• Головна
  • У Запоріжжі суд зобов’язав власника «Народного дому» укласти охоронний договір на пам’ятку історії та архітектури
19:24, 30 травня 2023 р.

У Запоріжжі суд зобов’язав власника «Народного дому» укласти охоронний договір на пам’ятку історії та архітектури

У Запоріжжі суд зобов’язав власника «Народного дому» укласти охоронний договір на пам’ятку історії та архітектури

Запорізький окружний адміністративний суд  підтримав позов прокуратури в інтересах відділу охорони культурної спадщини Запорізької міської ради та зобов’язав приватну фірму укласти охоронний договір на пам’ятку історії та архітектури місцевого значення.

Про це повідомляє обласна прокуратура та реєстр судових рішень.

Відомо, що березні 2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю «РІАЛ ПРОПЕРТІ 2011» набув у власність пам’ятку історії та архітектури місцевого значення - «Народний дім» на вулиці Поштовій, 71. Протягом тривалого часу він порушувавзаконодавчі вимоги щодо взяття на себе охоронних зобов’язань. Це стало підставою для вжиття прокуратурою заходів представницького характеру.

Об’єкт культурної спадщини «Народний дім» збудований наприкінці 1903 року, став першою будівлею театрального зразка в місті та відіграв значну роль у просвітництві. У ньому давались театральні вистави, читались лекції, транслювався синематограф; розміщувалось товариство «Просвіта», яке брало активну участь в українізації міста Олександрівськ (історична назва Запоріжжя).

Вказана пам`ятка архітектури занесена до Державного реєстру нерухомих пам`яток України під назвою Народний дім, за категорією місцевого значення за видом історії та архітектури та присвоєно охоронний номер № 5003-зп.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запоріжжі міськрада виділила 29 мільйонів гривень на відновлення житлових будинків

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#охорона культурної спадщини #державний реєстр #Народний дім #власник
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...