• Головна
  • Помер відомий запорізький поет Григорій Лютий
08:05, 10 квітня 2023 р.

Помер відомий запорізький поет Григорій Лютий

9 квітня на 75-му році життя помер відомий поет, член Національної спілки письменників України Григорій Лютий.

Про це в Фейсбуці повідомила голова Запорізького обласного осередку Національної спілки письменників Ольга Стадніченко.

Григорій Лютий народився у Гуляйполі, саме рідному місту у своїй творчості поет присвятив багато уваги.

- Григорій Іванович Лютий - голова Запорізької письменницької організації упродовж 1998-2016 рр., автор багатьох збірок лірики, зокрема роману-пісні «Мама-Марія», автор віршів понад 50 пісень, циклу «Гуляє Гуляйполе». Його внесок у розвиток сучасної української поезії неоціненний. У його характері вирував дух нескореного махновського Гуляйполя… Життя поета втілюється у його віршах. Поки житимуть вірші і пісні Григорія Лютого, доти він буде з нами… Світла пам'ять про Григорія Лютого житиме вічно… - написала голова Запорізького обласного осередку Національної спілки письменників Ольга Стадніченко.

Багато віршів Григорія Лютого покладено на музику, він співпрацював з запорізьким композитором та співаком Анатолієм Сердюком.

- У творчій спадщині поета залишилось понад 50 пісень, з них майже 30 покладено на мою музику, вони часто лунали по радіо й телебаченню, видавались на компакт-дисках, деякі з них увійшли до скарбниці української естради, а "Яблучко" і "На Бабурці, на місточку" стали народними. За словами філологині КНУ ім.Т.Шевченка В.Михайлюти, "популярність пісень гуляйпільсько-махновського циклу, написаних на початку 90-х років Г.Лютим у співаторстві з А.Сердюком, допомогли змінити негативне ставлення суспільства до постаті Нестора Махна". Тепер творчість Григорія Лютого вивчається в школі на уроках літератури рідного краю. Дуже шкодую, що смерть так рано забрала мого старшого товариша... Співчуваю щиро дружині Людмилі Іванівні, дочкам, онукам, рідним Поета...- згадує Анатолій Сердюк.

Як раніше писав 061, у Запоріжжі кількість пошкоджених внаслідок ракетного удару будинків зросла до 50.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#поет #Григорій Лютий
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...