• Головна
  • Запорізький завод кольорових металів планує відкрити на заході країни третій цех і виробляти кабель для сонячної енергетики
12:50, 11 грудня 2022 р.

Запорізький завод кольорових металів планує відкрити на заході країни третій цех і виробляти кабель для сонячної енергетики

Запорізький завод кольорових металів планує відкрити на заході країни третій цех і виробляти кабель для сонячної енергетики

Запорізький завод кольорових металів (ЗЗКМ) – лідер в Україні з виробництва мідного кабелю. Після початку повномасштабного вторгнення ЗЗКМ запустив два цехи в Івано-Франківську. Третій планується відкрити за кілька місяців.

Про це повідомляється в матеріалі Forbes, передає 061

Незважаючи на обстріли, продовжує роботу завод у Запоріжжі. Завод у Запоріжжі виробляє мідь – головну сировину для випуску кабелю. Ціль – вийти на довоєнні фінансові результати у лютому 2023-го.

Після того як загарбники окупували південь Запорізької області та почали обстрілювати заводи в Запоріжжі, компанія стала одним із 913 підприємств, що скористалися програмою уряду з релокації у західні регіони. Навесні ЗЗКМ перевіз близько 10% обладнання і 100 співробітників до Чернівців.

Проте, площадка у Чернівцях виявилася замалою. У пошуках альтернативи підійшов один із промислових кластерів в Івано-Франківську. ЗЗКМ орендував приміщення площею 15 000 кв. м з уже підключеними комунікаціями та електроенергією.

Війна, за різними оцінками, знизила внутрішній попит на 60–70%. Наразі ЗЗКМ, за оцінкою Черняка-молодшого, займає 50% українського ринку мідного кабелю. Наприкінці серпня завод працював на 100% потужності. Після добудови заводу в Івано-Франківську компанія зможе виробляти 1300 т кабелю на місяць вартістю $20–21 млн.

Івано-Франківське підприємство буде меншим за запорізьке. На Заході країни працює 165 робітників, у лютому їхня кількість має збільшитися до 270.

Після виходу ЗЗКМ на річний виторг $240 млн компанія зможе повернути собі довоєнну капіталізацію, що впала після початку війни майже втричі. За розрахунками Forbes, закінчення війни та відновлення логістики підвищить оцінку компанії до $100 млн.

У 2023 році Черняки планують відкрити в Івано-Франківську виробництво кабелю для сонячної енергетики. «Це найбільш затребуваний кабель у ЄС, – каже Черняк-молодший. – Завдяки цьому проєкту ми зможемо збільшити наш експорт».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Запорізькому обласному центрі зайнятості є 700 вакансій. Серед них є і можливість працевлаштування на промислових заводах міста.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#бізнес #завод #мідь #релокація #обстріли #безпека #підприємство
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...