• Головна
  • Ботулізм, комарі та вода: у Запорізькому центрі контролю та профілактики хвороб розказали про ризики після підриву ГЕС
11:02, 13 червня 2023 р.

Ботулізм, комарі та вода: у Запорізькому центрі контролю та профілактики хвороб розказали про ризики після підриву ГЕС

Ботулізм, комарі та вода: у Запорізькому центрі контролю та профілактики хвороб розказали про ризики після підриву ГЕС

У Запоріжжі посилений епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами та харчовими отруєннями. Обміління Каховського водосховища несе в собі декілька основних загроз – відсутність води в деяких населених пунктах та потенційний розвиток інфекційних хвороб.

Про це повідомивзаступник гендиректора з досліджень фізичних та хімічних факторів обласного центру контролю та профілактики хвороб ДУ ЗОЦКПХ Дмитро Макаров, передає 061.

«У нас створенні та функціонують групи мобільного реагування. Якщо казати про Запоріжжя, то водозабірні споруди, які забезпечують питною водою містян, знаходяться вище греблі Дніпровської ГЕС. Рівень води в верхньому б’єфі дозволяє без будь-яких проблем забирати потрібний для Запоріжжя обсяг води. В області ситуація трошки інакша, це стосується Запорізького району, особливо Біленьківської громади. Ми попереджаємо, що перехід на воду з колодязів та свердловин має відбуватись дуже обережно, бо часто в таких джерелах водопостачання ми мали відхилення по певним речовинам. Ситуація з підривом дамби Каховської ГЕС вплине на гідрогеологічну ситуацію однозначно, наскільки і коли ми поки що не знаємо», - зазначив Дмитро Макаров в інтерв’ю для Суспільного.

Також фахівці центру контролю та профілактики хвороб зазначають, що в кожній оселі має бути розумний запас бутильованої води.

«Не раджу користуватись для рекреаційних цілей відкритими водоймами. Якість води на громадських пляжах не задовільна ні за бактеріологічними, ні за санітарно-хімічними показниками. Ми вже бачили кадри, де у зв’язку з обмілінням на Каховському водосховищі, загинула риба. А люди часто попри здоровий глузд збирають цю рибу. Зі збором, вживанням та найголовніше продажом цієї риби ми пов’язуємо певні ризики – інфекційні хвороби, ботулізм. Люди не можуть ідентифікувати чи придатна риба для вживаннями чи ні. Є перестороги з появою місць виплоду комарів, які є переносниками певних хвороб – малярійних та вірусних», - прокоментував Макаров.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що річка Конка, яка була під Каховським водосховищем, виділилась в своє історичне русло.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ситуація #безпека #вода #Дніпро #купання #ботулізм
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...