• Головна
  • У Запоріжжі викрили угрупування, яке надавало послуги з незаконного переміщення чоловіків за кордон
11:00, 31 січня 2023 р.

У Запоріжжі викрили угрупування, яке надавало послуги з незаконного переміщення чоловіків за кордон

У Запоріжжі СБУ викрила угруповання, яке спеціалізувалось на незаконному переправленні українських громадян призовного віку до країн ЄС.

Про це повідомляє СБУ.

Організатором групи виявився громадянин України, який в теперішній час мешкає за кордоном. До своєї злочинної діяльності він долучив свого батька та знайомого, які виконували його розпорядження.

«Міграційний бізнес» вони організували під вивіскою благодійного фонду. Чоловікам призовного віку, котрі вирішили уникнути мобілізації вони надавали документи про приналежність особи до громадської організації з можливістю виїзду за межі України з гуманітарних питань. В подальшому «ділки» вносили до системи «Шлях» недостовірні відомості і «клієнти» мали право на перетин державного кордону.

Також своїм «клієнтам», зловмисники пропонували «послугу» з надання документів, що нібито засвідчували їх непридатність до військової служби.

Вартість «послуги» з переміщення через державний кордон становила від 4 до 7 тисяч доларів з людини.

Бажаючих виїхати за кордон, організатор підшукував особисто, з додержанням правил конспірації через свої особисті зв’язки у певних колах та через спеціально створений акаунт в одному із месенджерів. 

Черговому ухилянту махінатори пообіцяли, що за 230 000 гривень переправлять його за кордон. 

Втім, завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося викрити злочинну діяльність та перекрити нелегальний «трафік».

Під час контролю за вчиненням злочину оперативники задокументували передачу від чергового призовника 100 000 гривень. Під час передачі другого траншу у сумі 123 000 гривень правоохоронці затримала батька організатора схеми. 

В ході проведення обшуків за місцями роботи та у помешканнях фігурантів справи правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, велику кількість печаток та штампів невідомого походження, бланки офіційних органів та майже пів мільйона гривень.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон) Кримінального кодексу України одного з членів групи затримано в порядку ст. 208 КПК України та оголошено про підозру у вчиненні вказаного злочину. 

Тривають слідчо-оперативні дії направлені на встановлення місця знаходження організатора злочину та усіх обставин і причетних до оборудки осіб.

Викриття правопорушення здійснювали співробітники СБУ в Запорізькій області спільно зі слідчими відділу поліції № 1 Запорізького районного управління поліції ГУ НП в Запорізькій області за процесуального керівництва Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#СБУ #ухилянти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...