• Головна
  • Російські окупанти перешкоджають переведенню енергоблока №5 ВП «ЗАЕС» у стан «холодний зупин»
21:17, 13 червня 2023 р.

Російські окупанти перешкоджають переведенню енергоблока №5 ВП «ЗАЕС» у стан «холодний зупин»

Російські окупанти не дозволяють українському персоналу Запорізької АЕС здійснити переведення енергоблока №5 у стан «холодний зупин», як це передбачено розпорядженням Держатомрегулювання від 8 червня 2023 року.

Про це повідомляє Держатомрегулювання.

За інформацією в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова, протиправні дії фейкової експлуатуючої організації та російських військових окупантів, які перешкоджають переведенню енергоблока №5 ВП «ЗАЕС» у стан «холодний зупин», є грубим порушенням законодавства у сфері використання ядерної енергії.

«Сподіваюся, що під час свого чергового візиту на Запорізьку АЕС Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зможе вплинути на російських окупантів та переконати їх у необхідності переведення енергоблока №5 у «холодний зупин». Перешкоджання з боку російських загарбників є нічим іншим, як черговим ядерним шантажем. І відбувається це після вчинення підриву ними Каховської ГЕС, що призвело, фактично, до зникнення Каховського водосховища та загострення питання водозабезпечення ЗАЕС», - зазначив Олег Коріков.

Фахівці МАГАТЕ також зацікавлені і наголошують на важливості доступу до Запорізької ТЕС, а також її відвідного каналу, до ставка-охолоджувача ЗАЕС, щоб краще оцінити ситуацію із забезпеченістю атомної станції резервами води.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що з вереснч минулого року егергоблок перебуває у «гарячому стані». Перевести його у "холодний стан" необхідно через потенційну загрозу порушення ядерної та радіаційної безпеки його експлуатації внаслідок руйнування Каховської ГЕС. В Енергоатомі пояснювали, що «холодний зупин» – це найбезпечніший стан експлуатації атомного енергоблоку в таких умовах.

Щодо голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, то він вже прибув до Києва та зустрівся із Володимиром Зеленським. Далі він має вирушити до Запорізької області, до захопленої росіянами ЗАЕС.

??Регіони_інфо

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗАЕС
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...