• Головна
  • “Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 26-30 вересня 2022 року
10:10, 6 жовтня 2022 р.

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі 26-30 вересня 2022 року

“Перевірено.Запоріжжя”: інформаційні маніпуляції і фейки в запорізькому інфопросторі  26-30 вересня 2022 року

Вперше за весь період моніторингу фейки, які стосуються дій української армії і розвідки і які розповсюджувалися в телеграм-каналах окупантів і колаборантів, відійшли на другий план. Цю гарячу для окупантів тему цього тижня витіснила інша  - псевдореферендуми, які терміново і похапцем, всупереч всім законам міжнародного права і здорового глузду провели на тимчасово окупованих територіях після відмашки керівника РФ Владіміра Путіна. Тож, цього тижня телеграм-канали окупантів і  колаборантів були переповнені брехнею і маячнею про псевдореферендуми, які почалися на тимчасово окупованій території 23 вересня, і їх результати. На цю тему ми зафіксували 43% дописів, які містили недостовірну інформацію.  

Кожен третій фейк, або 36% від загальної кількості дописів, які розповсюджували телеграм-канали колаборантів і окупантів в Запорізькій області, вже традиційно стосувався дій української армії. Ця тема продовжує залишатися в топі повідомлень, які тиражують в проросійських телеграм-каналах і пропагандистських російських медіа. І хоча загалом кількість фейків про ЗСУ цього тижня знизилася майже на чверть, українська армія і її  дії залишаються базовим подразником агрегатора маячні для окупантів.

Разом з тим, цього тижня помітно побільшало фейків, пов'язаних з антиукраїнською риторикою (що корелюється з  топ-темою псевдореферендуму цього тижня). 8% дописів колаборантів і окупантів містили недостовірну інформацію саме з цієї тематики. Інші теми, в яких брехали колаборанти і окупанти, мали досить низький відсоток: по 2% фейків відповідно було про соціалку, економіку, мобілізацію до російської армії і дії російської армії. Ще менше, по 1% фейків відповідно, стосувалися просування російської ідеології і питань освіти.  

За минулий тиждень, з 26 по 30 вересня 2022 року, майже не змінилася картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій знову став самопроголошений “губернатор” і його телеграм-канал “Балицкий Евгений ” з 70% маніпулятивних дописів. З мінімальною різницею в лідерах зафіксована і  “Типичная Акимовка” (68% маніпуляцій від загальної кількості дописів в телеграм-каналі).

Продовжують залишатися топ-маніпуляторами і телеграм-канали “Бердянск.Актуально” (63% дописів були маніпулятивними), “Южный Плацдарм”, “Токмак Сегодня” (по 57% маніпуляцій від загальної кількості дописів)  і “Владимир Рогов“ (47%).

Найбільше ж фейків цього тижня, втім, як і минулого, і позаминулого, продукував телеграм-канал “Балицкий Евгений”  - він збрехав в 30% своїх дописів,  “Владимир Рогов” - брехав в кожному четвертому дописі в своєму телеграм-каналі, “Южный плацдарм” - в 23% дописів, “Токмак Сегодня” - 21%, "Администрация Города Мелитополь” і “Мелитопольская районная администрация” мали фейки у 18% своїх дописів відповідно.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 312 маніпуляцій (або 44% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 123 фейки (або 17% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.*

Фейки про псевдореферендум

Фейк № 1. На “референдумі” - шалена явка

Про це типово писали майже всі колаборантські телеграм-канали. Писало багато і часто  однаково.

“По итогам трёх дней голосования в трёх из четырёх регионов референдумы можно считать состоявшимися. Четвёртый день стартует с таких показателей явки:  Явка избирателей в Херсонской области - 48,91%. В Запорожской области - 51,55%. В ЛНР явка - 76,09% В ДНР явка - 77,12%” (Васильевка Онлайн, 26.09.2022)

На избирательных участках в Энергодаре – очереди желающих отдать свой голос на Референдуме о воссоединении Запорожской области с Россией” (Южный Плацдарм, 27.09.2022, Бердянск Актуально, 27.09.2022)

“Явка на Референдуме в Запорожской области по итогам четвертого дня голосования составила 66,43 % с учётом голосования за рубежом, сообщил Избирком области” (Васильевка Онлайн, 26.09.2022)

“Явка на Референдуме о воссоединении Запорожской области с Россией составила 85,4%, 93,11 % избирателей проголосовали «за». Об этом сообщила глава избирательной комиссии области Галина Катющенко” (Южный Плацдарм, 28.09.2022, Мелитопольская районная администрация, 28.09.2022)

“97,81% жителей Запорожья на участках в России проголосовали за вхождение региона в состав РФ (подсчет 100% голосов)” (Васильевка Онлайн, 27.09.2022)

Насправді, весь цивілізований світ не визнав і ніколи не визнає ані ці псевдореферендуми, ані їх результати. На сьогодні ніхто не може знати, якою в реальності була явка на цьому так званому «референдумі». Навіть прості математичні перевірки демонструють, що цифри цього референдуму” є брехнею. Самі псевдореферендуми є незаконними з точки зору як українського, так і міжнародного права. Так, Генсек ООН Антоніу Гутерріш на брифінгу зазначив, що так звані "референдуми" в Україні проводилися на територіях російської окупації. Їх не можна назвати справжнім волевиявленням народу. До речі, навіть російське законодавство встановлює проведення референдумів не раніше, ніж за 60 днів і не пізніше, ніж за 100 днів після дати їх офіційного оголошення. При цьому комісії з їх проведення формуються не пізніше ніж за 23 дні до дня голосування, а списки виборців складаються не пізніше як за 21 день до дня голосування. 

Тож розповіді окупантів про “черги” - це сфабриковані дані, як і все інше. Наприклад, на відео телеграм-каналів “Южный Плацдарм” і “Бердянск.Актуально”, на якому колаборант і псевдокерівник Енергодару Олександр Волга каже про черги з бажаючих віддати свій голос, видно лише двох жінок, які кидають в урну бюлетені та ще одну жінку, яка стоїть біля столу, де вносять дані. Псевдоголова міста стоїть біля урн і добре видно, що вони заповнені в найкращому випадку на 5%. Цікаво, що на усе приміщення школи був поставлений лише один стіл, за яким вносили дані і видавали бюлетені, хоча, під час виборів в Україні, у найменшій дільниці, як мінімум, чотири людини займаються повіркою даних.

Разом з цим, в інтернеті оприлюднені численні відео, як люди з урнами для голосування ходять по квартирах у супроводі озброєних військових.

Фейк № 2. За ходом “референдумів” спостерігали міжнародні спостерігачі

“Сегодня в Запорожской области работают международные наблюдатели из Бразилии, ЮАР, Белоруссии и Испании. Иностранные наблюдатели подтверждают хорошую организацию процесса голосования, принятые меры безопасности и слаженную работу избирательных комиссий, которые смело и качественно делают свою работу по приближению нашей победы “(Васильевка Онлайн, 26.09.2022)

“Подсчет голосов избирателей на Референдуме на участках в Мелитополе проходит под прицельным взглядом международных общественных наблюдателей На участках работают наблюдатели из России, Италии, Бразилии, ЮАР и других государств. Ни одного нарушения здесь не выявлено” (Бердянск Актуально, 27.09.2022)

В Мелитополе идёт подсчет голосов избирателей и проходит он под прицельным взглядом международных общественных наблюдателей” (Типичная Акимовка, 27.09.2022)

Це - фейки.  Ці іноземці насправді не є незалежними спостерігачами. В більшості,це невідомі нікому люди з проросійськими поглядами чи працівники російських компаній.  У ролі спостерігачів виступають псевдо журналісти, блогери з конспірологічною тематикою.

Набором брехні є і ця заява колаборанта Рогова. 

“На Запорожье обратились к ФРГ из-за давления на наблюдателя на референдуме. Канцлеру ФРГ Олафу Шольцу следует вмешаться в ситуацию с давлением на международного наблюдателя из Германии на референдуме по присоединению к России, заявил РИА Новости лидер движения "Мы вместе с Россией", член главного совета администрации Запорожской области Владимир Рогов. “Мы обращаемся к господину Шольцу с призывов пресечь безобразие, которое творится в отношении гражданина ФРГ Штеффена Бруно Шаллера” (Владимир Рогов, 26.09.2022)

Насправді, Штеффен Шаллер, знаходячись на посаді керуючого директора муніципальної енергопостачальної компанії Energie Waldeck-Frankenberg, дійсно, їздив в Україну як спостерігач на виборах від Росії. Пропагандистські ЗМІ використали його посаду у своїх сюжетах. У компанії про це не знали, пізніше на зборах акціонерів було ухвалене рішення звільнити його з посади, аргументуючи це тим, що не хочуть мати нічого спільного з незаконними референдумами в Україні. Сам Шаллер пізніше зізнався, що тепер розуміє, як його робота як спостерігач за виборами використовувалася там російськими пропагандистами. За словами енергоменеджера, він думав, що міг би відокремити технічне спостереження за виборами від політичного виміру, а тепер шкодує, що «цілком проігнорував агресивну війну Росії в Україні”.

Фейки про українську армію

Фейк №1. ВСУ обстріляли гуманітарну колону в Запоріжжі

Цинічний, антилюдський обстріл гуманітарної колони в Запоріжжі, яка готувалася до виїзду на тимчасово окуповані території, окупанти намагалися перекласти на відповідальність ВСУ. 

“Сегодня ВСУ совершили акт терроризма против мирных жителей. Приблизительно в 7 утра, 30 сентября 2022 года, окраина города Запорожье подверглась артиллерийскому обстрелу со стороны ВСУ. В месте взрывов находилась колонна из гражданских машин, люди выезжали из Запорожья до подконтрольных РФ территорий - в сторону Энергодара. Местные жители насчитали до 15 артиллерийских взрывов. Сообщается о большом количестве погибших и раненых” (Энергодар Сегодня, 30.09.2022, Южный Плацдарм, 30.09.2022)

“Минута молчания о погибших сегодня под огнём украинских градов жителей освобождённых территорий, которые просто хотели домой…” (Типичная Акимовка, 30.09.2022)

“Террористы УГИЛ* обстреляли на выезде из Запорожья очередь машин, которые ждали проезда на освобождённую от нацистов территорию. Это произошло на авторынке на Ореховском шоссе, откуда формируется колонна для выезда в область” (Владимир Рогов, 30.09.2022)

“Люди выезжали из Запорожья на наши территории в сторону Энергодара через пропускной пункт Васильевка. Люди, которые хотели вернуться на безопасную территорию России, киевский режим пытается уничтожить. Это целенаправленное уничтожение гражданского населения” (Евгений Балицкий, 30.09.2022)

Це фейк. Так, близько 7 ранку 30 вересня самопроголошений член фейкової ради Володимир Рогов опублікував в своєму телеграм-каналі допис з повідомленням про те, що зранку російська армія «наносит удары по военным объектам и объектам гражданской инфраструктуры, используемым боевиками Зеленского и иностранными наёмниками в качестве военных баз и мест хранения оружия с боеприпасами в моём родном Запорожье». Після цього ані Рогов, ані Міноборони РФ не видали жодної інформації, по яких цілях вони стріляли. Але вже через дві години Рогов почав розповсюджувати інформацію, що ЗСУ вдарила по гуманітарній колоні «одночасно з ударами російської армії».

Цю інформацію спростовує МВС України та Запорізька ОВА. Ракетні удари нанесла російська армія. Все вказує на те, що удар був цілеспрямовано заданий по гуманітарній колоні, в результаті якої загинуло більше 30 людей, в тому числі, діти, і майже 100 були поранені.

Фейк №2. ВСУ обстріляла гуманітарну колону в Куп'янську

“В больницы ЛНР доставлены пострадавшие от обстрелов ВСУ в Харьковской области/ Украинские террористы не могут принять того факта, что жители Харьковской области выбрали другой путь, поэтому в очередной раз, в агонии, мстят мирному населению. ВСУ открыли огонь по колонне беженцев, направлявшихся из Купянска в Россию” (Южный Плацдарм, 26.09.2022)

“В результате обстрела ВСУ колонны беженцев в Харьковской области погибло около 30 человек. Экстренные службы не могут вывезти тела из-за продолжающихся обстрелов” (Южный Плацдарм, 29.09.2022)

Це фейк. 25 вересня в районі Куп'янська на Харківщині російські війська з окупованої території обстріляли колону цивільних машин. Обстріл стався у сірій зоні на межі Луганської та Харківської області. Колона рухалася у "сірій зоні" між окупованим Сватовим та звільненим Куп'янськом.  Про це повідомив голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.

Фейк №3. В Енергодар знову висаджувався десант і ВСУ обстрілювали ЗАЕС

“В начале сентября мы пресекли несколько попыток высадки десанта из катеров в Энергодаре и его окрестностях. …Обстрел населённых пунктов в окрестностях Энергодара, села Ивановки и села Балки показывает, что идёт прощупывание и пристрел к территории” (Владимир Рогов, 26.09.2022)

Ні, ніякого десанту з катерів в Енергодарі не булоЯк і обстрілів Енергодару і ЗАЕС з боку ЗСУ.

Фейк № 3 - 5. ВСУ обстріляли водоканал в Лисичанську, Алєшки на Херсощині, Токмак на Запоріжжі

“Глава Лисичанска о ночном обстреле украинских фашистов - били специально по зданию водоканала. По данным СЦКК, киевский режим нанес удар четырьмя ракетами HIMARS, били прицельно с целью разрушить уцелевшую и восстановленную инфраструктуру” (Южный Плацдарм, 28.09.2022)

Генеральний штаб ЗСУ чи Луганська ОВА повідомлень про цю подію не надавало. Тож невідомо, чи це була провокація (у будівлі Водоканалу облаштували виборчу дільницю псевдореферендуму) чи обстріл з боку ЗСУ.

“ВСУ нанесли ракетный удар по Алешкам Херсонской области, предварительно, ранены три мирных жителя” (Южный Плацдарм, 28.09.2022)

Радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань повідомив про те, що на Херсонщині у місті Олешки 28 вересня стався потужний вибух у готелі, де перебували загарбники.

В заключительный день Референдума боевики ВСУ дважды за вечер обстреляли Токмак. ВСУ обстреливают Токмак. Зафиксировано четыре попадания в зернохранилище на ул. 9 января, значительно повреждён склад вторсырья”  (Владимир Рогов, 28.09.2022)

Насправді, Сили оборони України знищили на Запорізькому напрямку в районі населеного пункту Токмак три зенітних ракетних комплекси С-300, якими, ймовірно, обстрілювалося і місто Запоріжжя.

Фейк № 6. ВСУ обстрілюють мирний Донецьк

“ВФУ в очередной раз открыли огонь по Донецку. В результате удара украинских нацистов в Куйбышевском районе города погибла женщина, также повреждено административное здание” (Южный Плацдарм, 29.09.2022)

Немає жодного підтвердження інформації  удару по Донецьку. Натомість начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко у Телеграмі повідомив про те, що війська РФ за 29 вересня вбили вісьмох жителів Донецької області і ще 17 людей поранили. 

Фейк № 7. ВСУ б’ють по Херсону

Последствия ночного ракетного удара ВФУ по жилому дому в Херсоне. В результате обстрела в доме возникло возгорание, люди были вынуждены выпрыгивать из окон, чтобы спасти свои жизни. Ночью огонь был ликвидирован, сейчас на месте разрушений спасатели разбирают завалы. Есть пострадавшие” (Южный Плацдарм 29.09.2022)

Насправді, повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань, у Херсоні прилетіло у гуртожиток політехнічного коледжу, де проживало багато окупантів.

Фейк № 8. ВСУ вдарило по газопроводу на Херсонщині

ВСУ нанесли удар по газопроводу в Херсонской области. Как сообщили власти, без газа осталась Новая Каховка (Южный Плацдарм, 29.09.2022)

Насправді, на Херсонщині сталася аварія на магістральному газопроводі не пов’язана з військовими діями. Окупанти здійснили втручання у газотранспортну мережу й закачали туди більший тиск, ніж вона може витримати.

Фейки про російську армію і дії колаборантів

Фейк № 1. На “освобождьонних” територіях не буде мобілізації

Мобилизации на освобожденных территориях не будет‼️ …Официально сообщаю: все это очередное вранье. И на уровне города, и на уровне области уже не раз давались разъяснения о том, что мобилизации на освобожденных территориях не будет” (Бердянск Актуально 29.09.2022, Южный Плацдарм 29.09.2022)

Це фейк. За повідомленням ОК «Південь», на тимчасово окупованих територіях України російські загарбники вже  посилюють заходи «мобілізації» українських чоловіків. Окупанти почали ходити по дворах. Вони складають списки чоловіків призовного віку.

Фейк № 2. У росармії високоточні ракети, які не несуть загрози мирним мешканцям

“На видео - прилёты ракет по военным объектам и объектам гражданской инфраструктуры, занятым боевиками Зеленского и иностранными наёмниками в моём родном Запорожье. На данный момент было не менее трёх взрывов. Высокоточные крылатые ракеты не несут угрозы мирному населению. Они с точностью до нескольких метров поражают военные и другие объекты, задействованные шайкой наркоманов и нацистов для войны” (Владимир Рогов, 26.09.2022, Владимир Рогов, 27.09.2022, Владимир Рогов, 30. 09.2022)

Це фейк. Високоточні ракети російської армії за останні два тижні розбомбили цивільні об’єкти, які не використовувалися у військових цілях. Це  готельний комплекс у Дубовому Гаї, житлові багатоповерхівки, гаражі з автівками, будинки мирних мешканців, об’єкти енергетики. Найчисельніші жертви від обстрілу “високоточними ракетами” були під час обстрілу гуманітарної колони з автівками у Комунарському районі міста 30 вересня.

Фейк № 3. Силові структури колаборантів спіймали терориста

“По данным силовых структур, украинский диверсант, погибший при самоподрыве в Мелитополе, был вовлечен в подготовку целого ряда терактов” (Васильевка Онлайн, 26.09.2022)

“Погибший вчера в Мелитополе украинский диверсант готовил серию терактов, установило следствие. Личность человека, находившегося в автомобиле и погибшего при взрыве, оперативные сотрудники установили сразу: на месте было обнаружено приписное свидетельство ВСУ” (Мелитопольская районная администрация, 26.09.2022)

Це фейк. Немає жодного підтвердження про існування цього диверсанта. А також того, що на секретне бойове завдання він пішов зі свідоцтвом ЗСУ. Окупанти не зазначають, хто цей чоловік, які саме теракти він готував і до чого конкретно він міг бути причетним

Фейк № 4. В Якимівці знайшли американську вибухівку

“Американская взрывчатка, обнаруженная сегодня на опоре ЛЭП в н.п. Акимовка Мелитопольского района Запорожской области” (Токмак Сегодня, 30.09.2022)

На фото в дописі зображені якісь поліетиленові мішки з написом англійською «Charge demolition». Завдяки ресурсу InVID & WeVerify можно провести пошук в мережі схожих фото.  Мова йде не про американську вибухівку, а про заряди складу C-4, які використовують піротехніки для знешкодженню не здетонованих боєприпасів.

Фейк № 5. Україна напала на французького волонтера

“В Турции совершено нападение на французского волонтёра Адриана Боке, который стал свидетелем того, как в Бучу привозили тела для подготовки провокации и не стал молчать. Боке получил резаные ножевые ранения. Украина- государство террорист, а то, что это дело рук Украины я под сомнение не ставлю” (Токмак Сегодня, 27.09.2022)

Це не так. Адріан Боке - французький псевдожурналіст, який поширював фейки про війну в Україні.Найвідоміший його фейк - заява про те, що він нібито на власні очі бачив, як "українські військові навмисно розкладали тіла у Бучі", щоб інсценувати звірства армії РФ. Насправді, він ніколи не був у Бучі. В іноземних джерелах є короткі згадки про напад на Боке у Стамбулі, про який він сам повідомив, але ніяких звинувачень у бік України там не міститься, як і не має деталей, через що саме стався напад. 

Також розповідали про те, що “в Украине отключат отопление домам с большими долгами”. Це неправда, бо у період воєнного стану заборонено відключати споживачів. Як повідомили у Національній комісії держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 24 лютого 2022 року і до припинення або скасування військового стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Вже звично окупанти брехали про “націоналізм” в українських школах (Южный Плацдарм 28.09.2022) і  “новые многофункциональные медцентры в Мариуполе и Луганске. Оба были построены всего за три месяца. Сейчас они оснащены современным оборудованием и полностью готовы принимать пациентов” (Южный Плацдарм, 27.09.2022).Насправді ж аудиторії показали військовий шпиталь, де три поверхи відведені для моргу.

Тож, далі буде.

*Моніторинг фейків і маніпуляцій проводився з 26 по 30 вересня 2022 року. Загалом було проаналізовано 711 повідомлень в 10 телеграм-каналах колаборантів і самопроголошеної влади на окупованих територіях Запорізької області, із них 312 маніпуляцій і 123 фейків.

Методологія дослідження включала в себе кількісний аналіз маніпуляцій і фейків, а  також тематичний аналіз фейків, які розповсюджуються в телеграм-каналах колаборантів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Аналізувалися такі телеграм-канали: "Владимир Рогов”, "Южный Плацдарм”, "Администрация Города Мелитополь”, "Энергодар Сегодня”, "Бердянск.Актуально”, "Васильевка Online”, "Типичная Акимовка”, "Мелитопольская районная администрация”, "Балицкий Евгений”, "Новая Кирилловка”, "Токмак Сегодня”.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" і командою “Перевірено.Запоріжжя” і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейк #маніпуляції #окупанти #дезінформація #українська армія #псевдореферендум
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...