• Головна
  • Жили-були: як казки допомагають дітям пережити жахи війни
Новини компаній
08:14, 14 квітня 2023 р.

Жили-були: як казки допомагають дітям пережити жахи війни

Новини компаній

Станом на кінець 2022 року ЮНІСЕФ повідомила, що від початку війни кожна друга дитина в Україні була змушена залишити дім. Майже половина населення розлучена з рідними та близькими, а понад 800 українських шкіл опинилися в аварійному стані або знищені. Кривава агресія Росії призвела до того, що загинуло 453 дитини, а ще 863 отримали поранення. 

Українські діти заслужили право на щасливе життя, і зараз, більш ніж будь-коли, вони потребують всеосяжного захисту та підтримки. Фонд Kateryna Biloruska не залишився осторонь, мобілізувавши всі сили й ресурси, щоб допомогти дітлахам пережити жахіття війни та впоратися з їхніми наслідками. Спільно з соціологами, педагогами та психологами благодійна компанія створила інструмент, який дасть батькам можливість подбати про психологічне здоров'я малечі — казкотерапія під час війни розрахована на підростаюче покоління віком 4-6 років. 

Диво казкотерапії: розкриття сили сторітелінгу

Казкотерапія — це форма психологічної корекції, яка передбачає використання спеціально підібраних історій, щоб допомогти дитині подолати страхи й тривоги, висловити думки та почуття, впоратися зі складними емоціями. Такого роду терапія створює психічний простір, де уяву дитини заохочують до дослідження та розв'язання її проблем. 

Під час війни казкотерапія особливо ефективна для малечі, яка пережила травму. Її цілі включають допомогу в таких моментах, як:

  • опрацювання та осмислення пережитого негативного досвіду без посттравматичного ефекту для психіки;

  • створення безпечного і сприятливого середовища для самовираження дитини;

  • розвиток мови та навичок спілкування;

  • встановлення довірчих стосунків із батьками;

  • вироблення навичок подолання труднощів, контролю осі стресу та інших емоцій.

Загалом, казкотерапія є потужним інструментом, що допомагає дітям пережити складні почуття і сформувати здібності, необхідні для розв'язання життєвих проблем на всіх етапах дорослішання.

Як працює казкотерапія 

З точки зору психології механізми, що лежать в основі казкотерапії пов'язані з використанням вигаданих образів і сюжетів для створення середовища, яке сприяє зміні мислення, почуттів і поведінки у дітей. Казки можуть допомогти малюкам усвідомити та зрозуміти свої емоції, зокрема ті, які були загальмовані або не виражені повною мірою. Вони також здатні мінімізувати наслідки стресу, навчити не тільки керувати ним у складні хвилини, а й переосмислити власні реакції на джерела його походження.

Слухаючи або читаючи історії про мужність і надію, в яких зачіпаються конкретні страхи або тривоги, фантазії дитини стають схожими на реальність, яка допомагає їй переробити й подолати труднощі. Крім того, терапія розповідями може проводитися в групах, що допомагає дітлахам відчути, що вони є частиною спільноти та не самотні у своїх переживаннях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Biloruska Foundation #Фонд Kateryna Biloruska
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...