• Головна
  • У Запоріжжі КП «Водоканал» за бюджетні кошти закупив сумнівні протигази втричі дорожчі від їх ринкової вартості
11:53, 7 вересня 2022 р.

У Запоріжжі КП «Водоканал» за бюджетні кошти закупив сумнівні протигази втричі дорожчі від їх ринкової вартості

У Запоріжжі КП «Водоканал» за бюджетні кошти закупив сумнівні протигази втричі дорожчі від їх ринкової вартості

Фахівці Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області провели перевірку закупівель КП «Водоканал», де встановили закупівлю протигазів за завищеними цінами на суму 1,2 млн гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Держаудитслужби у Запорізькій області, передає 061.

На підставі протоколу місцевої комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій комунальне підприємство уклало договір з приватним підприємством «Радос» про закупівлю 3725 штук засобів індивідуального захисту (протигазів ГП-5 ) на загальну суму понад 4 млн грн. Ціна одного виробу складала 1080 гривень.

На кінець червня поточного року ПП «Радос» поставило до КП «Водоканал» 2356 протигазів на суму 2,5 млн грн, з яких підприємство сплатило понад 1,9 млн грн. В порушення умов договору підприємство- постачальник не надало сертифікати якості чи паспорт виробника протигазів, будь-яка документація щодо їх походження також немає.

При цьому на час перевірки тільки частина протигазів ГП-5 у кількості 518 одиниць зберігається на одній із дільниць «Водоканалу». Решту передано для забезпечення персоналу та контингенту дитячого будинку-інтернату, а також видана населенню, що мешкає в ймовірній зоні ураження.

Під час перевірки індивідуальних засобів захисту встановлено, що вони мають вигляд довготривалого використання, а саме: на окремих гумових частинах виробів наявна пліснява та змінився колір самих гумових частин. При цьому, на фільтрах протигазів наявне маркування з датою випуску з 1974 по 1989 роки, але встановити виробника за маркуванням неможливо.

Засоби захисту зберігаються у мішках без упаковок, до того ж вони не були укомплектовані сумками для носіння та запасними комплектуючими. Аудитори з метою визначення ринкової вартості протигазів залучили товариство, що займається оціночною діяльністю, для встановлення реальної вартості протигазів. Так, згідно з даними, ринкова вартість на момент укладання договору 3725 штук протигазів складала майже 1,6 млн грн, тобто вартість однієї одиниці - 427 гривень.

Виходить, що за таку ціну КП «Водоканал» могло придбати в 2,5 рази більше протигазів. Тобто, за кожен протигаз переплачено 653 гривні. А це призвело до незабезпечення принципу максимальної економії та ефективного використання коштів при здійсненні публічних закупівель. Отже, з урахуванням обсягу товару фактично оплаченого замовником, закупівля за завищеною вартістю призвела до завдання збитків підприємству на загальну суму 1,2 млн гривень.

Більш того, подальше виконання підприємством умов договору призведе до додаткових збитків підприємства на суму майже 1,3 млн гривень.

Про результати перевірки поінформовано Запорізьку міську раду. Матеріали перевірки передано до Управління Служби безпеки України в Запорізькій області.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що посадовці з департаменту культури за бюджетні гроші закуповують дорогі генератори, тушонку і бізнес-ланчі для переселенців

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#КП ВОДОКАНАЛ #протигази #Держаудитслужба #закупівля
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...