• Головна
  • Окупанти привласнили здобутки по капітальному ремонт соціального гуртожитку у Приморську
21:27, 8 вересня 2022 р.

Окупанти привласнили здобутки по капітальному ремонт соціального гуртожитку у Приморську

Окупанти привласнили здобутки по капітальному ремонт соціального гуртожитку у Приморську

Окупаційна влада продовжує розповсюджувати неправдиву інформацію про те, як вони піклуються про мешканців тимчасово окупованих територій – виконують ремонти доріг, проводять реконструкції системи ЖКГ, ремонти будинків. Цього разу окупанти розповіли, що нібито саме з їх “легкої руки” відремонтували соціальний гуртожиток у місті Приморськ Запорізької області і тепер 50 людей зможуть оселитися у відремонтованих квартирах. «Перевірено.Запоріжжя» дізнавався, що в цій історії правда, а що брехня.

Так, у Telegram-каналі окупаційної влади «Бердянськ. Актуально» 7 вересня з’явився допис з відеосюжетом про гуманітарну допомогу із російської Твері “до новосілля місцевих медиків та педагогів в оновлений гуртожиток”.

Окупанти привласнили здобутки по капітальному ремонт соціального гуртожитку у Приморську, фото-1

На відео місцева журналістка Юлія Ваченкова, яка почала співпрацювати з окупантами, розповідає, що нарешті реконструювали гуртожиток на 50 квартир, які надають у користування медикам та педагогам.

«За останні 30 років не надавалися квартири ані нашим медикам, ані робітникам освіти. Тепер усі наші вчителі та вихователі дитячих садочків, керівники гуртків дитячої творчості зможуть тут оселитися.  Вирішення проблеми з житлом зможе допомогти залучити тих педагогів, яких ми потребуємо», - розповідає у відео спеціалістка відділу освіти Приморська Олена Шевченко.

Чоловік, якого протитрували як «замглави ВДА Приморська» В'ячеслав Родін показує електричні печі, які надала влада рф для гуртожитку, який «планують здати в експлуатацію цього місяця». Він розказує, що це своєрідне піклування про сім’ї, які будуть працювати на благо міста.

Окупанти привласнили здобутки по капітальному ремонт соціального гуртожитку у Приморську, фото-2

Цікаво, що ні в тексті, ні на відео не сказано безпосередньо, що за ремонтом гуртожитку стоїть окупаційна адміністрація. Але завдяки коментарям колаборантів та підрядників у глядача складається враження, що ці ремонтні роботи провела саме окупаційна псевдовлада. Насправді, окупанти не мають нічого спільного з цим ремонтом.

Цей гуртожиток розташований на території КП «Приморський центр первинної медико-санітарної допомоги». Як повідомив в коментарі для «Перевірено.Запоріжжя» начальник управління зовнішніх зносин ЗОВА Артур Бойко, усі роботи у гуртожитку в Приморську насправді виконувалися за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.

В управлінні зазначають, що Європейський банк підтримав цей проєкт ще в 2015 році. Його загальна вартість з урахуванням технічного нагляду склала 30,07 мільйона гривень. Після усіх необхідних погоджень та обрання підрядника (ним стала ПРАТ АВП «Співдружність») фактичні роботи розпочалися в серпні 2019 року і мали бути остаточно завершенні в березні цього року, якби не війна.

«В цьому гуртожитку була проведена повна реконструкція, бо п’ятий поверх вже осипався і його майже перебудовували. Рятували будівлю і робили 50 квартир для мешканців громади та переселенців. Усі роботи були майже завершені і планували в березні здати об’єкт в експлуатацію. У кінці лютого, наскільки мені відомо, мали здати останні акти на внутрішні роботи. На фінальному етапі мали провести лише малярні та електротехнічні роботи. Яким же було здивування, коли ми дізналися, що за версією окупантів, за цим стоїть «нова влада», - розповів Артур Бойко.

Такий вигляд мала будівля гуртожитку до початку ремонту

Такий вигляд мала будівля гуртожитку до початку ремонту

Посадовці ЗОВА кажуть, що на момент початку повномасштабної агресії росії проти України об’єкт мав 99,5% будівельної готовності і 95% використаного фінансування.

Такий вигляд мав гуртожиток станом на 21 вересня 2021 року:

Відомо, що за ці 2,5 роки підрядна організація під контролем посадовців зробила утеплення покрівлі, фасаду, фундаменту, внутрішні роботи, реконструкцію інженерних мереж. У будівлі планували надати півсотні квартир для медичних працівників та внутрішньо переміщених осіб. Чого не планували, так це розміщення вчителів з росії.

Тож історії про те, що окупаційна влада у Приморську має щось спільне з реконструкцією гуртожитку та наданням житла бюджетникам – чергова відверта брехня.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та 061.ua і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#окупанти #колаборанти #влада #Приморськ #гуртожиток #ЄІБ #ЗОВА
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...