• Головна
  • В МЗС прокоментували приїзд Кирієнка на Запорізьку АЕС та назвали такі дії порушенням міжнародного права
12:21, 30 грудня 2022 р.

В МЗС прокоментували приїзд Кирієнка на Запорізьку АЕС та назвали такі дії порушенням міжнародного права

В МЗС прокоментували приїзд Кирієнка на Запорізьку АЕС та назвали такі дії порушенням міжнародного права

Міністерство закордонних справ України засудило незаконне відвідування тимчасово окупованої Запорізької АЕС кремлівським чиновником Сергієм Кирієнком.

Про це повідомляється у заяві МЗС на офіційному сайті, передає 061.

Росія вкотре грубо порушила міжнародне право та українське законодавство, а також показала, що повністю ігнорує вимоги трьох резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ.

Так, 28 грудня Запорізьку АЕС відвідав заступник голови адміністрації президента Росії, колишній голова «Росатому» Сергій Кирієнко. Мета візиту не ясна, але голова окупаційної адміністрації Запоріжжя Володимир Рогов стверджує, що у центрі уваги були питання безпеки.

У відомстві нагадали, що країна-агресор РФ цинічно нехтує нормами ядерної безпеки. МЗС розраховує на ефективні кроки країн-членів МАГАТЕ і гендиректора агентства Рафаеля Гроссі, а також закликає партнерів та інституції ЄС розширити санкції проти компанії Росатом, пов'язаних із нею фірм та інших ключових факторів атомної енергетики РФ. У МЗС також наголосили, що потрібно якнайшвидше розробити механізм повного припинення співпраці з Росією в ядерній сфері та обмежити права і привілеї держави-агресора в МАГАТЕ.

«Очікуємо на послідовну та безкомпромісну позицію всіх членів світової спільноти у забезпеченні обов’язковості політичних, економічних та правових наслідків для держави-терориста за всі її злочини та протиправні дії», — додали у відомстві.

Казахстанський фахівець з питань ядерного нерозповсюдження та енергетики Даврен Абен зазначив про те, що атака Росії на ядерний об'єкт в Україні безпрецедентна. Ніколи раніше збройні сили однієї країни під час відкритого бойового зіткнення не захоплювали об'єкти мирної ядерної інфраструктури.

«Такого ніколи не було, тож багато страхів, що це буде новий Чорнобиль. Поки що ситуація контрольована, але наслідки неочевидні. Обговорюють неправомірність дій Росії, але не лише на Запорізькій АЕС, а й загалом навколо України. Захоплення станції однозначно оцінюється як агресія», - прокоментував він.

Нагадаємо, що 22 грудня очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив про поновлення переговорів з країною-агресором Росією щодо створення безпекової зони навколо тимчасово окупованої Запорізької АЕС. 13 грудня президент Франції Еммануель Макрон заявляв про домовленості щодо виведення військової техніки РФ з української АЕС.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗАЕС #МЗС #Кірієнко #окупанти #захоплення #мирний атом #агресія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...