• Головна
  • Великдень в Пункті незламності: запорізькі рятувальники відвезли паски в Оріхів, - ФОТОРЕПОРТАЖ
09:20, 13 квітня 2023 р.

Великдень в Пункті незламності: запорізькі рятувальники відвезли паски в Оріхів, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Бійці ДСНС вирішили привітати мешканців прифронтового міста Оріхів з Великоднем та доставили в Пункт Незламності паски та крашанки. 

Як це було - бачили і журналісти 061.

Оріхів перебуває під обстрілами вже понад рік, але останнім часом росіяни атакують його ще й керованими авіаційними бомбами. Представники обласної та місцевої влади неодноразово закликали мешканців виїхати. Запевняли, що людей готові прийняти у Запоріжжі, де вже підготовлено тимчасове житло, але попри вмовляння, напружену та дуже складну ситуацію, в громаді і досі залишається приблизно тисяча людей. 

72-річна пані Люба живе в Оріхові і їхати з міста не планує. Зізнається: місто дуже любить, але колись гарний "міцний горішок" (так Оріхів називають мешканці) стає страшним.

"В нас таке красиве місто було, а зараз без сліз не можна дивитись. Страшно зараз. Йду вулицями, весна, все розквітає, а у нас все розбито. Але "міцний горішок" ні на що не проміняю. Не буду їхати нікуди. Що буде, то буде. В Пункт Незламності я постійно приходжу, то телефон зарядити, то пообідати, то просто з людьми поговорити чи від обстрілів сховатись", - говорить вона.

Кожного дня приходить до Пункту Незламності і пенсіонер пан Анатолій. Він намагається допомогати комунальникам аби без діла не сидіти. Чоловік, ледь стримує сльози та каже, що виживати в місті стає дуже важко. 

Великдень в Пункті незламності: запорізькі рятувальники відвезли паски в Оріхів, - ФОТОРЕПОРТАЖ , фото-9

В одному з приміщень Пункту Незламності чуємо спів. Виявляється, що представники Церкви євангельських християн баптистів, які їздять по різних прифронтових містах, приїхали в Оріхів аби дати невеличкий концерт та підтримати людей. Співають про Бога та вірять в перемогу ЗСУ. 

Великдень в Пункті незламності: запорізькі рятувальники відвезли паски в Оріхів, - ФОТОРЕПОРТАЖ , фото-10

Не лише вірять, а й роблять усе аби наблизити її, бійці ДСНС. Начальник караулу пожежної частини, капітан цивільного захисту Сергій Гагарін живе в Оріхові та вже 15 років працює в лавах ДСНС. Говорить, що за рік повномасштабної війни роботи побільшало в рази.

"Люди чекають нас. Коли вони бачать нас, то розуміють, що вони не самі і їм легше стає. Зараз ми і воду розвозимо, і гуманітарну допомогу, і наслідки обстрілів ліквідовуємо. Також і на ліквідацію пожеж виїжджаємо, розбір завалів і багато іншої роботи додалось. Бувало, що й під повторний обстріл потрапляємо. Наприклад, нещодавно їхали в Преображенку на ліквідацію пожежі і ворожа армія "накрила" особовий склад. Тож, коли їдемо, то намагаємось шукати, куди можна заховатися, якщо обстріл почнеться", - говорить рятувальник.

Великдень в Пункті незламності: запорізькі рятувальники відвезли паски в Оріхів, - ФОТОРЕПОРТАЖ , фото-11

Напередодні Великодня, бійці ДСНС привезли паски в Оріхів, які доставили в Пункт Незламності та пожежну частину.

"Рятувальники вирішили привітати з Великоднем, побажати миру, аби Бог почув всі наші молитви. Пекарня "Урожай" надала паски, які ми привезли в Оріхів, бо тут немає можливості їх купити", - говорить речниця головного управління ДСНС України у Запорізькій області Юлія Баришева.

Керівниця одного з Пунктів Незламності Любов Ярова каже, що така турбота для людей сьогодні дуже цінна. Мовляв, важливо знати, що місто та містян не забули.

"Останні три тижня в нас дуже гучно. Кожного дня. Більше того, зараз ворог випускає керовані авіаційні ракети… Дуже багато "прильотів" було в РЕС, світла немає, лише генератори", - говорить жінка.

Вона показує кухню, яку завдяки волонтерам вдалось облаштувати в Пункті незламності. Там готують гарячі обіди на 200-300 людей щодня. Крім того, волонтери подарували дровяну пічку для випікання хліба. Піч вже випробували. Тож, планують випікати хліб та пиріжки аби забезпечити населення власною випічкою. 

Великдень в Пункті незламності: запорізькі рятувальники відвезли паски в Оріхів, - ФОТОРЕПОРТАЖ , фото-26

Великдень тут святкувати будуть, скоріш за все, у Пунктах незламності, там безпечніше та й є можливість долучитись до онлайн богослужіння. Хоча місцеві мешканці кажуть, що наразі не відчуваюти ні свят, ні вихідних. Проте вірять в перемогу та мріють, аби місто вистояло та люди вижили. 

За інформацією ДСНС, з початку повномасштабного вторгнення рятувальники підвезли в міста та села, що на лінії зіткнення близько 52 тонн хліба, 70 тонн питної води, 4000 тонн технічної води. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Великдень #Оріхів #паски #ДСНС
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...