовлено?

Як би не хотілось цього казати, але думаю, що вікна будуть дорожчати. В той же час буде рости сегмент більш дешевих та менш якісних виробів. Зумовлено це тим, що росія продовжує обстріли нашої інфраструктури та жилих будинків. В цих умовах будувати своє виробництво того ж термополірованого скла не здається можливим. Тому всім нам залишається вірити та підтримувати наші Збройні Сили, щоб найскоріше відбудувати все зруйноване армією агресора.

При виборі вікон для свого будинку чи квартири орієнтуйтесь на вимоги ДБН для теплової ізоляції та енергоефективності будівель і ви точно будете задоволені їх ефективністю.

Купуючи пластикове вікно, споживач може довго вагатися, що ж обрати: брендову профільну систему, тобто доплатити “за ім’я”, або ж маловідому. Хтось переконаний, що продукція імпортних брендів більш якісна та надійніша. Але чи завжди це так?

Звичайно, що далеко не завжди українські віконні системи поступаються в характеристиках іноземним. Наприклад, компанія Міропласт, що в  Дніпрі робить досить конкурентні віконно-дверні системи WDS, які оцінені не тільки в Україні, але й за кордоном. Хочу зауважити, що якість роботи вікна залежить не тільки від його характеристик, але й від того як його встановили. Правильний монтаж - запорука довгої та ефективної роботи вікон.

Тобто, утворення цвілі або ж протяг з-під підвіконня може бути через неправильний монтаж?

Так. Помилки під час встановлення можуть звести нанівець переваги навіть самого бездоганного вікна. Цвіль, промерзання вікон у місцях примикання до отвору або ж протяги можуть виникати через те, що монтажні бригади заощадили на розхідних матеріалах та недостатньо утеплили підвіконну зону вікна. Тому монтаж пластикових вікон потрібно довіряти лише перевіреним та досвідченим фахівцям.

Розкажіть, як правильно обрати віконний профіль? На які категорії його можна поділити та скільки він повинен мати камер?

Все насправді дуже просто. Для неопалюваних приміщень підійде будь-який варіант профілю, для опалюваних краще обрати профіль шириною 70 мм з енергозберігаючим двокамерним склопакетом. Кількість камер в самому профілі не так важлива.

Обрати якісні вікна вам допоможе кваліфікований менеджер. Розпізнати його можна за кількістю питань, які він вам задає під час первинної консультації. В кінці цього анкетування менеджер видасть вам кілька варіантів скління за різними ціновими категоріями, а ви, як клієнт обираєте ту, що підходить під ваш бюджет.

На які критерії необхідно звернути увагу, обираючи склопакет та що потрібно знати про фурнітуру?

Склопакет у всій конструкції вікна зазвичай має найбільшу площу. Тобто найбільше впливає на енергозберігаючі властивості вікна. Тому наші менеджери завжди рекомендують для квартир та будинків енергозберігаючий двокамерний склопакет з аргоном.

Щодо фурнітури, ми рекомендуємо як виробників з Австрії та Німеччини, так і вітчизняних виробників. Якщо бюджет дозволяє, краще замовити для себе європейські бренди. Вони більш ремонтопридатні та витримують більше 45 тисяч ціклів відкривання. Вітчизняні виробники фурнітури показують дещо менші цифри (15-20 тисяч циклів), але цього показника більше ніж достатньо для багаторічної роботи вікна. Просто спробуйте підрахувати скільки разів на рік ви відкриваєте та закриваєте вікно?

Щодня від обстрілів страждають тисячі будинків. Чи можна захистити вікна від вибухової хвилі?

Скотч – досить доступний, простий і зручний у використанні матеріал, який може зміцнити скло, якщо його правильно заклеїти. Це допоможе частково погасити вібрацію, яка виникла від обстрілу. Є шанс, що скло вціліє, а склопакет втримається в рамі.  Навіть якщо уникнути руйнування не вдасться і скло трісне, осколки не розлетяться, скотч утримає їх на колишньому місці або значно обмежить розліт. Також трохи нівелює хвилю стулка, якщо відкрити її на провітрювання або мікропровітрювання.

Щоб ви б ще порадили покупцям під час купівлі пластикових вікон? Аби уникнути помилок та встановити свої ідеальні вікна, які радуватимуть протягом багатьох років.

1. Якщо ваше житло або вікна було пошкоджено під час російських атак - обов’язково зареєструйтеся в програмі ЄВідновлення. Це можна легко зробити через додаток Дія. Ви отримаєте 100% компенсацію на пошкоджені вікна від Держави.

2. Не відкладайте замовлення вікон до кращих часів, бо завтра скоріш за все буде дорожче ніж сьогодні. Дешевше не буде точно.

3. Довіряйте менеджерам з продажу вікон, якщо вони професійно вас консультують. В них немає і ніколи не було задачі продати вам найдорожчі варіанти. Професіонал радить підходящі варіанти скління. Гарного фахівця визначити дуже легко: він завжди задає багато питань про обʼєкт та побажання.

4. Строки виготовлення вікон під час війни можуть бути трохи більшими ніж зазвичай. Тому прошу проявити терпіння, вам все буде доставлено та змонтовано.

5. Витратьте 10-20 хвилин на вивчення репутації віконної компанії в інтернеті. Це захистить вас від шахраїв та недобросовісних виконавців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Високі оцінки користувачів за Стиль викладу
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...