• Головна
  • Розслідування Financial Times підтвердило, що окупанти через Бердянський порт крадуть українське зерно
18:01, 30 жовтня 2022 р.

Розслідування Financial Times підтвердило, що окупанти через Бердянський порт крадуть українське зерно

Розслідування Financial Times підтвердило, що окупанти через Бердянський порт крадуть українське зерно

Росія незаконно продає за кордон українське зерно, викрадене на окупованих територіях Запорізького краю.

Про це повідомляє британське видання Financial Times, передає 061.

В цій схемі бере участь Микита Бусел з рф, якого призначили генеральним директором компанії «Державний зерновий оператор», яку створили як «агентство» російської окупаційної адміністрації. Офіційна мета компанії — нібито купувати зерно в місцевих фермерів і перепродавати його.

Насправді ж, ця фірма продавала зерно українських аграріїв, яке вкрали з їхніх складів або зібрали на полях, якими раніше володів український бізнес. Водночас фермерам не залишили вибору: вони мають або віддати зерно російській фірмі, або його в них заберуть.

Новостворена компанія також почала поширювати рекламу і стверджувати, що знайшла покупців у росії, Сирії, Туреччині та Ірані.

Одну з партій краденого зерна вивезло судно Pawell, яке перебуває під сирійським прапором. Воно під час перебування в Керченській протоці 10 серпня вимкнуло сигналізацію і зникло з радарів, щоб приховати свій курс. А вже за 5 днів Pawell знову з'явився на радарах у тій самій протоці, але вже з більшою осадкою.

Як свідчать документи, які отримали журналісти FT, корабель за цей час завантажили зерном в окупованому Бердянську. Ось тільки в новіших документах росіяни вже змінили офіційне походження зерна: там запевняють, що його завантажили в одному з російських портів, а про компанію «Державний зерновий оператор» уже не згадують.

Також нові документи вказують, що зерно нібито походить не з окупованої Запорізької області, а з російського міста Тольятті. Перевезенням зерна судном Pawell займалася російська компанія «Геос», її власник Ігор Пожидаєв журналістам заперечив, що зерно з України, але документальні підтвердження продемонструвати відмовився.

Водночас у FT проаналізували документи в російських базах та супутникові знімки: вони підтвердили, що зерно було викрадене саме з України.

Пожидаєв також розповів журналістам, що він мав і інші проблеми з продажем зерна в Туреччині, оскільки до росіян ставляться більш прискіпливо через підозри в торгівлі краденим зерном.

Після цього в «Геосі» звернулися до турецької компанії Northwest Group Yapı і запропонували їй знайти покупця в Туреччині. Цього разу росіяни стверджували, що зерно з міста Новоросійськ.

Зрештою цю партію продати не вдалося — через падіння цін на зерно. Власник турецької компанії Акбар Аскеров пояснив журналістам, що він і не уявляв, що зерно викрадене з України. Потім судно Pawell попрямувало до іншого турецького порту і знову зникло з радарів.

За декілька днів воно з'явилося. У FT з'ясували, що цього разу Pawell мав меншу осадку — тобто був уже без зерна.

Нагадаємо, раніше ми детально писали про те, хто з російських ставлеників та окупантів займається вивезення краденого українського зерна у Запорізькій області.

Підписуйтесь на наш канал в Telegramщоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#зерно #продаж #аграрії #викрадення #Бердянськ #документи #розслідування
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...