• Головна
  • SENSAR і війна: будівництво під новим кутом
Новини компаній
17:00, 19 грудня 2022 р.

SENSAR і війна: будівництво під новим кутом

Новини компаній

Марк Марченко, засновник SENSAR, розповів про будівництво на лінії фронту. Він поділився власним досвідом, як вдається працювати в сфері будівництва навіть у таких складних умовах. В 40 км від Запоріжжя ведуться активні бойові дії, 72% області окуповано. Проте все це не може завадити працювати, підтримувати інтерес інвесторів, продовжувати розвивати економіку нашої країни.

SENSAR і війна: будівництво під новим кутом, фото-1

Марк Марченко зізнається, що лютий і березень були найскладнішими місяцями. Спочатку українці вірили, що все закінчиться багато швидше й не затягнеться більше ніж на декілька місяців. Але згодом прийшло розуміння, що справжня війна не закінчиться так швидко.

Багато питань може виникнути щодо будівництва в регіоні в 40 км від лінії фронту, яка ситуація та перспективи складаються саме зараз. Та найголовніше - що робити, якщо у найпесимістичнішому сценарії буде окупація Запоріжжя, що робитиме компанія у випадку блекауту. На всі ці питання розповів Марк Марченко.

За його словами, саме 24 лютого засновник SENSAR, як і багато українців, не вірив про початок повномасштабного вторгнення Росії на територію нашої країни. На цей день був дуже щільний графік, а потім розпочалася «якась невідома фаза життя. Все завмерло у нашому місті. Було відчуття турбулентного піке усього, що мав на той момент».

Того ж дня було проведено нараду топ-керівників, у ході якої приймали надважливі рішення, коли ситуація нас змушувала припинити всі будівельні роботи. І саме тоді компанія вирішує працювати мінімум тиждень, протягом якого мала прийти якась визначеність. 

«Створили систему комунікації і підтримки інвесторів, які були налякані більше, ніж ми, бо вклали немаленькі кошти у будівництво, хтось прям напередодні війни. На цій же нараді ми вирішили, що треба швидко шукати нові можливості для розвитку компанії задля фінансової стабільності. Бо розвиток і стабільність це запорука безпеки інвестиційних вкладень», - згадує Марк Марченко.

На 24 лютого SENSAR мала 128 тис. кв. метрів нерухомості у девелоперському портфелі. Наразі ця цифра вже збільшилась, компанія добудовує кілька об’єктів у Запоріжжі, розпочато будівництво у Львові.

Початок будівництва саме в Запоріжжі пов'язаний з тим, що команда SENSAR родом із цього міста. З 2018 року почалася реалізація кількох сучасних проектів у рідному місті. Головною метою будівельної компанії було збільшення попиту на нове житло, який на той час досягав свого піку. Такий підхід гарантував інвестиційний розвиток у перспективі. 

«Одночасно ми хотіли змінити уявлення людей про комфортне житло та інфраструктуру, що його супроводжує. Ми поставили собі за мету - оживити пропозицію на ринку первинної нерухомості, яка на той момент було застарілою. І нам це вдалося», - наголошує Марк Марченко.

Відновлення будівництва після початку війни розпочалося наприкінці весни. Саме тоді велися роботи на будівельних майданчиках. Мотивували членів команди продовженням життя, потребою в ще більшій фінансовій стабільності. Ця мотивація спрацювала для кожного члена команди.

Роботу офісу взагалі не зупиняли. А роботу офісів продажу та будмайданчиків поновили в повному обсязі вже на початку літа. Засновник компанії наголосив, що продовження будівництва - це ще й паралельно відповідальність перед інвесторами, командою.

«Мене більше дивує, як можна не будувати. Наразі в Запоріжжі залишилось декілька будмайданчиків, де ведуться якісь будівельні роботи. І це сумно, бо велика кількість людей втратила надію, що колись таки отримають свої омріяні квадратні метри. Я як бізнесмен розумію, що попри все я повинен знайти рішення і виконати свою роботу та зобов'язання», - вважає Марк Марченко.

Мотивація побудована на тому, що навіть попри окупацію 72% Запорізької області, місто має продовжувати працювати. Регіон обов'язково буде звільнено від орків. Це лише питання часу.

Оскільки компанія працює в Запоріжжі, де «прильоти» - не рідкість, виникає питання щодо влучень по об’єктах будівництва. Відомо, що декілька об’єктів SENSAR зазнали ушкоджень, бо вибухи сталися у радіусі 150 метрів від майданчиків. Оскільки компанія продовжує працювати у такий непростий час, це заслуга більшою мірою українських захисників, які створюють для цього всі умови. 

Саме тому компанія допомагає з перших днів війни українським військовим та закликає всіх своїх партнерів донатити на потреби ЗСУ. Крім фінансової підтримки компанія знайшла ще один напрямок, у якому виявилася корисною:

«Три місяці тому, коли наше місто стало масово обстрілювати, ми почали допомагати людям відновлювати їх постраждалі будинки: ремонтували дахи, встановлювали вікна, лагодили стіни. Я особисто їду в постраждалі місця, знайомлюсь з людьми, щоб краще зрозуміти, яка допомога потрібна. Знаєте, коли ти дивишся в очі людині, яка все втратила, в очі повні відчаю… Ти розумієш, що у цієї людини одна надія на тебе і ніхто, крім тебе, їй не допоможе. І тоді ти береш і робиш, чого б тобі це не коштувало», - поділився Марк Марченко. 

Релокейт і нові проєкти - спроба триматися на плаву

«Девелопмент - це одна з сфер бізнесу, яку неможливо релокувати. Ти просто обираєш нову локацію і починаєш все з початку. У випадку SENSAR ми розуміли, що першим місцем для нової філії буде місто Львів, економічна столиця нашої держави на сьогодні. Щиро кажучи, ми не помилились, бо тут ми наново зібрали всю команду майже з усієї Європи, на той час багато хто з моїх працівників поїхав за кордон. Але вже у травні 99% команди повернулися в Україну і з того часу почалася нова, вже львівська історія SENSAR», - поділився Марк Марченко.

У листопаді цього року саме у Львові стартувало будівництво апартаментів Smart House. Клієнтський попит на нерухомість підтверджує раціональність вибору нової локації. Проте навіть на цьому досягненні компанія не зупинилася. Зараз працюють над новими об’єктами ще в декількох містах нашої країни.

Кроками стратегії розвитку у воєнний час Марк Марченко вважає:

- завершення реалізації розпочатих раніше проєктів;

- збереження команди і репутації;

- підлаштування під нові реалії ринку;

- створення нових проєктів з унікальною концепцією.

Вихід на нові ринки - це завжди певні труднощі. Багато факторів будуть проти вас, проте багато чого залежить від вашої мети, мотивації, згуртованості команди. 

З іншого боку, такі експерименти стають новими межами відкриттів і досягнень. SENSAR у воєнний час стає першою компанією, якій вдалося реалізувати європейський концепт житлових комплексів в Україні smart-колівінг. 

Марк Марченко пояснив, у чому полягає концепція такого будівництва: «Iдея smart-колівінгу, на перший погляд, дуже проста - це багатофункціональність житлового комплексу, це об’єднання людей з однаковими інтересами, поглядами на життя, роботу, відпочинок. Smart-колівінг це про зручність комплексу, це про ЖК, де все продумано до дрібниць, про поєднання життя, роботи і відпочинку, про окреме ком’юніті людей, де всім комфортно».

Така практика вже давно застосовується в Європі, коли при виборі нерухомості клієнти обирають помешкання з невеликою площею на противагу більшій площі з гіршими умовами:

«Коли тобі не вистачає грошей на придбання квартири в новобудові, середня площа якої становить від 26 квадратних метрiв, ти маєш два виходи. Перший - придбати житло гіршої якості і з гіршими умовами. Другий - далі накопичувати заощадження. А ми пропонуємо третій варіант шляху - придбати якісну нерухомість з комфортними умовами, але меншої площі», - каже Марк Марченко про новий проєкт.

Перспективи, без яких неможливо уявити існування

На 2023 рік SENSAR планує завершити та ввести в експлуатацію всі об’єкти в Запоріжжі та завершити будівництво Smart House у Львові. Ці амбітні цілі обов'язково будуть реалізовані. 

«Скажу так: війна нас надихнула працювати ще більше, щоб за два роки вийти на принципово новий рівень. Впевнений, що через декілька років ми з вами поспілкуємось в одній із країн Європи. Я віруюча людина, тож з Божою поміччю ми втілимо наші мрії в життя!» - підсумував Марк Марченко.

Насправді не потрібно залишати своїх планів, не намагатися виправдовувати їх відсутність. Саме це війна зробила нас незламними.

Повна версія інтерв'ю з засновником, CEO SENSAR Devеlopment Марком Марченком https://www.epravda.com.ua/news/2022/12/19/695109/ 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#SENSAR #Марк Марченко #про будівництво на лінії фронту #будівництво Smart House у Львові
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...