• Головна
  • В Запоріжжі через обміління Дніпра можна побачити залишки моста 1944 року
09:02, 11 червня 2023 р.

В Запоріжжі через обміління Дніпра можна побачити залишки моста 1944 року

Після руйнування окупантами греблі Каховської ГЕС та зниження рівня води в Каховському водосховищі в Запоріжжі можна побачити залишки тимчасового моста 1944 року.

Про це повідомили в Нацзаповіднику «Хортиця».

Міст збудували після відходу німців з правого берега Дніпра. Гребля ДніпрогеГЕСу та мости Стрілецького тоді були зруйновані - Запоріжжя залишилось без будь-якого транспортного з'єднання черз р.Дінпро. Тому вирішили спорудити тимчасову залізницю, яка б дозволила на час відновлення основних мостів та греблі переправляти важливі вантажі через обидва русла Дніпра.

Будівництво розпочалось 4 січня 1944 року. Для робіт задіяли інженерні війська та тисячі працівників заводів Запорізької області. 80% земляних робіт виконувались вручну за важких погодних умов суворої зими. Для більш складних робіт застосовувалась техніка. Насипали дамби та земляні підходи, забивали палі, яких було 1520 штук.

Проїзд по мосту з центральної частини міста на Хортицю відкрили вже 20 лютого, а через три дні відкрито рух поїздів зі швидкістю до 30 км/год по всій гілці довжиною 11 км.

Починалась гілка біля вокзалу Запоріжжя І, далі йшла на захід, перетинала Дніпро по мосту довжиною 1330 метрів та заходила на дамбу в плавневій частині Хортиці, північніше впиралась в річище Старого Дніпра і долала його за допомогою мосту довжиною 560 метрів. Далі шлях проходив уздовж узбережжя Старого Дніпра на правому березі і з'єднувався з наявною залізничною магістраллю на ділянці Запоріжжя-Апостолове, недалеко від зруйнованого моста Стрілецького.

Тимчасові мости проіснували 9 років. За цей час вдалося відновити ДніпроГЕС, побудувати мости Б. Преображенського, рух якими було відкрито 30 грудня 1952 року. Після цього тимчасові мости були демонтовані.

Залишки опор тимчасового мосту можна було побачити у лютому цього року, коли рівень води в Дніпрі знизився на 2 метри.

Як раніше писав 061, в Запоріжжі місцеві жителі прибрали сміття з пляжу після обміління Каховського водосховища.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Фото: Нацзаповідник "Хортиця"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#міст #обміління #Хортиця #Запоріжжя
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...