• Головна
  • Прийом та консультація ендокринолога в Запорізькій обласній лікарні
Новини компаній
11:00, 23 серпня 2022 р.

Прийом та консультація ендокринолога в Запорізькій обласній лікарні

Новини компаній

Досить часто можна почути наступну фразу: «навіщо потрібен ендокринолог, коли мене нічого не турбує?». Як правило, люди звикли не помічати незначних змін у своєму організмі. Та коли проблема починає загострюватися, одразу постає питання: до якого лікаря звертатися? Збій в роботі щитоподібної залози може спіткати людину зненацька, а симптоми можуть на стільки добре маскуватися під інші захворювання, що пацієнти вдаються до самолікування.

Щитоподібна залоза – дуже важливий орган ендокринної системи, що регулює всі процеси обміну речовин в організмі людини. ЇЇ робота впливає на серцево-судинну систему, шлунково-кишковий тракт, функціональний стан скелета та м'язів, а також вона контролює активність нервової системи. В яких саме випадках слід запланувати візит до лікаря?

Прийом та консультація ендокринолога в Запорізькій обласній лікарні, фото-1

Симптоми при яких слід неодмінно звернутися до лікаря-ендокринолога:

  • втома, слабкість та безпричинна стомлюваність;
  • часті перепади настрою;
  • погіршення пам'яті;
  • порушення сну;
  • зниження гостроти зору;
  • тремтіння кінцівок рук чи ніг;
  • прискорене серцебиття і т.д.

За статистикою, протягом останніх років кількість пацієнтів із захворюваннями щитоподібної залози помітно зросла. Одним з провідних факторів цього є екологічна ситуація нашого регіону, яка залишає бажати кращого. В ендокринологічному відділенні Запорізької обласної лікарні спеціалісти використовують всі існуючі види досліджень для оцінки структурно-функціонального стану щитоподібної залози:

  • аналізи крові на визначення рівня гормонів тиреоїдної осі та наявності специфічних видів антитіл;
  • УЗД щитоподібної залози;
  • ТАПБ вузлів щитоподібної залози.

Одним з провідних напрямків дослідження щитоподібної залози є визначення в ній структурних змін, а саме вузлів. При вузловій патології щитоподібної залози лікар-ендокринолог призначає певний ряд обстежень (гормональне, УЗД щитоподібної залози, тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія вузлів) та визначає тактику лікування: консервативне, оперативне чи просто нагляд. Результати пункції дають змогу визначити вид новоутворення: доброякісне чи злоякісне.

Прийом та консультація ендокринолога в Запорізькій обласній лікарні, фото-2

Якщо онкопатологія підтвердилася, після видалення залози або тиреоїдектомії пацієнта направляють на спеціальне лікування радіоактивним йодом. На жаль, в нашому місті немає такої методики лікування, тому доводиться їхати до інших регіонів.

Оскільки свого органу у пацієнта більше немає, для відновлення її функцій призначається пожиттєва замісна гормональна терапія.

Також щитоподібна залоза може бути видалена при підвищеній її функції (наприклад, при дифузному токсичному зобі). Таким пацієнтам призначається консервативне лікування терміном до 18 місяців. Якщо ж медикаментозна методика виявилася неефективною й у пацієнта розвився рецидив, в такому випадку може бути призначена госпіталізація з метою нормалізації функцій залози і подальшим оперативним лікуванням.

Пам’ятайте, точний діагноз може встановити лише кваліфікований лікар-ендокринолог за результатами комплексного клінічного, лабораторного та інструментального дослідження. Регулярні лабораторні дослідження при тривалому нагляді використовуються для вчасного виявлення патології на ранніх стадіях, що допоможе вчасно вжити відповідні заходи та зберегти якість життя.

Телефонуйте до нашого контакт-центру, та записуйтесь на діагностику до кращих фахівців відділення ендокринології Запорізької обласної лікарні прямо зараз!

Телефони контакт-центру:

(068) 812-97-76

(066) 146-03-17

Сайт: https://zokb.org.ua/?lang=uk

Фейсбук: https://www.facebook.com/zokb.official

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Запорізька обласна клінічна лікарня #ендокринолог
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...