• Головна
  • Підрив Каховської ГЕС: як живуть люди по той берег від ЗАЕС, - ФОТОРЕПОРТАЖ
11:25, 11 червня 2023 р.

Підрив Каховської ГЕС: як живуть люди по той берег від ЗАЕС, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Підрив Каховської ГЕС: як живуть люди по той берег від ЗАЕС, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Російські військові підірвали Каховську ГЕС вночі 6 червня. Вже зранку наслідки цього страшного теракту побачили мешканці кількох областей України. В одних регіонах "велика" вода затоплювала все на своєму шляху, а в інших - зникала на очах.

Наприклад, на Дніпропетровщині почався масовий мор риби. Відомо, що у селі Мар’янське Зеленодольської громади загинуло 850 кг риби. В Нікопольському районі, який знаходиться на протилежному березі від найбільшої в Європі атомної станції - ЗАЕС - через критичне падіння води в водосховищі, зупинились два водоканали. За інформацією начальника Нікопольської РВА Євгена Євтушенко, рівень води в Каховському водосховищі продовжує знижуватися та складає трохи менше десяти метрів. Без води залишились 6 громад Нікопольського району та 2 – Криворізького. Станом на 10 червня на території Дніпропетровської області відкриті та працюють десятки стаціонарних та більше 10 мобільних пунктів доставки води.

У Запорізькій області вода знижується в нижньому б'єфі і вже впала нижче допустимих показників на 90 см. З моменту підриву дамби рівень води знизився на 3,56 метра. Без водопостачання ризикують залишитись мешканці села Біленьке, також вода може піти у Хортицькій заплаві, що біля острова Хортиця.

Щодо ситуації із ЗАЕС, то енергоблоки станції не працюють з вересня 2022 року, тож, активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається і рівень води в межах норми.

Як живуть люди по той берег від ЗАЕС - бачили кореспонденти 061.

В одну з громад Нікопольського району ми приїхали зранку 9 червня. Наслідки підриву Каховської ГЕС там добре видно: вода відійшла від берега на 500 метрів. Через значне обміління водосховища зупинилась робота насосних станцій і вони перестали качати питну воду.

"Приблизно о 2:00 годині ночі почались перебої з водою. Вода у водосховищі впала на 4 метри", - каже староста Олександр Ковальов.

Підрив Каховської ГЕС: як живуть люди по той берег від ЗАЕС, - ФОТОРЕПОРТАЖ , фото-1

Фахівці дають не дуже втішні прогнози та попереджають, що рівень води у водосховищі найближчим часом може зменшитись ще на 1-2 метри.

Селищна рада сповістила місцевих жителів за кілька днів, щоби робили запаси води. Тож, люди понабирали її всюди, де тільки можна.

76-річна пані Ганна запрошує у двір, де стоять ємності із водою.

"Технічна вода поки є, але напір став менше. А в крані, де питна вода, пусто", говорить жінка, відкриваючи та закриваючи кран.

Поки є можливість, вона добряче поливає свій город, бо тих запасів, що зробила, надовго не вистачить. Бутилі, каструлі та миски з водою стоять і в хаті, але скільки триватиме "водна катастрофа" і як швидко вдасться відновити водопостачання - не знає ніхто. Тож людям не залишається нічого іншого, як робити запаси та економно їх витрачати.

На цій самій вулиці зустрічаємо родину із трьома дітьми, найменшому - Паші - місяць та 10 днів. 30-річна молода мама на ім'я Наталя каже, що питну воду для малечі купує, але зараз налякана і не розуміє, якою ситуація буде далі. Попри це - їхати з рідного села наразі не планує. Вірить, що все стабілізується.

За словами старости, в його окрузі живе близько 4000 людей. Закликати до евакуації наразі немає необхідності. Він пропонує проїхати до магазинів, аби ми на власні очі побачити, що вода на полицях є, ціни в нормі. Погоджуємось. Біля однієї з крамниць як раз розвантажували паки з питною водою. Черг за нею не було.

Підрив Каховської ГЕС: як живуть люди по той берег від ЗАЕС, - ФОТОРЕПОРТАЖ , фото-13

Їдемо далі. Під’їжджаємо ще одного місця, де видно, наскільки сильно відійшла вода. Баржі, рибацькі гатки, комиші - стоять або ж на мілині, або просто серед піску. Тут, за словами старости, мору риби не було.

Але є інша біда: ЗАЕС лише в 6-7 км і снаряди долітають всього за 48 секунд, а то й менше. Люди кажуть, що чують "виходи" і "прильоти". Після того, як окупанти підірвали дамбу і ГЕС, вони стали ще більш агресивні і частіше атакують громади. Ворог гатить по мирному населенню з окупованих територій Запорізької області, зокрема з Водяного, Благовіщенки та території самої АЕС.

"Ну хто міг подумати, що ворог підірве Каховську ГЕС. Всі ж думали, що вони просто лякають. То тепер, дивимось на атомну станцію і не знаємо, чого від них чекати, що в них в головах. Їм же байдуже, що тут люди, родини з дітьми", - каже літня жінка на ім'я Наталя.

Питну воду для населення вже передають інші області, волонтери, міжнародні організації. Влада каже, що не залишить людей без води.

Самі ж люди моляться, аби бог дав трошки дощу, садять городи та чекають на добрі звістки від ЗСУ.

Як раніше писав 061, саме з Нікопольщини на запорізькі ринки люди привозять продавати овочі, ягоди, фрукти. 

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗАЕС #Каховська ГЕС #Каховське водосховище #обміління #вода
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...