• Головна
  • Лікування аневризми в Запорізькій обласній лікарні: поетапне надання допомоги на прикладі пацієнтки
Новини компаній
15:30, 16 вересня 2022 р.

Лікування аневризми в Запорізькій обласній лікарні: поетапне надання допомоги на прикладі пацієнтки

Новини компаній

Аневризма – патологічне утворення у вигляді мішечка на магістральних судинах головного мозку. Вона є прототипом вибухівки, яку нейрохірурги мають безпечно розмінувати в ході операції. Операція є надскладною та потребує додаткових професійних знань та навичок в області анатомії, а також відповідного технологічного обладнання, яке дозволить хірургу безпечно усунути патологію.

Лікування аневризми в Запорізькій обласній лікарні: поетапне надання допомоги на прикладі пацієнтки, фото-1

Причини захворювання

Проявляється таке захворювання розривом, що супроводжується крововиливом внаслідок інсульту. Провідною причиною захворювання є вроджена слабкість судинної стінки, яка реалізується впродовж життя під дією певних несприятливих чинників:

  • паління;
  • гіпертонічна хвороба;
  • цукровий діабет тощо.

Це тяжкий стан, який вимагає невідкладної госпіталізації пацієнта. Маршрут надання допомоги такий: внаслідок нападу інсульту бригада швидкої доправляє пацієнта до інсультного відділення лікарні. Там спеціалісти стабілізують стан хворого, а далі відбувається повторна профілактика розриву – це оперативне втручання, якщо стан пацієнта дозволяє.

Аби діагностувати стан аневризми, фахівці роблять нейровізуалізацію, після чого спеціалісти інсультного центру переводять пацієнта до спеціалізованого відділення нейрохірургії, які займаються такими надскладними, можна сказати, «ювелірними» втручанням.

У 95% прояв аневризми – це розрив. Клінічно таке захворювання може жодним чином не проявлятися, тож діагностувати його заздалегідь, на жаль, не вдасться. Людину можуть турбувати головні болі, однак, на такі незначні симптоми, як правило, не звертають уваги. Крім того, хворий може відчувати слабкість в кінцівках, тоді треба диференціювати від пухлини, але таке трапляється досить рідко.

За міжнародними мірками, захворювання може передаватися спадково по материнській ліній, тож дітям які схильні до такої патології рекомендується проходити обстеження при народженні, аби якось запобігти розвитку захворювання. Рідко коли патологія проявляється в молодому віці, зазвичай патологічний вік для розриву аневризми – 45-60 років.

Лікування аневризми в Запорізькій обласній лікарні: поетапне надання допомоги на прикладі пацієнтки, фото-2

Історія пацієнта

До інсультного відділення нашої лікарні доставили пацієнтку, 49 років. На роботі їй різко стало зле: турбував сильний головний біль, слабкість правої руки та ноги. Співробітники одразу запідозрили інсульт та викликали швидку. Пацієнтку доставили до 6-ї міської лікарні, там їй зробили КТ та запідозрили аневризму, після чого одразу спрямували до Запорізької обласної лікарні, оскільки наша лікарня спеціалізується на лікуванні подібних захворювань.

- «Завдяки ангіографії, ми виявили в жінки 3 множинні аневризми. Одна з них була розірвана та потребувала негайного закриття, оскільки існує високий ризик повторного розриву що може призвести до смерті. Пацієнтці було одразу запропоновано оперативне втручання – кліпування мішковини аневризми. З такою патологією даний метод лікування є найбільш ефективним. Пацієнтка була успішно прооперована та виписана з лікарні на 9-й день без наявності дефіциту та з хорошим клінічним ефектом.»- коментує Шкіль Іван Олексійович, лікар-нейрохірург

Проводити дві операції поспіль було досить ризиковано, тож фахівці вирішили її відтермінувати. Аби не допустити рецидиву та зберегти повноцінне життя пацієнтці, лікарі планують провести ще одну операцію, в ході якої закриють інші дві аневризми з протилежної сторони.

Лікування аневризми в Запорізькій обласній лікарні: поетапне надання допомоги на прикладі пацієнтки, фото-3

В арсеналі нашої лікарні є операційний мікроскоп "HS Hi-R 700" фірми "HAAG-STREIT SURGICAL", стереотаксична система "INOMED" (Німеччина) та хірургічна моторна система-дриль «Velocity Alpha electric». Наявність відповідного медичного інструментарію та необхідного обладнання, значно полегшують роботу хірургів. На базі нашої лікарні створені всі необхідні умови для проведення подібного роду операцій, що є величезним плюсом для наших пацієнтів.

Пам’ятайте, своєчасна профілактика захворювань, дозволяє надалі запобігти різного роду ускладнень. Телефонуйте до нашого контакт-центру прямо зараз та записуйтесь на прийом до найкращих спеціалістів Запорізької обласної лікарні!

Контакт-центр:

(068) 812-97-76

(066) 146-03-17

Сайт: https://zokb.org.ua/?lang=uk

Фейсбук: https://www.facebook.com/zokb.official

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Запорізька обласна клінічна лікарня #Лікування аневризми
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...