• Головна
  • В Оріхові внаслідок ворожого обстрілу зруйновано будівлю школи, якій 140 років
12:13, 20 жовтня 2022 р.

В Оріхові внаслідок ворожого обстрілу зруйновано будівлю школи, якій 140 років

В Оріхові внаслідок ворожого обстрілу зруйновано будівлю школи, якій 140 років

19 жовтня російські окупанти здійснили черговий обстріл міста Оріхів. Внаслідок ворожої атаки зруйновано 140-річну будівлю Оріхівського НВК №2 ім. В.А Лазаряна, яка є пам’яткою історії та архітектури. В корпусах школи вибито всі вікна та двері, пошкоджено фасад, зруйновано дах.

Адміністрація школи в соцмережі нагадала історію навчального закладу, який зруйнували окупанти. 

Двоповерховий корпус школи збудували протягом 1880-81 рр. за кошти міського бюджету. У 1882 в будівлі було казенне училище (початкова школа для хлопчиків), 17 жовтня 1906 – відкрите чоловіче реальне училище (середня школа з технічним нахилом). Пізніше будують одноповерховий корпус для Олександро-Маріїнського жіночого училища (початкова школа для дівчаток), де з 30 жовтня 1906 р. запрацювала жіноча гімназія (середня школа з підготовкою гувернанток).

Оріхівське реальне училище вважалось третім за рівнем навчання в Одеському окрузі. Велика увага приділялась вивченню історії, математики, іноземних мов. Реалісти вивчали столярну і токарну справу. Гімназія вважалась престижним навчальним закладом, в ній навчались діти купців, дворян та інших заможних жителів Оріхова. Тут, окрім основних предметів, проводились уроки Закону божого, хорового співу, рукоділля, гімнастики.

Реалісти носили тужурки з золотистими ґудзиками, темно-сині штани та кашкети з блискучими козирками. Гімназистки – темно-зелені або коричневі сукні з комірцями, святкові білі фартухи ( в будні чорні).

Під час Першої світової війни в школі стояли царські війська, під час Другої світової війни – у 1941 р. розташовувався радянський евакогоспіталь, а потім фашистське гестапо. У 1942 році в шкільному погребі німці тримали полонених.

Школу названо на честь академіка Всеволода Лазаряна, який народився в Оріхові і з 1916 по 1924 рр. навчався в реальному училищі.

Так виглядають корпуси НВК №2 ім. В.А. Лазаряна після ворожих обстрілів.

Використані матеріали НВК №2 ім. В.А Лазаряна та Оріхівського краєзнавчого музею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Оріхів #обстріл #школа
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...